Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
ΑρχικήΚρήτη«Ανάσα» ζωής για 430 ασθενείς με HIV στην Κρήτη

«Ανάσα» ζωής για 430 ασθενείς με HIV στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Οι εξετάσεις τους πλέον θα γίνονται στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Μία σπουδαία νίκη και αναγνώριση κατάφεραν να πετύχουν καθηγητές στο Εργαστήριο Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων ΠΑΓΝΗ.
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στην Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιολογίας κ. Γιώργος Σουρβίνος με τον καθηγητή Παθολογιάς/ Λοιμωξιολογίας και Διευθυντή της Παθολογικής κλινικής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ κ. Διαμαντής Κοφτερίδης σε αγαστή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας κατάφεραν την ένταξη του Ιολογικού Εργαστηρίου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης στα μόλις τέσσερα Κέντρα Αναφοράς της χώρας για την εργαστηριακή παρακολούθηση των HIV-1 οροθετικών ασθενών.

«Πρόκειται για το μοναδικό περιφερειακό εργαστήριο σε όλη τη χώρα το οποίο εντάσσεται στα Κέντρα Αναφοράς HIV. Η Κρήτη αποκτά πλέον επισήμως και θεσμοθετημένα εργαστήριο για τους ασθενείς με HIV λοίμωξη, το οποίο θα εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς του νησιού» εξηγεί στο Cretalive o καθηγητής κ. Γιώργος Σουρβίνος.

sourvinos

Το Εργαστήριο και ειδικότερα η Μονάδα HIV του Εργαστηρίου, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας κ. Αλέξανδρο Ζαφειρόπουλο, θα είναι σε θέση να παρέχει όλη την γκάμα εξετάσεων που απαιτούνται, τόσο για την πρωτο-διάγνωση και την επιβεβαίωση των θετικών ασθενών για τον ιό HIV όσο και την παρακολούθηση της πορείας της νόσου τους, με μέτρηση του ιικού τους φορτίου καθώς και τον μοριακό έλεγχο γονοτυπικής αντοχής HIV-1 σε αντι-ρετροϊκή αγωγή.

«Οι εξετάσεις αυτές παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες στους θεράποντες ιατρούς για την παρακολούθηση της λοίμωξης και την επιλογή της κατάλληλης αντι-ρετροϊκής θεραπείας για τους ασθενείς και η ένταξη του Εργαστηρίου Ιολογίας ως Κέντρο Αναφοράς HIV έρχεται ακριβώς να συμπληρώσει το κενό της εργαστηριακής παρακολούθησης που υπήρχε μέχρι πρότινος. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι καθώς η ίδρυση της Μονάδας Διάγνωσης στο Εργαστηρίου Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και η ένταξή του στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΠΕΔΥ) Κρήτης του ΕΟΔΥ, έχει δημιουργήσει πλέον έναν ισχυρό πυλώνα για τη Δημόσια Υγεία της Κρήτης, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ασθενείς και τις Υγειονομικές Δομές της Κρήτης» δηλώνει ο κ. Γιώργος Σουρβίνος.

«Έγινε μεγάλος αγώνας, με δικές μας ενέργειες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τοπικά τις εξετάσεις καθώς διευκολύνεται η ζωή όλων μας όταν οι εξετάσεις γίνονται στο χώρο όπου βρίσκονται οι ασθενείς. Μας βοηθά να κάνουμε καλά τη δουλειά μας προς όφελος των ασθενών καθώς οι εξετάσεις μάς βοηθάνε πολύ στη θεραπεία» αναφέρει στο Cretalive ο Διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου κ. Διαμαντής Κοφτερίδης.

Σπουδαίο νέο για τους ασθενείς με HIV της Κρήτης

Το όνειρο ζωής για τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης έγινε πράξη με το νόμο 5041/2023 (άρθρο 93) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις τον Απρίλιο του 2023.

hiv1

print scren1

Παλαιότερα υπήρχε το Κέντρο Αναφοράς στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου γίνονταν οι εξετάσεις για τους ασθενείς με HIV. «Συνεχίζει να λειτουργεί απλά οι ασθενείς εκεί παρακολουθούνται με κάποιες συγκεκριμένες εξετάσεις. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης περίπου οι εξετάσεις έπαψαν να γίνονται στο Ηράκλειο με τα δείγματα να στέλνονται αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στην Αθήνα. Με το νέο νόμο θα γίνονται και πάλι στο Ηράκλειο» εξηγεί ο κ. Κοφτερίδης.

Το νέο λοιπόν είναι σπουδαίο διότι οι ασθενείς έχουν μία χρόνια παρακολούθηση ανά εξάμηνο περίπου. Συνεπώς στέλνονταν στα Κέντρα Αναφοράς 20- 30 δείγματα κάθε εβδομάδα. Τώρα (από τον Απρίλιο του 2023 και έπειτα) οι εξετάσεις αυτές θα γίνονται στην Κρήτη.

«Υπήρχε δυσκολία για εμάς διότι στα Κέντρα Αναφοράς που στέλναμε (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) προηγούνταν οι δικές τους εξετάσεις με συνέπεια πολλές φορές να μας θέτουν πλαφόν στα δείγματα που μπορούσαμε να στείλουμε. Υπήρχε και περίοδος (λίγο πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού) που δεν κάναμε καθόλου εξετάσεις επειδή υπήρχε δυσκολία στα άλλα Κέντρα Αναφοράς» συμπληρώνει ο κ. Διαμαντής Κοφτερίδης.

kofteridis

Χρόνια πάσχοντες με θεράπεια οι ασθενείς HIV

Ο καθηγητής ως Διευθυντής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΑΓΝΗ, που παρακολουθεί τους ασθενείς με HIV, δηλώνει ότι πλέον για χρόνια πάσχοντες οι οποίοι λαμβάνουν την αγωγή τους, όπως οι ασθενείς με διαβήτη ή υπέρταση, και ζουν μία φυσιολογική ζωή. Απλά μία ή δύο φορές το χρόνο υποβάλλονται σε εξειδικευμένες εξετάσεις, οι οποίες μέχρι και πριν λίγο καιρό στέλνονταν σε εργαστήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώ πλέον θα γίνονται στον τόπο μας.

«Υπάρχουν μία δύο περιπτώσεις παγκοσμίως που έχουν θεραπευτεί πλήρως από τον HIV. Στην Κρήτη οι ασθενείς είναι χρόνια πάσχοντες που λαμβάνουν κανονικά τη θεραπεία τους και ζουν σχεδόν μία φυσιολογική ζωή αφού λαμβάνουν την αγωγή τους» καταλήγει ο κ. Κοφτερίδης.

Πηγή: cretalive.gr

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα