Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΥπεγράφη το συμβόλαιο για την αγορά της έκτασης για το βιολογικό Βραχασίου...

Υπεγράφη το συμβόλαιο για την αγορά της έκτασης για το βιολογικό Βραχασίου -Σισίου

Από

Ημερομηνία

Πολλά χρόνια απαίτησε η ωρίμανση της ιδέας και συνειδητοποίηση από την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας Βραχασίου – Σισίου της αναγκαιότητας της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων στην περιοχή, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη πολιτισμού και κρίσιμη υποδομή προστασίας του περιβάλλοντος, σε μια περιοχή που το φυσικό περιβάλλον αποτελεί κοινωνικό και οικονομικό πόρο, την αειφορία του οποίου οφείλει να διαφυλάξει η παρούσα, για τις επόμενες γενεές. Τελικά, έκλεισε οριστικά, το ζήτημα της χωροθέτησης της μονάδας του βιολογικού σε έκταση, στην περιοχή «Αγία Αννα», κάτω από την περιοχή Σελλιναρίου. Η έκταση αυτή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης, εκτός των ορίων των εξυπηρετούμενων οικισμών, απέχει δε περίπου 2 χλμ. από τη θάλασσα.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη το συμβόλαιο αγοράς της έκτασης 5.200 τ.μ. περίπου, την οποία διαπραγματεύτηκε επί μακρόν ο Δήμος Αγίου Νικολάου και η ΔΕΥΑΑΝ με τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Βραχασίου στον οποίο ανήκει, όπου έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστεί ο βιολογικός επεξεργασίας των αποβλήτων Βραχασίου και Σισίου. Το τίμημα συμφωνήθηκε στα 46.650 ευρώ το οποίο θα καταβληθεί από τη ΔΕΥΑΑΝ εντός του επόμενου τριμήνου.

Το συμβόλαιο υπεγράφη στη Νεάπολη, παρουσία του Δημάρχου Αντ. Ζερβού, του Προέδρου της ΔΕΥΑΑΝ Βαγγέλη Μαυρικάκη, του Αντιδημάρχου Μανόλη Λεμπίδη, του Προέδρου της Κοινότητας Βραχασίου Γιάννη Κυριακάκη και του εξουσιοδοτημένου για την υπογραφή, μέλους του Δ.Σ. του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Βραχασίου, Γιώργου Σουλαδάκη.

Η κατ’ αρχήν προσπάθεια για ανταλλαγή της συγκεκριμένης έκτασης με το δημοτικό οικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Βραχασίου, δεν ευοδώθηκε. Γι’ αυτό και σύντομα θα υπογραφεί μεταξύ Δήμου και Αγροτικού Συλλόγου συμφωνητικό μίσθωσης του οικοπέδου, για 9 χρόνια, με συμβολικό μίσθωμα (σε χρήμα ή ποσότητα ελαιολάδου το οποίο θα προσφέρει ο Δήμος σε κοινωνικές δομές).

Η μελέτη για τον βιολογικό Σισίου έχει επικαιροποιηθεί και σύντομα θα χωροθετηθούν και οι θέσεις των  αντλιοστασίων του βιολογικού, σε συνεργασία με την Κοινότητα Βραχασίου. Η εξυπηρετούμενη ζώνη η οποία θα συνδεθεί με τη Μονάδα Επεξεργασίας είναι το Επάνω Σίσι, το Σίσι (παραλιακή ζώνη) και η Αγία Βαρβάρα. Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Τα λύματα του Βραχασίου θα οδηγούνται στο βιολογικό Νεαπόλεως, στην περιοχή της Λατσίδας.

«Για το τελικό, θετικό αποτέλεσμα, πιστώνεται η τοπική κοινωνία του Βραχασίου, γιατί τελικά κυριάρχησε στη συλλογική συνείδηση, η θέληση για να ευοδωθεί ο σχεδιασμός κατασκευής του βιολογικού, που έχει πολλή ανάγκη η περιοχή. Δυστυχώς πέρασαν σχεδόν δύο δεκαετίες, επειδή υπήρξαν λίγοι, επιτήδειοι, που κινούμενοι από προσωπικά κίνητρα, αντιδρούσαν επηρεάζοντας και πολλούς άλλους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει ένα σημαντικό έργο για την περιοχή. Τέλος καλό», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιδήμαρχος Μανόλης Λεμπίδης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΝ Βαγγέλης Μαυρικάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι η ΔΕΥΑΑΝ προωθεί την κατασκευή άλλης μιας σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής που αναπτύσσεται γοργά οικιστικά και τουριστικά και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τα έργα  συλλογής, μεταφοράς,  επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων οικισμών της ευρύτερης περιοχής Σισίου, όπως εξήγησε, είναι:

α) Η συλλογή των παραγόμενων αστικών λυμάτων και η διοχέτευσή τους στο χώρο επεξεργασίας, β) Ο αποτελεσματικός καθαρισμός των λυμάτων με απομάκρυνση, στον επιθυμητό βαθμό, όλων σχεδόν των κύριων και δευτερευόντων ρυπαντικών συστατικών των λυμάτων (οργανικού φορτίου, αιωρούμενων στερεών, μικροοργανισμών κλπ.). γ) Η κατασκευή και λειτουργία μιας εγκατάστασης με απλές διεργασίες, που θα λειτουργεί οικονομικά, απλά, αποδοτικά, χωρίς πολύπλοκο εξοπλισμό. Μιας εγκατάστασης που θα λειτουργεί με ελάχιστη εποπτεία, ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, με ελαστικότητα στις φορτίσεις και στις εποχιακές διακυμάνσεις. δ) Η υιοθέτηση διεργασιών και συστημάτων φιλικών με το περιβάλλον ε) Η εφαρμογή απλής τεχνολογίας, που θα παράγει εκροή υψηλής ποιότητας, κατάλληλη για επαναχρησιμοποίηση για άρδευση καλλιεργειών.

Η τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής του Σισίου με τις εδαφικές εξάρσεις και κοιλώματα, το τεράστιο εύρος της περιοχής ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με το διάσπαρτο των μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων αλλά και η επιλεχθείσα θέση της Ε.Ε.Λ, απαιτούν το σχεδιασμό ενός σύνθετου αποχετευτικού δικτύου με 11 κεντρικούς συλλεκτήρες και επτά αντλιοστασίων στην περιοχή του Σισίου.

Από τη δεξαμενή αποθήκευσης, η επεξεργασμένη εκροή θα οδηγείται με άντληση στους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή την  αρδευόμενη περιοχή με καλλιέργειες ελαιοδέντρων (κύρια διάθεση) και το υφιστάμενο ρέμα (εναλλακτική διάθεση), σύμφωνα με τους όρους της σχετικής απόφασης καθορισμού αποδέκτη.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

 

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα