Ικανοποιητική γενικά, με κατά τόπους διαφοροποιήσεις, χαρακτήρισε η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας Αγγελική Καραταράκη την γενική εικόνα για την φετινή παραγωγή στο Νομό Λασιθίου, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, χωρίς να έχει πλήρως αποτυπωθεί ακόμη.
Οι καλλιέργειες που δέχθηκαν πέρυσι τη φροντίδα των κατόχων τους, θα αποδώσουν καλύτερα φέτος. Εκτίμηση για τη γενικότερη εξέλιξη της καρποφορίας δεν έχει βγει ακόμη από την υπηρεσία, γιατί χρειάζονται αυτοψίες στην ύπαιθρο και αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό να ολοκληρωθεί εξαιτίας και της δυστοκίας της πρόσληψης όλων των τομεαρχών. Οι προσληφθέντες απασχολήθηκαν το διάστημα αυτό κατά προτεραιότητα με την οργάνωση του πρώτου ψεκασμού για να ξεκινήσει εγκαίρως, επεσήμανε η κ. Καραταράκη.
Εξάλλου, ο Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ στην πρόσφατη εκτίμηση που δημοσιοποίησε σχετικά με τη φετινή παραγωγή, σημείωσε ότι «αν ληφθούν υπ’ όψιν οι άφθονες βροχές του φετινού χειμώνα, αλλά και το γεγονός της πολύ μειωμένης περσινής παραγωγής σε συνδυασμό και με διάφορες πληροφορίες, εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή θα είναι μεν καλή -όχι όμως πολύ υψηλή. Ειδικά για την Κρήτη, εκτιμάται ότι εκτός απρόοπτου, η νέα σοδειά θα είναι καλύτερη από την περσινή και θα κυμανθεί γύρω στους 100.000 τόνους».
Ο κ. Μιχελάκης προσθέτει ότι «από την άλλη πλευρά, η παραγωγή της Ισπανίας, η οποία τελικά ενδιαφέρει περισσότερο για τις εξελίξεις στις τιμές, εκτιμάται από τις εκεί Οργανώσεις όχι τόσο καλή. Και αυτό και διότι οι βροχοπτώσεις της άνοιξης δεν φαίνεται να ήταν αρκετές, αλλά και κατά την άποψή μας, διότι η επίδραση της περσινής πλούσιας σοδειάς και ιδίως η καθυστερημένη συγκομιδή της, δεν αποτελούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για μια δεύτερη συνεχόμενη υψηλή σοδειά. Ωστόσο, σύντομα τα πράγματα θα δείξουν στην πράξη καλύτερα».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ