ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΘα αλλάξει η όψη του κέντρου της Σητείας

Θα αλλάξει η όψη του κέντρου της Σητείας

Από

Ημερομηνία

Έργο πνοής για την περιοχή χαρακτηρίζεται η Ανάπλαση και Περιβαλλοντική αναβάθμιση οδών και πλατωμάτων κεντρικού τμήματος πόλης Σητείας και ανέρχεται σε 1.592.060,82 €. Στο Δημαρχείο υπογράφηκε  η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου μεταξύ του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας Δημήτρη Αλεξάκη -παρουσία του Αντιδημάρχου και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννη Παπαδάκη και Νίκου Τσουκνάκη αντίστοιχα. Όλοι εστίασαν στην σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Ζερβάκης αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό του έργου, ύψους 1.592.060,82 €. «Χρηματοδοτείται από τις ΟΧΕ. Είναι ένα έργο, το οποίο στην αρχή είχε μία χρηματοδότηση περίπου ενός εκατομμυρίου. Εμείς καταφέραμε κι αυξήσαμε το ποσό στα δύο εκατομμύρια και με την έκπτωση, ανήλθε στο προαναφερόμενο ποσό».

«Έχουμε συζητήσει», πρόσθεσε, «κι άλλες φορές για την ανάπλαση και την ένωση της πλατείας μέσω ενός αναβαθμισμένου δικτύου, με την περιοχή της Καζάρμας. Εκτιμούμε ότι είναι ένα έργο πνοής για την περιοχή της Σητείας. Οι αναπλάσεις στην Σητεία, ιδιαίτερα στο αστικό κομμάτι έχουν μείνει αρκετά χρόνια πίσω. Με την συγκεκριμένη παρέμβαση αλλάζει η εικόνα. Αλλάζει η προσπελασιμότητα, ο τρόπος που θα κυκλοφορούμε στο κεντρικότερο και ιστορικότερο κομμάτι της περιοχής. Βελτιώνεται τόσο η οπτική εικόνα όσο και η χρήση.

Ζητούμενο από την πλευρά του Δήμου προς την κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο είναι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι διαδικασίες. Να γίνει ένας σχεδιασμός με την Τεχνική Υπηρεσία ούτως ώστε πραγματικά ένα έργο, το οποίο θα αφήσει ένα μεγάλο αποτύπωμα, να μην δημιουργήσει όχληση και εκείνη που θα δημιουργηθεί να είναι όσο γίνεται μικρότερη. Και βέβαια να ολοκληρωθεί το έργο όσο γίνεται γρηγορότερα.

Η στοχοθεσία του έργου δίνει μία διαφορετική, οικονομική και κοινωνική ώθηση στην συγκεκριμένη περιοχή και αλλάζει εν πολλοίς την εικόνα όλου του κεντρικού ιστορικού κομματιού της Σητείας, σε συνδυασμό με τα έργα που θα γίνουν σε συνδυασμό στην περιοχή του λιμανιού, δίνουμε την δυνατότητα στην πόλη να αλλάξει εικόνα.

Ευχόμαστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τον κ. Αλεξάκη, ο οποίος -όπως είναι γνωστό- έχει εμπειρία από την Σητεία. Έχει ασχοληθεί και με άλλα έργα αναπλάσεων στην πόλη μας. Θεωρείται δεδομένη και η συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία. Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον κ. Παπαδάκη και τον κ. Τσουκνάκη για την συνολική προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο έργο να μπορέσει να υλοποιηθεί και τους αρχιτέκτονες που επιμελήθηκαν. Είναι σίγουρο ότι θα είναι ένα έργο το οποίο πραγματικά θα δώσει μια διαφορετική αισθητική και χρηστικότητα, όχι μόνο στους συνδημότες μας αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής»

 

Μέγιστη προσπάθεια

Από την ανάδοχο εταιρεία ο κ. Αλεξάκης τόνισε: «Προσπάθειά μας και δεσμευόμαστε, είναι να δημιουργηθεί ένα έργο με την μικρότερη δυνατή όχληση στους κατοίκους σε συνεννόηση με αυτούς, οι οποίοι θα είναι και οι χρήστες του έργου επί της ουσίας»

Ο κ. Παπαδάκης σημείωσε ότι με την υπογραφή της σύμβασης ξεκινάει μία άλλη φάση, δυσκολότερη σε ότι αφορά τα θέματα που αντιμετώπισε μέχρι σήμερα η Τεχνική Υπηρεσία «μελέτη, εγκρίσεις, δημοπράτηση. Φθάνουμε επί του πεδίου αυτή την στιγμή και πράγματι η συνεργασία είναι απαραίτητη με τον κ. Αλεξάκη και την Τεχνική Υπηρεσία σε όλα τα στάδια. Θεωρούμε ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Προβλήματα υπάρχουν, θα υπάρχουν δυστοκίες κυκλοφοριακές, κατασκευαστικές. Συνδυασμός υπηρεσιών, ΔΕΥΑΣ, ΔΕΗ για την υλοποίηση του έργου… όχληση.

Πρέπει να κάνουμε όλοι μας τη μέγιστη προσπάθεια ώστε το αποτέλεσμα και λειτουργικά και αισθητικά που είναι ξεκάθαρο ως προς τα σχέδια και τις μελέτες που προβλέπονται να τονώσει και να βοηθήσει στην λειτουργία και στην ανάδειξη των καταστημάτων, των πολιτών που θα το χαίρονται. Δεν αφορά μόνο την προβλήτα και το κεντρικό τμήμα της Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και κεντρικούς δρόμους και το ιστορικό κέντρο μέχρι την Καζάρμα, το οποίο θα αναδειχθεί. Θεωρώ ότι ξεκινάει μία δύσκολη κι επίπονη προσπάθεια, όμως το αποτέλεσμά της θα δώσει μία άλλη πνοή στο κέντρο και στην πόλη».

 

Στην καρδιά της πόλης

Ο κ. Τσουκνάκης ανέφερε ότι «έχουν περάσει πολλά χρόνια που δεν έχει γίνει μία παρέμβαση στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Ίσως περισσότερα από 15. Η Δημοτική Αρχή με μελέτες που ξεκίνησαν το 2020 και τελείωσαν το 2021, αποφάσισε να κάνει μία δυναμική παρέμβαση, εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση όπως είπε και ο Δήμαρχος ενός εκατομμυρίου για να γίνει κάτι πολύ σοβαρό κι όχι κάτι αποσπασματικό. Νομίζουμε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, θα έχει αλλάξει την όψη του ιστορικού μας κέντρου και του παραλιακού μας μετώπου και των κεντρικών εμπορικών οδών της πόλης. Κυρίως της Βενιζέλου, της Κορνάρου, της Καραμανλή. Όλο αυτό θα συνδεθεί λειτουργικά με την Καζάρμα.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τώρα ένα πλέγμα δράσεων, το οποίο το ένα είναι συνέχεια του άλλου. Δηλαδή τώρα ετοιμάζουμε τον διαγωνισμό για τις πλωτές προβλήτες που θα αξιοποιήσουν το παλιό λιμάνι της Σητείας για να μπορούν να δένουν τουριστικά σκάφη. Έχουμε συνάντηση στην Περιφέρεια για την ολοκλήρωση και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τους ύφαλους κυματοθραύστες για να συνεχίσουμε μία παρέμβαση που θα ξαναφτιάξει την παραλία μας που έχει πρόβλημα τώρα. Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 4 εκατομμύρια. Βάσει όλων αυτών τα επόμενα 3-4 χρόνια η όψη της καρδιάς της πόλης, που αποτελεί το λιμάνι της και το ιστορικό της κέντρο, θα έχει αλλάξει θεαματικά».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα