Ανάμικτα είναι τα συναισθήματα αλλά κοινές οι ανησυχίες των επαγγελματιών της εστίασης και διασκέδασης της πόλης του Αγίου Νικολάου για την επόμενη μέρα μετά την άρση του κλεισίματος των επιχειρήσεών τους την 1η Ιουνίου (και εάν τελικά αυτό δεν συμβεί νωρίτερα, όπως δηλώνουν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους υπουργοί της κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες).
Ορισμένοι ιδιοκτήτες ήδη ετοιμάζονται, πριν ανεβάσουν και πάλι τα ρολά των καταστημάτων τους, άλλοι περιμένουν να ακούσουν νεότερα από την Πολιτεία πριν αποφασίσουν πώς θα κινηθούν, όλοι ωστόσο αγωνιούν για το πώς θα είναι η επιστροφή στην πολυσυζητημένη «νέα κανονικότητα», με ποιους ακριβώς όρους και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει, αλλά και ποια θα είναι τα νεότερα από το μέτωπο του τουρισμού, όπου ακόμη το τοπίο παραμένει θολό.
«Να βάλουμε πλάτη»
Όπως λέει σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Νίκος Μιγώμης, ιδιοκτήτης της καφετέριας «Μιγώμης» πάνω από τη Λίμνη, στην περίοδο της καραντίνας αναγκάστηκε για πρώτη φορά εδώ και 36 ολόκληρα χρόνια να κλείσει το μαγαζί του. «Δεν είχε κλείσει ποτέ, ούτε για μία μέρα» τονίζει. Ο ίδιος ετοιμάζεται και θα ανοίξει κανονικά το καφέ με ανοικτά όλα τα παράθυρα και τις τζαμαρίες, δουλεύοντας «με Έλληνες και με όσους ξένους μένουν ίσως εδώ». Από 70 συνολικά καρέκλες-σκαμπό που χωρούσε το κατάστημα, τώρα θα μπουν όπως λέει 17, δηλαδή το 1/4 των τραπεζοκαθισμάτων, τηρώντας και το όριο πελατών ανά τ.μ. βάσει των σχετικών οδηγιών της Πολιτείας.
Ο ίδιος, όπως λέει, δεν θα τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο μπροστά στο κατάστημα, ακόμη και εάν του δοθεί η δυνατότητα. «Το πεζοδρόμιο είναι 1 μέτρο, υπάρχουν δίπλα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, εάν βάλω τραπέζια και καρέκλες, από πού θα περνά ο κόσμος;».
Αναφερόμενος στις μάσκες και στα γάντια που θα πρέπει να φορούν οι εργαζόμενοι, τονίζει πως «θα εφαρμοστεί σε όλους, είναι όμως κάτι που δύσκολα θα λειτουργήσει», λόγω ζέστης κλπ.
Οι καρέκλες, όπως λέει, θα απολυμαίνονται σχολαστικά με την αλλαγή των πελατών, κάτι που φέρει επιπλέον δουλειά για τους εργαζόμενους. «Ακόμη και εάν έχουμε το 1/3 σε εργασία, θα χρειαστούμε διπλάσιο προσωπικό» σημειώνει, προβληματιζόμενος όμως εάν θα προσλάβει παραπάνω άτομα αφού δεν γνωρίζει εάν ύστερα είναι βιώσιμο το μαγαζί. Μετά μάλιστα από χρόνια θα βοηθήσει και ο ίδιος χειρωνακτικά, όπως λέει, τους δύο γιους του που «τρέχουν» την επιχείρηση και το προσωπικό. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος λέει πως δεν μπορεί τώρα ξαφνικά να διώξει εργαζομένους, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει με πολλούς από αυτούς και φιλικές σχέσεις. «17 χρόνια π.χ. ήταν καλός και τώρα όχι; Δεν μπορώ έτσι απλά να χαλάσω σχέσεις φιλικές με ανθρώπους έμπιστους, εγώ δεν αλλάζω προσωπικό κάθε 6μηνο, έχω προσωπικό για χρόνια ολόκληρα, μια ζωή ολόκληρη, δεν μπορώ να τους πω απλά ‘πάρτε δρόμο’. Ακόμη και εάν δεν μπορέσω οικονομικά, θα βάλω ‘πλάτη’». Ο κ. Μιγώμης ελπίζει ότι αντίστοιχα σκέφτονται και πολλοί συνάδελφοί του.
«Έτσι είναι τα πράγματα, ήλθαν τα πάνω-κάτω. Και παλαιότερα κατηγορούσαμε τα κόμματα, τώρα ποιον να κατηγορήσεις για όλο αυτό, κανένας μας δεν φταίει. Και τώρα μάλιστα λέμε ότι είμαστε και μια χώρα-παράδειγμα σε σχέση με άλλες στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης».
Τονίζει επίσης πως «το να πούμε ‘δεν ανοίγω’ δεν είναι τόσο καλό για τον τόπο μας, θα είναι μια πόλη – φάντασμα και όσοι έλθουν αυτή την εικόνα θα αποκομίσουν, πρέπει όλοι να βάλουμε ‘πλάτη’».
Στέκεται και στη σημασία της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση (από 24 σε 13 ή 6%), στην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ κλπ, σημειώνοντας πως αυτό θα ωφελούσε και τους επαγγελματίες αλλά και το κράτος αφού θα μειωνόταν σημαντικά και τα περιστατικά φοροδιαφυγής.
Το εστιατόριο του κ. Μιγώμη, ακριβώς δίπλα στην καφετέρια, θα ανοίξει την 1η Ιουλίου «αφού ούτως ή άλλως κατά 95-97% δουλεύει με ξένους πελάτες – και θα ανοίξουμε εάν έλθουν τουρίστες». Θα λειτουργεί δε, από τις 7 το απόγευμα έως τις 12 το βράδυ.
«Δεν τους ενδιαφέρει να δουν τι πραγματικά χρειάζεται»
Ο ιδιοκτήτης του καφέ Du lac Νίκος Κακογιαννάκης από την πλευρά του, εμφανίζεται προβληματισμένος και χαρακτηρίζει ως «ελλιπή και ασαφή» τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Πολιτεία για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα ανοίξει η εστίαση.
«Οι άνθρωποι δείχνουν ότι δεν έχουν καμία ιδέα για το τι προβλήματα έχουν αυτά τα μαγαζιά, πώς δουλεύουν, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Και δεν τους ενδιαφέρει να σκύψουν και να δουν πραγματικά τι χρειάζεται ο κλάδος αυτός για να πάρει μπροστά, όσα λένε στα κανάλια είναι περισσότερο διαφημιστικά κόλπα, χωρίς ουσία».
Όπως λέει ο ίδιος θα περιμένει και αναλόγως θα αποφασίσει και θα κρίνει εάν ανοίξει το μαγαζί του. «Τα πράγματα είναι δύσκολα, και με βάση και τις ήδη αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές κλπ., δεν ξέρω εάν μπορώ πάλι να προσλάβω όλο αυτό το προσωπικό. Και ίσως εάν ανοίξω θα χρειαστεί και να διώξω άτομα, όταν δεν μπορούν να δουλέψουν πώς θα γίνει αλλιώς;»
Ο ίδιος αναφέρει ως απαραίτητη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ αναφερόμενος στη δυνατότητα που αναμένεται να δοθεί για παραπάνω τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστο χώρο, ο κ. Κακογιαννάκης λέει πως «εάν δεν έλθει τουρισμός, εμένα τι θα με βοηθήσει να έχω παραπάνω τραπέζια; Κάποια μαγαζιά μπορούν να βγάλουν πολλά παραπάνω, κάποια άλλα δεν μπορούν, πώς θα γίνει αυτό με ακριβοδίκαιο και ισορροπημένο τρόπο; Πολλοί υποτίθεται πως έχουν άδειες, τις καταπατούν και γίνεται όργιο αυθαιρεσιών στην πόλη, έχοντας παραπάνω αριθμό τραπεζοκαθισμάτων».
Κρίνει δε την οδηγία της Πολιτείας να φορούν οι εργαζόμενοι μάσκες «χειρότερο και πιο ανθυγιεινό από το να μην φορούν» εξαιτίας της ζέστης, του τρεξίματος στην εξυπηρέτηση κλπ.
Όπως συμπληρώνει, κατά την περίοδο της καραντίνας «θα έπρεπε ο Δήμος να έχει πάρει την ευκαιρία και να κάνει κάποια πράγματα για να ‘σουλουπουπώσει’ την πόλη. Η λίμνη είναι χάλια, ο παραλιακός δρόμος είναι χάλια, η Κιτροπλατεία είναι χάλια, ο Γαργαδόρος μέχρι τον Αλμυρό είναι χάλια, πότε θα φτιαχτούν όλα αυτά; Αυτό το διάστημα που κανείς νύχτα και μέρα δεν δουλεύει, εάν ο Δήμος ήθελε να βοηθήσει την πόλη και την τουριστική της προοπτική, θα έπρεπε να έχει κάνει αυτά τα πράγματα».
Ανοίγουν ως take away
O ιδιοκτήτης του «Piazza All Day Cafe Bar» Μανόλης Γιαπιτζάκης, άνοιξε την επιχείρησή του δουλεύοντας ως take away, μαζί μόνο με τον αδελφό του και συνιδιοκτήτη Μίμη, χωρίς να προσλάβει υπαλλήλους. «Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι σώζεται για τις επόμενες ημέρες μέχρι και την 1η Ιουνίου οπότε το κατάστημα θα ανοίξει κανονικά. Οι περιορισμοί που τέθηκαν ανά τ.μ. και τα λιγότερα τραπεζοκαθίσματα προφανώς και δεν μας ικανοποιούν, τουλάχιστον ο Δήμος θα είναι μαζί μας δίνοντάς μας παραπάνω κοινόχρηστο χώρο, όπου επιτρέπεται. Και ελπίζουμε αυτό να βοηθήσει τους επαγγελματίες, θεωρούμε και ελπίζουμε όλοι ότι ο Δήμαρχος θα είναι μαζί μας και σε αυτό, όπως στις μειώσεις τελών, κλπ».
Ο ίδιος εάν δοθει αυτή η δυνατότητα θα το πράξει στην επιχείρησή του, ενώ για το προσωπικό μετά το άνοιγμα τονίζει πως θα κρατήσει όλους τους εργαζομένους που είχε μέχρι πριν από το κλείσιμο λόγω του κορωνοϊού. «Μακάρι να έχει δουλειά να πάρουμε και παραπάνω προσωπικό» τονίζει, «πρέπει να βοηθήσουμε και αυτούς να ανταπεξέλθουν μαζί με εμάς, σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους».
Για τη χρήση μάσκας λέει πως «θα είναι δύσκολο για το προσωπικό αλλά και ένα έξτρα έξοδο για εμάς, πρέπει όμως να το εφαρμόσουμε».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ