Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕπιπλέον αυξήσεις στην τοπική σύμβαση εργασίας ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν....

Επιπλέον αυξήσεις στην τοπική σύμβαση εργασίας ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του ν. Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Αυξήσεις της τάξεως του 15% σε βάθος διετίας (7,5% από 1.1.2023 και άλλο 7,5% από 1.1.2024) – επιπλέον αυτών του 5,5% που προβλέπει για το 2023 η Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπεγράφη τις προηγούμενες εβδομάδες- διεκδικεί για την υπό κατάρτιση και υπογραφή Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων σε Ιεράπετρα και Σητεία ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων νομού Λασιθίου, όπως ειπώθηκε κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου.

Αυτό αναφέρεται μεταξύ άλλων και στη σχετική επιστολή που απέστειλε ενόψει της έναρξης των σχετικών διαπραγματεύσεων ο Σύνδεσμος προς την Ένωση Ξενοδόχων Επαρχίας Σητείας και την Ένωση Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Ν.Α. Κρήτης (με κοινοποίηση και στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), που είναι και αυτές που έχουν ενεργό Δ.Σ..

Η τοπική σύμβαση εργασίας θα περιλαμβάνει επίσης τη δωρεάν μεταφορά των ξενοδοχοϋπαλλήλων προς και από τα ξενοδοχεία ενώ θα περιλαμβάνει και ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται στην πανελλαδική σύμβαση.

Επίσης, σύμφωνα και με τον Γραμματέα Νίκο Καρχιμάκη, ζητείται αύξηση του επιδόματος προϋπηρεσίας (αναλόγως της αύξησης του βασικού μισθού).

Η υπογραφή της τοπικής κλαδικής συλλογικής σύμβασης όσο και η γενική εφαρμογή της με την προσχώρηση σε αυτή όλων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νομού, «θα αποτελέσει δίκαιο και αποτελεσματικό μέσο που θα διασφαλίζει δίκαιη αμοιβή για τους εργαζόμενους και προσέλκυσή τους να απασχοληθούν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού, με παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών φιλοξενίας» όπως αναφέρεται και στη σχετική επιστολή. Μετά και από μια τουριστική χρονιά πέρυσι που πανελλαδικά και στα μέρη μας χαρακτηρίστηκε, όπως αναφέρει το κείμενο και ειπώθηκε και χθες, από πολύ υψηλές πληρότητες.

Οι ξενοδόχοι του Μεραμπέλλου

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπαλλήλων ξενοδοχείων Νίκος Κρομμύδας κάλεσε κατά το χαιρετισμό του τους εργοδότες να σεβαστούν την υπογραφείσα πανελλαδική σύμβαση και παράλληλα απηύθυνε κάλεσμα για ακόμη μία φορά τους ξενοδόχους της περιοχής του Μεραμπέλλου να προβούν στις απαραίτητες αρχαιρεσίες και να εκλέξουν ενεργό Δ.Σ. που θα εκπροσωπεί θεσμικά σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο τον ξενοδοχειακό – τουριστικό κλάδο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλη Πεπόνη, που για πολλοστή φορά επεσήμανε την ανάγκη της ύπαρξης του εν λόγο κοινωνικού εταίρου των εργαζομένων στον τουρισμό, τη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής. «Το Μεραμπέλλο, είπε, απ’ όπου ξεκίνησε ο τουρισμός, όπου υπάρχουν τα περισσότερα 5αστερα ξενοδοχεία, έχει φτάσει πια στο σημείο να μην έχει ένα θεσμικό όργανο για να εκπροσωπείται σε μια συνάντηση με τον υπουργό, σε μια σύσκεψη. Είναι προς τιμήν του κ. Κακουράκη από την Ένωση της Σητείας και του κ. Βαρδάκη από αυτήν της Ιεράπετρας που παρόλες τις δυσκολίες διατηρούν ενεργά Δ.Σ.».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου ευχήθηκε παράλληλα για μια καλή χρονιά, σημειώνοντας και τους συνεχείς αγώνες των σωματείων και των συνδικάτων για τη διεκδίκηση αιτημάτων τους ακόμη και εντός των δύσκολων ετών της πανδημίας.

Συγκίνηση

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Πεπόνης δήλωσε συγκινημένος για τη φετινή – πρώτη μετά από πάρα πολλά χρόνια – απουσία από την ετήσια συνέλευση του αειμνήστου από τον περασμένο Απρίλιο Μιχάλη Γαρεφαλάκη, επί πολλά έτη προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου, «μια παρουσία όχι μόνο συμβολική αλλά και που έδινε και το πνεύμα του ενδιαφέροντος για τους εργαζόμενους. Υπήρξαν και υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν πάνω απ’ όλα το συμφέρον των συναδέλφων τους και δεν παύουν να παλεύουν χειμώνα-καλοκαίρι για αυτό – κι ένας απ’ αυτούς ήταν ο Μιχάλης. Να τον θυμόμαστε γιατί προσέφερε πολλά και στο Σύνδεσμο και στο Εργατικό Κέντρο».

Με επαγγελματισμό

Για το θέμα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο η έλλειψη ενεργού Δ.Σ. ξενοδόχων στο Μεραμπέλλο διογκώνει ακόμη περισσότερο, τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν έρευνες-μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία και όχι αόριστες αναφορές για τον ακριβή αριθμό εργαζομένων που λείπουν, σε ποιες περιοχές, κλπ.

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και την ψυχή των εργαζομένων στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του τουριστικού προϊόντος που δεν ισούται όπως είπε ούτε με τα καλύτερα 5αστερα και 6αστερα ξενοδοχεία.

«Οι εργοδότες πρέπει να καταλάβουν ότι σε άδεια κτίρια χωρίς τους εργαζόμενους που δίνουν και την ψυχή τους, δεν μπορεί να γίνει τίποτα στο τέλος. Υπάρχουν καλοί εργοδότες και ευτυχώς είναι οι περισσότεροι, υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι τα κέρδη που μπορεί να αποκομίσουν μη πληρώνοντας το ρεπό ή την υπερώρια είναι πρόσκαιρα».

«Ο θεσμικός μας ρόλος υπαγορεύει να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να καταξιωθεί το επάγγελμά μας» σημείωσε επίσης ο κ. Κρομμύδας, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι του τουρισμού της περιοχής εργάστηκαν με συνέπεια και επαγγελματισμό «που δυστυχώς ωστόσο πολλές φορές δεν αναγνωρίζεται. Οι εργοδότες που αντάμειψαν τους υπαλλήλους τους, που δυστυχώς είναι πολύ λίγοι, είναι άξιοι συγχαρητηρίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κατά την περασμένη τουριστική περίοδο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, υπήρξαν περιπτώσεις σκληρών συνθηκών εργασίας εντός καύσωνα και αναγκαστικών υπερωριών λόγω έλλειψης προσωπικού. Με το Σύνδεσμο να καταβάλλει, όπως είπε προσπάθειες σε συνεννόηση με την Επιθεώρηση εργασίας «προκειμένου να επιλύσει προβλήματα συναδέλφων που παραπονέθηκαν για την αμοιβή τους και τις συνθήκες εργασίας που είχαν, πάντα στόχος μας είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η διεκδίκηση των κεκτημένων τους με αγώνες και επιμονή, ευελπιστώ τη νέα σεζόν να μην υπάρχουν προβλήματα».

Εν συνεχεία παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε ο οικονομικός απολογισμός του 2022. Μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης ακολούθησε η πρωτοχρονιάτικη κοπή της Βασιλόπιτας του Συνδέσμου.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα