Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣυμβουλές για ένα αποδοτικότερο διάβασμα

Συμβουλές για ένα αποδοτικότερο διάβασμα

Από

Ημερομηνία

Του Εμμ. Δαβραδου

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, γονείς και οι μαθητές, είναι πώς θα μάθουν οι μαθητές τον τρόπο μελέτης, ώστε η προσπάθεια τους να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα˙ λίγες ημέρες πριν τις πανελλήνιες θα δώσουμε μια εικόνα μελέτης.

Τα παρακάτω αποδεδειγμένα παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόδοση του διαβάσματος:

Χώρος:

Καλό είναι ο ίδιος ο μαθητής να επιλέγει το χώρο της μελέτης του που θα είναι ένα ήσυχο δωμάτιο του σπιτιού του, όσο γίνεται φωτεινό με φυσικό τρόπο.

Στο γραφείο να είναι τακτοποιημένα τα βιβλία και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για το διάβασμα του συγκεκριμένου μαθήματος. Κατά τα διαλείμματα είναι απαραίτητο να γίνεται αλλαγή του χώρου, το κινητό να αποφεύγεται!!!

Χρόνος:

Καλό είναι η μελέτη να γίνεται την ημέρα παρά τη νύκτα και να υπάρχει πρόγραμμα διαβάσματος.  Κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Το διάλειμμα είναι απαραίτητο και βοηθάει τη μάθηση, αλλά πρέπει να είναι προκαθορισμένης και μικρής διάρκειας και να τηρείται. Κατά τα διαλείμματα οι δραστηριότητες πρέπει να είναι διαφορετικές από το διάβασμα αλλά όχι κουραστικές ή τέτοιες που δύσκολα διακόπτονται.

Η σωματική ευεξία είναι προϋπόθεση για την αποδοτική μελέτη, γι’ αυτό χρειάζεται κατάλληλη υγιεινή διατροφή˙ πολλά φρούτα, νερό και τα γεύματα να είναι σε τακτά διαστήματα. Το άδειο στομάχι όσο και το παραφορτωμένο είναι σοβαρός εχθρός της μελέτης. Επίσης είναι απαραίτητη η κίνηση και η κανονική γυμναστική που δεν κουράζει. Απαραίτητος είναι ο αρκετός ύπνος για την αναζωογόνηση του σώματος, ένα οκτάωρο βοηθάει…

Σχεδιασμός μαθήματος:

 • Ποιο μάθημα θα μελετήσουμε πρώτο, δεύτερο, κ.λ.π. συνήθως αρχίζουμε από το ευκολότερο, αλλά αυτό είναι εντελώς προσωπικό, και γι’ αυτό πρέπει τα δυσκολότερα μαθήματα να τα αφήνουμε για τις ώρες που το μυαλό μας είναι ακμαίο. Όποια και να είναι η σειρά που θα ακολουθούμε πρέπει να την τηρούμε καθημερινά.
 • Τελειώνοντας τη μελέτη κάθε μαθήματος πρέπει να μην υπάρχουν αμφιβολίες, γι’ αυτό προσπαθούμε να τις ξεδιαλύνουμε κατά βάθος, κρατήστε σημειώσεις αυτά που θέλετε να δείτε πάλι.

Χρόνος ύλης και χωρισμός της για μια συγκεκριμένη εξέταση:

Όταν έχουμε συγκεκριμένη ύλη και χρόνο, όπως στις εξετάσεις, τότε για τον προγραμματισμό μας πρέπει να λογαριάσουμε:

 • Πόσες ώρες έχουμε διαθέσιμες και πόσες μπορούμε να μελετήσουμε κάθε μέρα.
 • Σε πόσες ώρες μπορούμε να διαβάσουμε μια φορά όλη την ύλη
 • Σε πόσες ώρες μπορούμε να κάνουμε μια επανάληψη
 • Σε πόσες ώρες μπορούμε να κάνουμε την τελική επανάληψη
 • Στον προγραμματισμό υπολογίζουμε τον χρόνο με ευελιξία.

Απόδοση:

Όταν νομίσουμε ότι μάθαμε το μάθημα προσπαθούμε να το αποδώσουμε ελεύθερα εφαρμόζοντας την κριτική μέθοδο και όχι τη μηχανική της αποστήθισης. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε τότε πρέπει να ξαναδιαβάσουμε το μάθημα μας μέχρι να μπορέσουμε να το αποδώσουμε, καλό είναι να κρατάμε σημειώσεις.

Προσωπικές σημειώσεις

Το κράτημα σημειώσεων είναι μια διαδικασία κατά την οποία επισημαίνουμε τα ουσιώδη και παραλείπουμε τα επουσιώδη. Αυτή δε η διαδικασία είναι εξαιρετικά χρήσιμη γιατί μας βοηθάει αφ’ ενός να αποταμιεύσουμε και να αφομοιώνουμε γνώσεις και αφ’ ετέρου να οξύνουμε τη κριτική ικανότητα μας. Για να κρατήσουμε σημειώσεις πρέπει σε γενικές γραμμές να:

 • Διαβάσουμε το μάθημα μας προσεκτικά μέχρι να το κατανοήσουμε.
 • Σημειώνουμε στο τετράδιο μας με δικά μας λόγια εκείνα που ενδιαφέρουν απολύτως το θέμα μας.
 • Δεν παραλείπουμε τίποτα και δεν γράφουμε περιττά.

 

Φόβοι και άγχος:

Συχνά ο λίγος φόβος μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε διάφορες για μας δύσκολες καταστάσεις π.χ. εξετάσεις, αθλητικούς αγώνες κλπ. Πέρα όμως από ένα όριο ο φόβος μας ‘’παραλύει’’ κατά τέτοιο τρόπο που σε γραπτές εξετάσεις να αποτυγχάνουμε ενώ είμαστε καλοί στις σχολικές επιδόσεις.

Η φύση του άγχους:

Η φοβία έχει τέσσερις διαστάσεις: την ψυχολογική, την ψυχοφυσική, της συμπεριφοράς και την κοινωνική.

Το άγχος αποτελεί την ψυχολογική διάσταση. Το άγχος δημιουργεί διάφορα εσωτερικά συναισθήματα, εξωτερικής συμπεριφοράς και βιολογικές αντιδράσεις. Μερικές από αυτές είναι:

Ταχυκαρδία, αυξημένη εφίδρωση, δύσπνοια, αϋπνία, δυσφορία στο πεπτικό σύστημα, στεναχώρια, θυμός, κόμπος στο λαιμό, τρέμουλο, ακόμη και ακινησία και λιποθυμία. Όλα τα παραπάνω είναι φυσιολογικές αντιδράσεις που τις έχουμε όλοι μας, αλλά έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία μας και τη ζωή μας.

Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι τα πάντα στη ζωή έχουν και τη θετική τους πλευρά και εξαρτάται από εμάς να τα χρησιμοποιήσουμε για το δικό μας όφελος.

Πώς θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε τις φοβίες και το άγχος μας προς όφελος μας; Τι πρέπει να κάνουμε;

1). Να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας συμβαίνουν και να κάνουμε συγκεκριμένο αυτό που μας αγχώνει και έτσι να φτάσουμε στην αιτία του άγχους.

2). Να αντιμετωπίσουμε το άγχος με θετικό τρόπο και έτσι το ίδιο το άγχος θα εντείνει την παρατηρητικότητα μας και θα μας βοηθήσεις να επανεκτιμήσουμε τους στόχους μας και με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε να κάνουμε τα ίδια λάθη.

Χρήσιμες συμβουλές:

 • Όταν έρχεται ο φόβος, σταματήσετε για λίγο τις προσπάθειες σας και να συνεχίσετε αργότερα. Ο πανικός δε βοηθάει εντείνει το άγχος.
 • Προγραμματίστε τη δράση σας και εφαρμόστε την αργά και σταθερά βήματα.
 • Συγκεντρωθείτε στο παρόν. Στο τι πρέπει να κάνετε σήμερα, αυτή περίοδο. Διαθέστε χρόνο για τον εαυτό σας και χαλαρώστε.
 • Πηγαίνετε μια βόλτα, ακούστε μουσική ή ό, τι άλλο σας ευχαριστεί και σας ξεκουράζει.
 • Αναζητήστε τους φίλους και τους ανθρώπους εκείνους που μπορούν να σας βοηθήσουν και συζητήστε σχετικά με τις καταστάσεις που προκαλούν το άγχος σας, για να εκμεταλλευτείτε προς όφελος σας το άγχος σας.
 • Η ρουτίνα διαβάσματος είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους!

 

 

Η μάθηση δεν θα έρθει

 • Εάν μαθαίνουμε μέσω παθητικού διαβάσματος και προσπαθούμε να αποστηθίσουμε.
 • Εάν χανόμαστε στις λεπτομέρειες.
 • Εάν αποφεύγουμε τις επαναλήψεις.
 • Εάν απλώς αναγνωρίζουμε την ύλη.
 • Εάν διαβάζουμε χωρίς χρονικό και μαθησιακό πλαίσιο.
 • Εάν αφήνουμε την όρεξη να επηρεάζει το πότε θα ξεκινήσουμε το διάβασμα.
 • Εάν διεκπεραιώνουμε απλώς!!!

Όλος ο κόσμος είναι δίπλα σου,  σίγουρα θα τα καταφέρεις!!!

Εκπαιδευτικός οργανισμός Σύγχρονο

Δαβράδος Εμμ

Πηγή:διαδίκτυο, προσωπικές σημειώσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα