Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι όμορφοι... ήλιοι της Κριτσάς

Οι όμορφοι… ήλιοι της Κριτσάς

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Αρκετοί από τους επισκέπτες του φαραγγιού της Κριτσάς είδαμε να σταματούν για να φωτογραφίσουν τους πανέμορφους ήλιους που αντικρίζουν πριν την γέφυρα. Πολύ όμορφη εικόνα, με το όμορφο χωριό στο βάθος.

* Το όνομα του φυτού αυτού σίγουρα μας παραπέμπει στην εποχή του καλοκαιριού. Λατρεύει τον… συνονόματό του και το δείχνει, καθώς τα λουλούδια του παρακολουθούν την ημερήσια πορεία του στον καλοκαιρινό ουρανό. Ο μηχανισμός που επιτρέπει στον ήλιο να ακολουθεί τον συνονόματό τους ονομάζεται φωτοτροπισμός. Το φυτό διαθέτει μια φυτική ορμόνη, την οξίνη, η οποία επιτρέπει την επιμήκυνση των φυτικών κυττάρων περισσότερο προς το φως και λιγότερο προς τη σκιά. Έτσι ο βλαστός του ηλιόσπορου κάμπτεται προς τη μεριά του ήλιου.

* Υπάρχουν και κάποια φυτά που θέλουν να μοιάσουν στον ήλιο! Ένα από αυτά είναι η καρλίνα της νήσου Ντίας (Carlina diae), ενδημικό είδος του νησιού. Όπως μας ενημερώνει ο φίλος Μανώλης Αφραθιανάκης «πρόκειται για φυτό της οικογένειας καρλίνα (Carlina), μία από τις επτά καρλίνες που φύονται στην Κρήτη. Είναι η μόνη χωρίς αγκάθια στα φύλλα. Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκτός από τη Ντία, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά το 1942, θα το βρούμε και σε άλλες νησίδες γύρω από την Κρήτη, καθώς και σε λιγοστές περιοχές της Σητείας. Το φυτό χαρακτηρίζεται ως κινδυνεύον».

ΛΕΩΝ.Κ.

 

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα