Ενδιαφέρον για κρατήσεις την περίοδο του Πάσχα εκδηλώνεται για τα τουριστικά καταλύματα της ανατολικής Κρήτης, κυρίως για όσα έχουν ανοίξει και συνεργάζονται με τουριστικά γραφεία. Μάλιστα το ενδιαφέρον για προκράτηση και κράτηση εκδηλώνεται σχετικά νωρίς και υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σύγκριση με πέρυσι. Το ενδιαφέρον αφορά εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, κυρίως από Γαλλία κ.α.
Η ζήτηση από μεμονωμένους τουρίστες είναι πολύ μικρότερη, για το λόγο κυρίως ότι είναι ακόμη δύσκολο να εξασφαλίσουν απευθείας πτήση για Κρήτη. Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ανατολικής Κρήτης, Γεώργιος Χριστοδουλάκης
Ο κ. Χριστοδουλάκης εξελέγη μέλος στο Δ.Σ. της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος και εκπροσωπεί τον κλάδο από την ανατολική Κρήτη. Υπενθυμίζομε ότι στην Ομοσπονδία αυτή υπάγονται και τα τέσσερα σωματεία του κλάδου του Νομού Λασιθίου. Το συνέδριο της Συνομοσπονδίας πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια με επαφές που έχει ως διοίκηση της Ομοσπονδίας Αν. Κρήτης με το Υπ. Τουρισμού κλπ. προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος με μέτρα για επενδύσεις, που θα χορηγηθούν μέσω ΕΣΠΑ και τα οποία πρόκειται να βγουν το τρίτο τρίμηνο του 2022. Για τη συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων στις υποδομές των τουριστικών καταλυμάτων που πρόκειται να επιδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ πρόκειται να γίνουν και άλλες συναντήσεις με τα υπουργεία, ώστε, τελικά ο κλάδος να μπορέσει να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Έχομε ανάγκη να υιοθετηθεί ενιαία σήμα που θα πιστοποιούνται όλα τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν με άδεια του Υπουργείου Τουρισμού, μετά την εφαρμογή της «γνωστοποίησης λειτουργίας» που καταργεί το γνωστό «ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ». Το «smatel» είναι όρος που προωθούσε η απελθούσα διοίκηση της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων και, όπως φαίνεται, μετά την επανεκλογή του κ. Παναγ. Τοκούζη στην προεδρία του ΣΕΤΚΕ, σκοπεύει να το προωθήσει, με σχετική οικονομική επιβάρυνση (υπέρ της ΣΕΤΚΕ) της κάθε επιχείρησης που θα θελήσει να λάβει το νέο σήμα!
Όπως φαίνεται, όμως, υπάρχουν αρκετές ενστάσεις ως προς αυτό και ειδικά, για το κατά πόσον ο όρος αποδίδει την ποιότητα και το κύρος των τουριστικών μονάδων του κλάδου. Αν δηλαδή είναι ο ενδεδειγμένος που θα εξασφαλίζει την επιδιωκόμενη προώθηση και αναγνώριση ενός τουριστικού καταλύματος που λειτουργεί με άδεια του Υπουργείου Τουρισμού ή αν παραπέμπει στην παρωχημένη κατηγορία «motel», που σίγουρα δεν μπορεί να είναι ο επιδιωκόμενος από ένα σύγχρονο τουριστικό κατάλυμα του κλάδου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ