Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Η κοινωνία έχει ανάγκη νέες ιδέες» - Η νέα βουλευτής Κατερίνα...

«Η κοινωνία έχει ανάγκη νέες ιδέες» – Η νέα βουλευτής Κατερίνα Σπυριδάκη μιλά στην ΑΝΑΤΟΛΗ

Από

Ημερομηνία

Τη θέλησή της να μετουσιώσει «το αίσθημα ευθύνης που νιώθει σε δράση για το Λασίθι», εκφράζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η νεοεκλεγείσα βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στο νομό Κατερίνα Σπυριδάκη.

Ανατρέποντας τα προγνωστικά, αποτέλεσε μία από τις «ηχηρές εκπλήξεις» της προχθεσινής εκλογικής αναμέτρησης στο Λασίθι και συνολικά στην Κρήτη. Τόσο για το νεαρό της ηλικίας της και για το μικρό διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της (στις 29/3/2023), όσο και για το ότι αποτελεί την πρώτη γυναίκα που εκλέγεται ποτέ βουλευτής στο Λασίθι.

 

«Τιμή και χαρά να είμαι η πρώτη γυναίκα βουλευτής»

Αυτό είναι κάτι για το οποίο αισθάνεται, όπως λέει, «πολύ χαρούμενη και αυτό είναι κάτι που το ‘κέρδισα’ με το ΠΑΣΟΚ, αυτό μου έδωσε το δικαίωμα να είμαι εδώ. Εκμεταλλεύομαι άλλο ένα κεκτημένο που το ΠΑΣΟΚ έφερε στη ζωή των γυναικών. Είναι τιμή και χαρά για μένα να είμαι η πρώτη γυναίκα βουλευτής στο ν. Λασιθίου. Θέλω η κάθε Λασιθιώτισσα να αισθανθεί ότι μπορώ να νιώσω τις ανάγκες της. Να ακούσει το κάθε παιδί το ‘παιδί’ που κρύβω μέσα μου ότι έχει ένα λόγο να ελπίζει. Θα δουλέψω με την ηθική και την αξιοπρέπειά μου στο βαθμό που με χαρακτηρίζουν».

Όσο για τα πρώτα της συναισθήματα, η κ. Σπυριδάκη αναφέρει πως «ποικίλουν, είναι ανάμικτα. Από τη μία νιώθω χαρά, συγκίνηση, ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που πήρα. Ήδη πριν τις 7 το βράδυ της Κυριακής και τα αποτελέσματα, εγώ ένιωθα ότι έχω κερδίσει από όλη αυτή την διαδικασία. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα και είδαμε ότι την βουλευτική έδρα την κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, στήσαμε… πάρτι, υπήρχε μία ηρεμία, έφυγε το άγχος και μετά άρχισε η καταμέτρηση των ψήφων οπότε και πάλι υπερίσχυε η χαρά. Όσο ανέβαινε το ποσοστό μου, άρχισε να μπλέκεται η χαρά με ένα συναίσθημα ευθύνης, που έχει να κάνει με τη συναίσθηση του πόσο μεγάλη είναι η συγκεκριμένη ευθύνη. Τη Δευτέρα που έκατσε λίγο όλο αυτό μέσα μου και παραφράζοντας το σλόγκαν μας «κάνε το θυμό σου απόφαση αλλαγής» εγώ διαχειρίστηκα το θυμό μου με την υποψηφιότητά μου και τη δράση μου, τώρα πρέπει να βρω μέσα μου πως αυτό το ισχυρό αίσθημα ευθύνης θα γίνει δράση».

 

«Κοινωνικό μήνυμα η εκλογή μου»

Στο ερώτημα εάν η εκλογή της ίδιας, ως εκπροσώπου μιας νέας γενιάς πολιτικών, αποτελεί και έναν τύπο «μηνύματος» γενικώς στο παλαιό εκλογικό – πολιτικό σύστημα, η κ. Σπυριδάκη απαντά πως «θα έλεγα ότι είναι ένα κοινωνικό μήνυμα. Αυτή τη στιγμή η κοινωνία έχει προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το πιο δυνατό μήνυμα δόθηκε από το ΠΑΣΟΚ όσον αφορά την αξιοπρέπεια και το ήθος με τα οποία δόθηκε ο αγώνας, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα, στη συλλογική δουλειά, στο ότι υπάρχει χώρος για νέες ιδέες και τις έχει ανάγκη η κοινωνία. Το νέο το ηλικιακό αλλά και το ουσιαστικό, να έχει αυτή την κινητήριο δύναμη που σου δίνει ελπίδα και όραμα. Αυτή τη ‘φλόγα’ που σε ωθεί στο να πιστέψεις στο κάτι παραπάνω. Ο κόσμος με συγκίνησε και η λέξη ‘ευχαριστώ’ δεν μπορεί να αποτυπώσει αυτά που νιώθω».

 

«Δεν περίμενα την εκλογή»

«Εσείς, με το χέρι στην καρδιά, το περιμένατε ότι θα εκλεγόσασταν βουλευτής Λασιθίου με το ΠΑΣΟΚ;», τη ρωτήσαμε αμέσως μετά.

«Ερχόμενη στην Ελλάδα και γνωρίζοντας ότι έχω ένα πολύ μικρό διάστημα προεκλογικού αγώνα και για το κόμμα και για να ακουστεί κάτι καινούργιο, αυτό που εγώ έκανα στον εαυτό μου ήταν να μην δημιουργήσω συγκεκριμένες προσδοκίες, προσδοκία μου ήταν αυτό που νιώθω σήμερα, κάθε μέρα να γίνεται πιο μεγάλο. Στόχος πάντα ήταν αυτός αλλά χωρίς να αναπτύξω προσδοκίες, για να προστατεύσω τον εαυτό μου. Καθημερινά οι προσδοκίες μου συμπληρώνονταν αλλά δεν περίμενα την πρώτη θέση στο Λασίθι. Βλέποντας καθημερινά την ανταπόκριση του κόσμου περίμενα ένα μήνυμα αγάπης να δοθεί. Αλλά δεν περίμενα σε τόσο βαθμό».

  

«Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ άφησε ισχυρό στίγμα»

Κληθείσα να σχολιάσει τη φράση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ της Κυριακής για την «αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ ως βασικού αντιπάλου της ΝΔ», η κ. Σπυριδάκη λέει πως «αυτό ‘χτίζεται’ λιθαράκι-λιθαράκι. Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ άφησε ένα ισχυρό στίγμα ότι ναι, είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξη αυτά που θέλει ο λαός. Κερδήθηκε το πρώτο μέρος της εμπιστοσύνης, θέλει πολλή δουλειά όμως γιατί η εμπιστοσύνη είναι κάτι που κερδίζεται, δεν χαρίζεται. Και η σχέση εμπιστοσύνης εάν δεν στηθεί με βάσεις για να έχει διάρκεια, δεν μπορεί να δημιουργήσει βάσεις για ουσιαστική επίλυση προβλημάτων, για ουσιαστική πολιτική».

 

«Στόχος είναι να κερδίσεις τις επόμενες γενιές»

«Στόχος πλέον για το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά;» τη ρωτήσαμε. Όπως απαντά, «στόχος δεν είναι να κερδίσεις τις επόμενες εκλογές αλλά να κερδίσεις τις επόμενες γενιές. Να τις κερδίσεις όμως προσφέροντας κάτι σε μεμονωμένους εκπροσώπους της γενιάς αλλά στήνοντας τις βάσεις ώστε κάθε πολίτης να μπορεί αξιοκρατικά να διεκδικήσει αυτά που αξίζει και αυτά που θεωρεί είτε ιδανικά, είτε κατοχυρώνουν τις καθημερινές του βιοποριστικές ανάγκες».

 

Ευχαριστίες

Κλείνοντας, η κ. Σπυριδάκη νιώθει την ανάγκη, όπως λέει, να ευχαριστήσει «και τον κόσμο που με στήριξε χωρίς κάποιοι να με ξέρουν. Σε αυτούς που με ξέρουν, ευχαριστώ για την αγάπη τους, στους φίλους και την οικογένειά μου που ήταν κοντά μου κάθε λεπτό. Σε αυτά τα μάτια που έβλεπα να γυαλίζουν καθημερινά όταν μιλούσα στο δρόμο και μου έδιναν έμπνευση να συνεχίσω. Σε όλα τα ΜΜΕ για το χώρο που μου άφησαν το περιθώριο να μπω στο σπίτι του καθενός. Στα στελέχη και τα μέλη του κόμματος που ήταν εκεί όποτε χρειάστηκα. Και στους συνυποψήφιούς μου γιατί το μήνυμα πραγματικά ήταν ο αξιοπρεπής και ηθικός αγώνας που δείχνει τη δύναμη που μπορεί να έχει το μαζί».

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα