Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΕπιφυλάξεις για την πορεία της τουριστικής σεζόν στο Μεραμπέλλο

Επιφυλάξεις για την πορεία της τουριστικής σεζόν στο Μεραμπέλλο

Από

Ημερομηνία

Χαμηλά προτιμά να κρατά ακόμη τις προσδοκίες για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων (Διευθυντής του ξενοδοχείου «Wyndham Grand Crete Mirabello Bay») Γιώργος Σφακιανάκης.

Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ, τη δεδομένη στιγμή οι πληρότητες των ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής του Μεραμπέλλου αναπτύσσουν δυναμική που μεσοσταθμικά δεν ξεπερνά το 50 με 60%. «Κοιλιά» που καταγράφεται παραδοσιακά σε αυτό το σημείο της σεζόν.

Η εικόνα σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη θα αρχίσει να μεταβάλλεται από τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Ο επόμενος μήνας αναμένεται να κινηθεί γενικώς σε ένα «αρκετά καλό επίπεδο», με τις πληρότητες να προσεγγίζουν και ίσως να ξεπερνούν και το 70%.

 

Έχει πέσει ο ρυθμός των κρατήσεων

Σε γενικές γραμμές, πάντως, ο ρυθμός των κρατήσεων τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μειούμενος. Γεγονός, που δεν επιτρέπει ακόμη «θριαμβολογίες» για το πώς θα κινηθεί η φετινή σεζόν. Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων εμφανίζεται εν γένει επιφυλακτικός.

Εν προκειμένω, για Ιούλιο και Αύγουστο, τους μήνες δηλαδή που παραδοσιακά αποτελούν τις περιόδους που οι τουρίστες στην πλειοψηφία τους επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους, τα μέχρι στιγμής καταγεγραμμένα στοιχεία των κρατήσεων καταδεικνύουν, όπως αναφέρει, ότι τα ξενοδοχεία δεν γεμίζουν, «κάτι που μας οδηγεί στο να διατηρούμε μια μικρή επιφύλαξη και για το νομό Λασιθίου και συνολικά για την Κρήτη».

Στο ερώτημα ποιοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό, ο κ. Σφακιανάκης απαντά ότι ρόλο διαδραματίζει και η γενικότερη ακρίβεια που μαστίζει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα ο κόσμος να είναι πλέον πιο επιλεκτικός. Όπως ρόλο παίζει και το άνοιγμα και άλλων τουριστικών αγορών.

Η «ακτινογραφία» των επισκεπτών

Σε ό,τι αφορά τις εθνικότητες των επισκεπτών που επιλέγουν τα μέρη μας για τις διακοπές τους, η διαμορφωθείσα μέχρι τώρα εικόνα δεν ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Οι Γάλλοι (κυρίως), οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι και λιγότερο από οι Αμερικάνοι έχουν τη σχετική πρωτοκαθεδρία στο σχετικό κατάλογο.

Η εξεύρεση προσωπικού

Για το γνωστό πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού μας λέει πως η έλλειψη τη δεδομένη χρονική στιγμή στα ξενοδοχεία της Κρήτης παραμένει κοντά στο 10% με 15% επί των συνολικών αναγκών που υπάρχουν στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Σε μια συνολική εικόνα που δείχνει να είναι λίγο καλύτερη από πέρυσι, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι οι ανάγκες καλύπτονται πλήρως, ειδικά για περιοχές που συνεχώς αναπτύσσονται τουριστικά όπως είναι και το Μεραμπέλλο.

Όπως άλλωστε έχει δηλώσει ξανά ο ίδιος, το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αποτελεί φαινόμενο όχι τοπικό, ούτε κρητικό, ούτε μόνο ελληνικό, με τις ανάγκες να υπάρχουν αντίστοιχα και σε άλλους τομείς. Απλά στον τουρισμό, που είναι το πλέον βασικό προϊόν και με τόσες θέσεις εργασίας, είναι πιο δύσκολο να βρεθεί ο αναγκαίος αριθμός εργαζομένων.

Όπως έχει ήδη καταγραφεί και από τον κ. Σφακιανάκη, αλλά και από άλλους παράγοντες και γνώστες της τουριστικής αγοράς, βασικό συστατικό της επίλυσης του προβλήματος είναι να δοθούν κίνητρα και περισσότερη ενίσχυση στο εισόδημα για την περίοδο του χειμώνα στους εποχικά εργαζόμενους. Προκειμένου να αναζητηθούν και άλλοι τρόποι πέραν των  επιδοτήσεων για να είναι πιο παραγωγική η όλη διαδικασία.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα