Ο ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου για τις νέες εξελίξεις στην υπόθεση της Πάτρας.
Ο κ. Τσαντίρης σχολιάζοντας την εντολή των εισαγγελικών αρχών για νέα ιατροδικαστική εξέταση για τους θανάτους και των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, ανέφερε ότι ήταν «αναμενόμενη, σωστή και απαραίτητη ενέργεια υπό το πρίσμα των νέων γεγονότων».
«Ο νέος πραγματογνώμονας έχει βιολογικό υλικό που είχε διασωθεί, έχει τα ευρήματα που έχουν καταγραφεί και θα οδηγηθεί σε ασφαλές συμπέρασμα» επισήμανε στη συνέχεια ο Σωκράτης Τσαντίρης.
«Μέχρι πριν αναδειχθεί το θετικό εργαστηριακό εύρημα που αφορούσε τον θάνατο της Τζωρτζίνας, που ανέδειξε ουσία που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στο αίμα της και μάλιστα σε μεγάλη συγκέντρωση έχουμε μια ξεκάθαρη επιστημονικά εγκληματκή πράξη ανεξαρτήτως με το πώς θα την κρίνουν οι δικαστικές αρχές. Έτσι πρέπει να διερευνηθούν τώρα και οι θάνατοι και των άλλων δύο παιδιών» συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής.
Απαντώντας σε ερώτημα του Νίκου Χατζηνικολάου, κατά πόσον η νέα εισαγγελική εντολή για διερεύνηση «από το μηδέν» των αιτιών θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας σημαίνει, ότι υπήρξαν λάθη στις προηγούμενες ιατροδικαστικές εξετάσεις, που ενδεχομένως οδήγησαν στο να χαθούν ζωές, ο κ. Τσαντίρης σημείωσε πως «άν υπάρχουν ευθύνες και λάθος διάγνωση, τότε να αποδοθούν και αυτές» και τόνισε ότι αυτό που προέχει «είναι να καταδειχθεί με ασφαλή τρόπο να καταδειχθεί τί έχει συμβεί και στα άλλα δύο παιδάκια».
Σχετικά με τον θάνατο της Μαλένας, ο κ. Τσαντίρης είπε ότι και αυτός ο θάνατος διερευνάται για εγκληματική πράξη. «Ο θάνατος αυτός μπορεί να έχει επέλθει είτε από δηλητηρίαση είτε από ασφυξία. Οι ιατροδικαστές έχουν υλικό προκειμένου να το επανεξετάσουν. Μπορεί ο θάνατος και της Μαλένας να έχει γίνει από δηλητηρίαση, μπορεί και με άλλον τρόπο. Ξέρετε, ένας δράστης δεν είναι απαραίτητο να έχει χρησιμοποιήσει την ίδια μεθοδολογία σε όλους τους θανάτους».
«To μεγάλο κενό στην υπόθεση της Πισπιρίγκου» – Οι καταθέσεις που θα ρίξουν φως στην υπόθεση
Οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την έρευνα, με στόχο να εξακριβωθούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη, έδωσαν παραγγελία για νέες ιατροδικαστικές εξετάσεις σχετικά με τους θανάτους της Ίριδας και της Μαλένας, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, ακόμη και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει να τους διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, ο θάνατος της οποίας είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Όσον αφορά στο θάνατο της Ίριδας που πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.
Οι δύο εισαγγελείς ξεκινούν δε, νέο γύρο καταθέσεων καλώντας και πάλι όλα τα πρόσωπα που εξετάστηκαν από την Αστυνομία ως μάρτυρες κατά την πρώτη έρευνα των Αρχών για του θανάτους, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές. Τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού, αναμένεται να κληθούν στη συνέχεια.
Εισαγγελική παρέμβαση για νέα ιατροδικαστική εξέταση σε Ίριδα και Μαλένα
Παραγγελία νέας ιατροδικαστικής εξέτασης για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της 3,5 ετών Μαλένας, τον Ιούλιο του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, το Μάρτιο του 2020, έδωσαν οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την σχετική έρευνα.
Στόχος είναι να εξακριβωθούν, υπό τα νέα δεδομένα, οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έφυγαν από τη ζωή τα δύο κοριτσάκια.
Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου έχουν ζητήσει να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των δύο θανάτων, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, ακόμη και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.
Οι εισαγγελείς έχουν ζητήσει να τους διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, ο θάνατος της οποίας είχε αποδοθεί σε ηπατική ανεπάρκεια.
Όσον αφορά στο θάνατο της Ίριδας που πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.
Οι δύο εισαγγελείς ξεκινούν δε, νέο γύρο καταθέσεων καλώντας και πάλι όλα τα πρόσωπα που εξετάστηκαν από την Αστυνομία ως μάρτυρες κατά την πρώτη έρευνα των Αρχών για του θανάτους, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές. Τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού, αναμένεται να κληθούν στη συνέχεια.
Νέος γύρος καταθέσεων
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν νέο γύρο καταθέσεων, κατά τον οποίο θα κληθούν για τη μικρή Ίριδα ακόμη και οι διασώστες του ΕΚΑΒ που έφτασαν στο σπίτι της οικογένειας την ημέρα που το μικρό παιδί έφυγε από τη ζωή. Σε αυτό το σημείο θα δώσουν κατάθεση και οι συγγενείς και όσοι ήταν κοντά στη Ρούλα Πισπιρίγκου.
Μάλιστα, οι συγγενείς θα κληθούν τελευταίοι, δηλαδή όταν οι Αρχές θα έχουν στα χέρια τους και το νέο πόρισμα και τις εκθέσεις από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, σύμφωνα με το Open.
Κατερινόπουλος: Το κενό που υπάρχει στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου
Στο μεταξύ, για την πορεία των ερευνών στην υπόθεση της Πάτρας αλλά και τη στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου μίλησε εκ νέου ο Θανάσης Κατερινόπουλος. Ο Ταξίαρχος εν Αποστρατεία, ανέφερε πως υπάρχει ακόμα κενό στην υπόθεση, όσον αφορά στο κίνητρο της δολοφονίας της Τζωρτζίνας, ενώ ελπίζει αυτό να λυθεί από τις ανακριτικές Αρχές.
Παράλληλα, μιλώντας στο Star, ξεκαθάρισε ότι η κεταμίνη είναι πολύ εύκολο να βρεθεί: «κεταμίνη μπορεί να βρει και οποιοσδήποτε στη μαύρη αγορά και στην πιάτσα των ανθρώπων που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Εδώ όμως συνεχίζουμε να βλέπουμε το ίδιο έργο. Βλέπουμε ένα ζευγάρι που είχε δώσει μια κοινή συνέντευξη καθ’ όλα αγαπημένο, έτσι έδειχναν. Μετά τη σύλληψή της βλέπουμε μια διάσταση απόψεων στα ΜΜΕ. Στην κατάθεσή του, όμως, ο Μάνος Δασκαλάκης στηρίζει τη σύζυγό του. Άλλα είπε στην κατάθεσή του και άλλα λέει δημόσια» υπογράμμισε ο κ. Κατερινόπουλος.
Μάλιστα, ο ίδιος είπε πως η νέα ιατροδικαστική εξέταση που διατάχθηκε για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας πρέπει να διευκρινιστεί περαιτέρω. «Για τους άλλους δύο θανάτους που διατάχθηκε έρευνα, από ποιους θα γίνει η έρευνα; Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να δημιουργήσει δυσλειτουργίες», τόνισε.
Συνολικά, θεωρεί πως η υπόθεση έχει καθυστερήσει υπέρ του δέοντος. «Κάθε πολίτης οφείλει να ενημερώνει τις αρχές όταν υποψιάζεται την τέλεση κάποιου εγκλήματος. Το Χαμόγελο του Παιδιού είναι μια ΜΚΟ, δεν είναι δημόσια αρχή. Οι γιατροί όφειλαν να ενημερώσουν ή την αστυνομία η τον εισαγγελέα. Ίσως τα πράγματα να ήταν τελείως διαφορετικά», κατέληξε.
Οι επόμενες κινήσεις της Πισπιρίγκου μέσα από τη φυλακή
Στο μεταξύ, η Ρούλα Πισπιρίγκου ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της μέσα από τη φυλακή συγκεντρώνοντας με τους δικηγόρους της στοιχεία, προκειμένου να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης. Η κατηγορουμένη παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ειδικά τα όσα δηλώνει ο εν διαστάσει σύζυγός της, Μάνος Δασκαλάκης.
H Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίζεται, σύμφωνα με το Star, πως ενώ ήταν άρρωστη η Τζωρτζίνα, ο Μάνος της είπε να χωρίσουν οριστικά προκειμένου να πάει στην Αθήνα και να συζήσει με μία γυναίκα που γνώριζε από παλιά. «Τότε, του ζήτησα να φύγει», είπε η ίδια, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Παράλληλα, ο δικηγόρος της 33χρονης δήλωσε πως δεν θα υπάρξει κάποια «κόντρα» μεταξύ τους. «Δεν θα έχουμε μία κόντρα Ρούλας-Μάνου σε ένα επίπεδο σαπουνόπερας με παράθεση πληροφοριών από την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Δεν έχει νόημα και δεν έχει σχέση, κατά την κυρία Πισπιρίγκου, η ζωή τους με τον θάνατο του παιδιού».
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η επόμενη κίνηση της Ρούλας Πισπιρίγκου είναι να καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης, ενώ μέσω των δικηγόρων της αναζητά πραγματογνώμονες, ιατροδικαστές και ειδικούς στη φαρμακολογία προκειμένου να αποδείξει τον ισχυρισμό της ότι δεν έχει δώσει κεταμίνη. Αν δεν βρει, τότε δεν θα υπάρξουν τεχνικές εκθέσεις για να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης.
Καταθέσεις «φωτιά» από νοσηλευτές και γιατρούς για τον θάνατο της Τζωρτζίνας
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές από το Καραμανδάνειο, έχουν ξεκινήσει τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια σχετικά με τα όσα είδαν και έπραξαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της μικρής Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, εστιάζουν σε τρία σημεία. Στην απαθή στάση της Ρούλας Πισπιρίγκου όταν η Τζωρτζίνα είχε αυτά τα επεισόδια, στο γεγονός ότι τα επεισόδια αυτά σημειώνονταν μόνο όταν η μητέρα ήταν μαζί με το παιδί και στην προσπάθεια του αναισθησιολόγου να κάνει ΚΑΡΠΑ επί 55 περίπου λεπτά, καταφέρνοντας τελικά να επαναφέρει την μικρή στη ζωή.
Μια από τις νοσηλεύτριες στην κατάθεσή της ανέφερε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου βγήκε από το δωμάτιο της Τζωρτζίνας και τους είπε απλά ότι κάτι συμβαίνει. «δεν φώναζε, δεν ούρλιαζε, δεν έκανε σαν μάνα που χάνει το παιδί της».
Ο αναισθησιολόγος ανέφερε χαρακτηριστικά: «έκανα το καθήκον μου, έκανα τη δουλειά μου, θεωρώ ότι έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω. Ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου και της καριέρας μου. Το παιδί ήταν πεθαμένο, είχε σταματήσε η καρδιά του κι εμείς όλοι μαζί προσπαθούσαμε να το σώσουμε».
Μία άλλη νοσηλέυτρια ανέφερε ότι ενώ ο αναισθησιολόγος έκανε ΚΑΡΠΑ, η Ρούλα Πισπιρίγκου τον κάλεσε να σταματήσει γύρω στα 15 λεπτά της προσπάθειας λέγοντάς του πως «το παιδί της έχει πεθάνει».
Υποψίες για τοξική ουσία και στον οργανισμό της Μαλένας
Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, ενώ οι ιατροδικαστές μιλούν για ασφυκτικό θάνατο εξετάζεται η πιθανότητα να χορηγήθηκε τοξική ουσία όπως η κεταμίνη στον οργανισμό της Μαλένας, καθώς εντόπισαν σοβαρές βλάβες στο συκώτι του κοριτσιού που δεν εξηγούνται από την ασφυξία.
Μάλιστα γι’ αυτό το ενδεχόμενο έχει ενημερωθεί και η Ελληνική Αστυνομία, ενώ υπάρχουν συζητήσεις και για εκταφή της σορού του άτυχου κοριτσιού, με στόχο να ληφθεί δείγμα από τις τρίχες του παιδιού προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αναλύσεις.
Έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για το tablet της Τζωρτζίνας
Την ίδια ώρα, στα εγκληματολογικά εργαστήρια βρίσκεται η ηλεκτρονική συσκευή που θάφτηκε με την 9χρονη Τζωρτζίνα.
Όπως μετέδωσε το Mega, η ηλεκτρονική συσκευή βρισκόταν κάτω από το μαξιλάρι του παιδιού. Μάλιστα, απορίες δημιουργούνται για το πώς το tablet ήταν το αγαπημένο παιχνίδι της Τζωρτζίνας από τη στιγμή που η ίδια για 9 μήνες λόγω της εγκεφαλοπάθειας, ήταν σε σοβαρή κατάσταση και προφανώς δεν μπορούσε να αντιληφθεί κάτι.
Ωστόσο, οι Αρχές θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό η εν λόγω συσκευή να δώσει νέα στοιχεία αναφορικά με την κεταμίνη ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με την υπόθεση θανάτου της Τζωρτζίνας. Σημειώνεται πως το tablet είναι σε κατάσταση όπου μπορούν να ανακτηθούν δεδομένα.
Πηγή: www.real.gr