Χωρίς μόνιμο επόπτη υγείας είναι το Λασίθι με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των προβλεπόμενων ελέγχων από τους επόπτες δημόσιας υγείας.
Έτσι κι αλλιώς η Κρήτη παρουσιάζει μεγάλες ελλείψεις, αφού οι επόπτες Υγείας είναι λίγοι στο νησί, όπως επιβεβαιώνει ο Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης, Υγιεινολόγος Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
«Δυστυχώς στο Λασίθι υπάρχουν δύο επόπτες με οκτάμηνη θητεία κι όχι μόνιμος υπάλληλος, κάτι που σημαίνει πως προκύπτει τεράστιο πρόβλημα», σημειώνει.
Σήμερα, όπως εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, «δύο φορές την εβδομάδα πηγαίνω από το Ηράκλειο στο Λασίθι για να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες, αλλά είναι δύσκολο. Υπάρχει προκήρυξη. Ευελπιστούμε πως θα πληρωθεί μόνιμη θέση. Είναι αναγκαίο για να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως η υπηρεσία. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν κι άλλες προσθήκες έστω και χωρίς μόνιμους υπαλλήλους», αναφέρει.
Την ίδια ώρα πέντε υπηρετούν στο Ρέθυμνο, επτά στα Χανιά και δέκα στο Ηράκλειο, αλλά ουσιαστικά με τον τουρισμό που υπάρχει δεν επαρκούν.
Οι Επόπτες δημόσιας υγείας, γνωστοί και ως Υγιεινολόγοι έχουν ως αντικείμενο τον έλεγχο της υγιεινής και της καταλληλότητας τροφίμων, ποτών, και χώρων σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, ξενοδοχεία, καταστήματα και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Ειδικότερα, ασκούν υγειονομικό έλεγχο σε σχολεία, εργασιακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις και καταστήματα και παρέχουν υπηρεσίες στους φορείς προστασίας του περιβάλλοντος. Αποτελούν δηλαδή το λεγόμενο υγειονομικό.
Οι δραστηριότητες του Επόπτη Δημόσιας υγείας περιλαμβάνουν αυτοψίες και διαδικασίες ελέγχου για την έκδοση αδειών λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τη διεξαγωγή απολυμάνσεων, μυοκτονιών και απεντομώσεων, τη σύνταξη σχετικών εκθέσεων για κάθε είδους επιχειρήσεις, τη διεξαγωγή δειγματοληψιών για την συλλογή και αποστολή δειγμάτων σε εργαστήρια για μικροβιολογική-χημική ανάλυση νερών. Ακόμη, ασχολούνται με την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πάνω σε θέματα δημόσιας υγείας, τη δραστηριοποίηση στον τομέα πωλήσεων προϊόντων δημόσιας υγείας κλπ.
Χρόνος και αποστάσεις
Το κρίσιμο δεδομένο όπως εξηγεί ο κ. Παπαδάκης είναι πως δεν μπορεί κάποια υπηρεσία με αυτά τα αντικείμενα να λειτουργήσει χωρίς ούτε ένα μόνιμο υπάλληλο για πρακτικούς και ουσιαστικούς λόγους. «Όταν θα πρέπει να εκπροσωπηθεί σε δικαστήρια, να υπάρχει συνέχεια στο έργο της υπηρεσίας, απαιτείται μόνιμο προσωπικό. Διαφορετικά δε μπορεί πρακτικά να λειτουργήσει το σχήμα. Ειδικά δε σε περιπτώσεις όπως είναι το Λασίθι που έχουμε τρείς μεγάλες πόλεις και η μία είναι πολύ τουριστική, δεν μπορείς να κάνεις ένα τόσο μεγάλο έργο χωρίς προσωπικό», αναφέρει.
Αλλά και υπογραμμίζει πως το έργο που καλούνται να κάνουν οι επόπτες υγείας είναι πολύπλευρο, απαιτεί γνώση και υπευθυνότητα και σε περιπτώσεις μεγάλων περιοχών όπως το Λασίθι είναι χρονοβόρο. «Όταν χρειάζεσαι πολλές ώρες μόνο στις διαδρομές από την μια περιοχή στην άλλη, γίνεται κατανοητό πως οι έλεγχοι γίνονται δύσκολοι και μόνο από αυτό. Υπάρχουν μαγαζιά στη Σητεία, την Ιεράπετρα και τον Άγιο Νικόλαο, που δεν μπορούν να ελεγχθούν στη σειρά σε μια μέρα. Επίσης, υπάρχουν ξενοδοχεία. Υποδομές δηλαδή μεγάλες που απαιτούν αρκετό χρόνο για να καλυφθεί ο έλεγχός τους», σημειώνει.
Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθαρίζει πως η λύση είναι πολύ συγκεκριμένη: «Πρέπει να δοθούν δύο μόνιμες θέσεις υπαλλήλων που θα έχουν δικαίωμα υπογραφής και θα μπορούν σε βάθος χρόνου να χειριστούν όλες τις υποθέσεις που θα πρέπει από πλευράς υπηρεσίας», καταλήγει ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ