Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΗ φορολογία προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς του ν. Λασιθίου

Η φορολογία προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς του ν. Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Εντονότατος είναι ο προβληματισμός των ελαιοπαραγωγών και της περιοχής της Σητείας για τη φορολογία στην τρέχουσα αλλά και στην επόμενη χρονιά, δεδομένης τόσο της παραγωγής όσο και των αυξημένων τιμών πώλησης του προϊόντος κατά την ελαιοκομική περίοδο κατά την οποία ναι μεν ολοκληρώθηκε η συγκομιδή, είναι όμως σε εξέλιξη οι πωλήσεις.

Κι ασφαλώς είναι θετικό το γεγονός ότι η φετινή παραγωγή είναι ικανοποιητική από άποψη ποσότητας, ποιότητας και τιμών. Όμως -όπως επισημαίνουν παραγωγοί- αν το όποιο επιπλέον εισόδημα, για το οποίο μόνον οι ίδιοι κοπίασαν, καταλήξει στην εφορία, τότε θα υποστούν και ζημία λόγω της αύξησης του κόστους της ελαιοπαραγωγής το οποίο ήδη έχουν επιβαρυνθεί.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα επικρατεί και μία σύγχυση για την προοπτική μείωσης της φορολογίας, μεταξύ κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των υπόλοιπων παραγωγών.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Λασιθίου κ. Νίκος Ανδρουλιδάκης μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τη δημοσιογράφο Μαρίζα Ψαράκη.

Των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών θα πρέπει το μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός τους να προέρχεται από τα αγροτικά, να καταβάλλουν εισφορές ΟΓΑ και να είναι στο Μητρώο Αγροτών. Η δεύτερη κατηγορία, οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι και η μεγάλη πλειοψηφία, όπως είναι οι μισθωτοί, έχουν παράλληλα κι ένα εισόδημα από τα αγροτικά.

Η διαφορά ωστόσο μεταξύ τους στην φορολόγηση δεν είναι πολύ μεγάλη αφού, όπως εξηγεί ο κ. Ανδρουλιδάκης, στην ουσία είναι στην πρώτη κλίμακα, από τα 0 έως 10.000 αγροτικό εισόδημα, όπου ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης έχει απαλλαγή, δεν πληρώνει καθόλου φόρο, ενώ ο μη κατά κύριο επάγγελμα έχει φορολόγηση 9%. Από τα 10.000 και πάνω, είναι και οι δύο στην ίδια κλίμακα. Δηλαδή από 10.000 έως 20.000 φορολόγηση 22%, από 20.000 έως 30.000 φορολόγηση 28%, από 30.000 έως 40.000 φορολόγηση 36% και ακολούθως 45%. Είναι δηλαδή περίπου στα ίδια δεδομένα φορολόγησης, με την διαφοροποίηση στην πρώτη κλίμακα.

 

 

Οι κλίμακες και η μείωση

Η φορολόγηση είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό ειδικά φέτος με τις τιμές των 5 ευρώ ή των 5, 15, 20 ευρώ, που επιφέρουν αύξηση εσόδων. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία νύξη για μείωση στις κλίμακες, όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλιδάκης. Η μόνη διαφοροποίηση για την οποία ωστόσο αναμένονται διευκρινίσεις όπως σημείωσε, αφορά το Ν. 4935: «με το νόμο αυτό που υιοθέτησαν για τους αγρότες που εντάσσονται στη συμβολαιακή καλλιέργεια -τους κατά κύριο και πάλι αγρότες- προβλέπεται μία μείωση φόρου 50%. Δηλαδή το προαναφερόμενο 22% θα γίνει 11%, το 28% θα γίνει 14%. Ο νόμος βέβαια μιλάει για την συμβολαιακή γεωργία, για κάποιο αγρότη που με συμβόλαιο δίνει τα προϊόντα του σε κάποιον έμπορο.

Όμως από το Υπουργείο έχει αναφερθεί προφορικά και σε κλαδικούς εθνικούς συνεταιρισμούς ότι αυτό το μέτρο θα συμπεριλάβει και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που πουλάνε μέσω συνεταιρισμού. Εφ’ όσον δηλαδή μιλάμε για κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που είναι μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού και πουλάει και μέσω του συνεταιρισμού το 75% και πάνω της παραγωγής του, θα έχει το 50% απαλλαγή. Όμως -επαναλαμβάνω- γι’ αυτά περιμένουμε μία επίσημη απόφαση ώστε να οριστικοποιηθούν.

Υπάρχουν βέβαια αρκετές εγκύκλιοι, όπως τελευταία μία από τον κλαδικό εθνικό αγροτικό συνεταιρισμό αμπελο-οινικών προϊόντων προς τις συνεταιριστικές οργανώσεις που ανήκει, στην οποία αναφέρει ότι κατόπιν επικοινωνίας με το Υπουργείο υπήρξε η διαβεβαίωση ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα έχουν την απαλλαγή του 50%, ότι δεν απαιτείται υπογραφή σύμβασης συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ του συνεταιρισμού και του μέλους, η ΑΔΕΕ θα προβεί στη δημιουργία νέου κωδικού στο Ε3, που θα επιλέγεται για να μπαίνουν σε αυτή την διαδικασία.

«Το σύστημα, όπως αναφέρεται, θα διασταυρώνει αυτόματα, αν ο αγρότης είναι στον συνεταιρισμό μέσω του Εθνικού Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισμών και ο συνεταιρισμός θα προβαίνει στην βεβαίωση ότι έχει παραδώσει σε αυτόν ο αγρότης το 75%. Υπάρχουν δηλαδή ήδη από τους κλαδικούς φορείς των συνεταιρισμών διευκρινίσεις ότι θα ισχύσει όλο αυτό, αλλά περιμένουμε μία επίσημη απόφαση του Υπουργείου. Έχει έρθει η πληροφορία από πολλούς συνεταιρισμούς οπότε εκτιμάται ότι θα ισχύει.

Αυτό λύνει ένα κομμάτι του προβλήματος όσον αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Θα ισχύσει από το 2022, αναδρομικά, οπότε είτε πούλησαν τέλος του 2022 κι έχουν ένα μεγάλο εισόδημα, είτε πωλήσουν το 2023 (μέσω συνεταιρισμού και λοιπών προϋποθέσεων) θα λάβουν τη μείωση του 50% που είναι αρκετά μεγάλη», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρουλιδάκης.

Το πρόβλημα όμως για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όπως είπε, εξακολουθεί να υφίσταται, εκφράζοντας την ελπίδα, να παραμείνει η φορολόγηση τους σε ένα λογικό επίπεδο.

 

Δεν είναι πάντα εφικτό

Υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό, ο κάθε αγρότης, ο κάθε παραγωγός να απεικονίζει τις δαπάνες του για την καλλιέργεια του (τιμολόγια, νερά, εργόσημα κλπ.) και στο τέλος τα όποια κέρδη φορολογηθούν να είναι αυτά που πρέπει κι όχι φουσκωμένα εικονικά γιατί δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθούν όλα τα έξοδα.

Δυστυχώς δεν είναι πάντα αυτό εφικτό, πόσο δε όταν φέτος λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, πάρα πολλοί παραγωγοί προχώρησαν στους λεγόμενους «δανεικούς» με συγγενείς, φίλους, για να καταφέρουν τα μαζέψουν τις ελιές τους.

«Είναι επίσης σημαντικό», όπως πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλιδάκης, «για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να είναι συνεταιρισμένοι και λόγω της δυνατότητας να τύχουν της μείωσης 50% που προαναφέρθηκε αλλά και για το τέλος επιτηδεύματος, τα 650 ευρώ το χρόνο. Και πρέπει και οι συνεταιρισμοί να κάνουν τις σχετικές διαδικασίες- παρ’ ότι πρόκειται για μία επιβάρυνση και για αυτούς, αλλά πρέπει να γίνει- αποστέλλοντας τα σχετικά στοιχεία στο Υπουργείο.

Εν κατακλείδι η τρέχουσα είναι μία δύσκολη χρονιά. Η φορολόγηση είναι αυτή που είναι, δεν θα αλλάξει, δεν ακούγεται κάτι τέτοιο. Μόνο το 50% για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες εφ’ όσον ισχύει θα είναι αρκετά ανακουφιστικό. Περιμένουμε τις επίσημες αναφορές γι’ αυτό».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα