Σε περιόδους νηστείας, όπως αυτή που διανύουμε, η ζήτηση των χοχλιών (σαλιγκαριών) αυξάνεται, μια και, σε αντίθεση με το κρέας, οι χοχλιοί έχουν «βαπτιστεί» νηστήσιμοι. «Θεωρούνται ένας πολύ νόστιμος μεζές και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια ορισμένοι το παρακάνουν με το μάζεμα και την πώληση τους» σχολίασε η ΕλένηΒασιλάκη στο e-storieskritis.gr
- Οι χοχλιοί ήταν εκλεκτό έδεσμα της Μινωικής Κρήτης ενώ παραμένουν και στη σύγχρονη Κρήτη λόγω των πρωτεϊνών που περιέχουν. Η εντατική τους κατανάλωση ξεκίνησε από τα τέλη του 19ου αιώνα, εξαιτίας κυρίως της μεγάλης προβολής των γαστρονομικών τους προσόντων. Στην Κρήτη πάντως ανέκαθεν αποτελούσαν βασική τροφή καθώς στις δύσκολες οικονομικά εποχές που πέρασε ο τόπος, αλλά και στη διάρκεια πολέμων, τους χοχλιούς μπορούσε κανείς να τους βρει εύκολα στη φύση και χωρίς οικονομικό αντίτιμο.
- Το χειμώνα πέφτουν σε κατάσταση νάρκης, με τις λειτουργίες τους στο μηδέν και τους χτύπους της καρδιάς τους να έχουν μειωθεί περίπου στους 3-5 το λεπτό. Στο κεφάλι βρίσκονται τα περισσότερα αισθητήρια όργανα του σαλιγκαριού. Όταν κινείται προσανατολίζεται με την βοήθεια των κεραιών του.
- Ο Ιωάννης Καραβέλας στο «Γλωσσάρι του Λασιθιώτη» μας ενημερώνει: Τα σαλιγκάρια στο Λασίθι διακρίνονται σε 3 είδη, τους χοντρούς, τους λιανούς και τις μπουμπούρες. Το τρίτο είδος είναι σπάνιο και κατά κανόνα δεν συλλέγεται. Όταν οι χοχλιοί συλλεχθούν κατά την άνοιξη, πρέπει να σακάζονται ώστε να γίνεται αποτοξίνωση από τυχόν ανεπιθύμητα κατάλοιπα διατροφής. Το σάκασμα γίνεται με το τάισμα τους με πίτουρο ή αλεύρι. Το καλοκαίρι μαζεύονται γυρευτοί όπως λέγονται και δεν θέλουν σάκασμα. Το φθινόπωρο με τα πρωτοβρέξα ζευγαρώνουν και δεν τους συλλέγουμε. Μαγειρεύονται με διάφορους τρόπους, όπως μπουμπουριστοί, κοκκινιστοί με κρεμμυδάκια, με χόντρο, με ρύζι, βραστοί, οφτοί στη θράκα, ή με γιαχνερά και μάραθο γιαχνί.
- Η ετήσια παραγωγή σαλιγκαριού στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 100-150 τόνους και με την αγορά επιπλέον νωπής ποσότητας, οι ελληνικές ετήσιες εξαγωγές διαμορφώνονται σε 500 τόνους, αξίας 3,7 εκατ. ευρώ. Κατευθύνονται κυρίως σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Νότια Αφρική, το χαβιάρι σαλιγκαριού σε ΗΠΑ και ΗΑΕ και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Στην Ελλάδα, οι ενεργές εκτροφές σαλιγκαριών είναι 20 -25.
ΛΕΩΝ.Κ.