ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΚαλά προχωράνε οι κρατήσεις ακόμα και για την χαμηλή περίοδο -Ευχάριστα τα...

Καλά προχωράνε οι κρατήσεις ακόμα και για την χαμηλή περίοδο -Ευχάριστα τα νέα από τα καταλύματα Μακρύ Γιαλού

Από

Ημερομηνία

Αισιόδοξα είναι στις αρχές του έτους τα στοιχεία για την εικόνα της νέας τουριστικής σαιζόν στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού. Τόσο από τον περασμένο μήνα, όσο και την τρέχουσα περίοδο καταγράφεται «κινητικότητα» στις κρατήσεις στα καταλύματα της περιοχής και μάλιστα από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Μακρύ Γιαλού κ. Νίκος Τζιρβελάκης, δήλωσε ότι «οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει δυναμικά, από το Δεκέμβριο, αλλά και τον καινούριο χρόνο σε μία καθημερινή σχεδόν βάση και για όλο το διάστημα της σαιζόν. Δηλαδή αυτές αφορούν Μάιο, Ιούνιο είτε Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Οι κρατήσεις που έρχονται αυτή την στιγμή αφορούν περισσότερο την χαμηλή περίοδο, κάτι που είναι ασυνήθιστο. Και βέβαια αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα όλους, διότι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι δεδομένοι. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει σιγά- σιγά και μεταλλάσσεται η ροή των κρατήσεων και του κόσμου, που σχεδόν όλοι εστίαζαν στον Αύγουστο ή και στο Σεπτέμβριο.

Εφ’ όσον λοιπόν συνεχιστεί αυτή η διαδικασία σύμφωνα με την υπάρχουσα εικόνα, η φετινή σαιζόν θα ξεκινήσει στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού από 1η Μαΐου με πολύ καλές προοπτικές. Όπως όλα δείχνουν ο κόσμος έχει αφήσει πίσω του την πανδημία με την έννοια της έντονης ανησυχίας και του προβληματισμού που τον διακατείχαν τα τελευταία χρόνια. Ο προγραμματισμός των διακοπών γίνεται χωρίς δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν θα υπάρξει lockdown, κάποια πρόσθετα μέτρα ή οτιδήποτε.

Αλλά και ο τρόπος λειτουργίας φέτος των καταλυμάτων όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει τα παλιά δεδομένα. Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα covid από φέτος. Βέβαια σαφώς κάποια μέτρα θα τα κρατήσουμε εμείς για προφύλαξη δικιά μας και των πελατών μας, διότι δεν παύουν να είναι χρήσιμα».

Για τις πτήσεις τσάρτερ

Ως προς την προέλευσή τους, οι επισκέπτες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού, σύμφωνα πάντα με την εικόνα των κρατήσεων έως τώρα, προέρχονται από χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία (με μεγάλη κινητικότητα ως τώρα), Ιταλία και τις σκανδιναβικές.

«Είναι πολύ ευχάριστο», συνέχισε ο κ. Τζιρβελάκης, «και το γεγονός της επανέναρξης πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας από Δανία και Νορβηγία διότι θα συμβάλουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας και της τουριστικής κίνησης δεδομένου ότι οι επισκέπτες θα διαχυθούν στη Σητεία, στο Μακρύ Γιαλό, το Παλαίκαστρο, αλλά και στην αύξηση θέσεων εργασίας. Συνολικά στην προβολή του τόπου -μέσω του προγράμματος- ως τουριστικού προορισμού.

Ζητούμενο είναι ασφαλώς η αύξηση πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας και στην κατεύθυνση αυτή καταβάλλονται προσπάθειες όλων των καταλυμάτων, των ξενοδοχείων, της εστίασης, όλων των φορέων, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότηταςστην περιοχή».

Από την 1η Μαΐου

Εν όψει λοιπόν της νέας τουριστικής περιόδου, την τρέχουσα περίοδο σε σχέση και με τα δεδομένα άλλων ετών -την ίδια χρονική περίοδο- καταγράφεται αυξητική τάση κρατήσεων στην περιοχή. «Μακάρι να έχουμε μόνο ευχάριστα νέα να αναφέρουμε φέτος. Το τοπίο πάντως αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρο Μάρτιο με Απρίλιο».

Ο προγραμματισμός λοιπόν για την έναρξη της νέας σαιζόν στην περιοχή αφορά την 1η Μαΐου. Ωστόσο πιθανόν κάποια καταλύματα να ανοίξουν και την περίοδο του Πάσχα, δεδομένου ότι υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι πελάτες που επιθυμούν να περάσουν τις μέρες αυτές στην Κρήτη και δη στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού.

Βέβαια επειδή ο τουρισμός είναι ένας τομέας που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας εξ αυτών είναι και οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες τους επόμενους μήνες. Δηλαδή αν ο φετινός χειμώνας, που μέχρι τώρα δεν έχει επί της ουσίας δείξει τα δόντια του θα το πράξει αργότερα λαμβάνοντας παράταση ή αν την άνοιξη και οδεύοντας προς το καλοκαίρι κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα. Η αντίστροφη ενδεχομένως εικόνα των καιρικών συνθηκών θα επηρεάσει την κατάσταση δημιουργώντας και προβλήματα για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό των όποιων συντηρήσεων των τουριστικών μονάδων, άρα και τη λειτουργία τους, και το άνοιγμα της σαιζόν», εξήγησε ο κ. Τζιρβελάκης.

Η συνεχής προσπάθεια

Κατόπιν εστίασε και στη «συνεχή προσπάθεια, που πρέπει» -όπως είπε- «να καταβάλλεται με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους επισκέπτες. Στην κατεύθυνση αυτή θα ήταν καλό και οι επαγγελματίες να φροντίζουν ώστε κάθε χρόνο να βελτιώνουν και να αναβαθμίζουν το προϊόν που προσφέρουν στον τουρίστα, ο οποίος συνολικά να λαμβάνει ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν. Ο τουρισμός είναι το πλέον δυνατό, αλλά και ευπαθές προϊόν και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα.

Πιστεύω ότι κάθε χρόνο κάτι περισσότερο πρέπει να κάνουμε όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει ο καθένας. Να κάνουμε όμως κάτι. Η στασιμότητα είναι κακός οιωνός για τον τουρισμό. Στο πέρασμα των χρόνων πρέπει να υπάρχει εξέλιξη. Όπως η τεχνολογία προχωράει έτσι και τα καταλύματα πρέπει να πηγαίνουν μπροστά για να συμβαδίζουμε με την εξέλιξη. Πρέπει να εκσυγχρονιζόμαστε και να καλύπτουμε τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του πελάτη, οι οποίες πλέον είναι μεγάλες, δεν έχουν καμία σχέση σήμερα σε σχέση με το παρελθόν».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

Πρόσφατα άρθρα