Ούτε το Πάσχα μοιράστηκαν τρόφιμα στις οικογένειες που ωφελούνται από το πρόγραμμα ΤΕΒΑ το οποίο υλοποιεί από το 2016 η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, αξιοποιώντας κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια περίοδο μεγάλης ακρίβειας σε αγαθά και υπηρεσίες που έχουν φέρει σε απόγνωση τους πολίτες, εντείνοντας τα προβλήματα επιβίωσης ιδίως των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών, οπότε θα μπορούσαν να επωφεληθούν πολύ περισσότερο από ένα τέτοιο πρόγραμμα, δυστυχώς τα χρήματα παραμένουν μπλοκαρισμένα, εξαιτίας της διένεξης που εκδηλώθηκε από δύο εταιρείες που είχαν συμμετάσχει στο διαγωνισμό της Περιφέρειας Κρήτης.
Η υπόθεση σύρεται από τον Ιούλιο του 2021 στα δικαστήρια με προσφυγές και κόντρα προσφυγές από μια εταιρεία με έδρα τα Γιάννενα και μια άλλη από την Αθήνα, που ερίζουν την αναδοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αποτέλεσμα της μακράς αυτής αντιπαράθεσης είναι περί τις 7.500 οικογένειες του νησιού να λάβουν τα Χριστούγεννα τρόφιμα μόνο από τα υπόλοιπα που είχαν περισσέψει από τον προηγούμενο διαγωνισμό και καθόλου το Πάσχα, προκαλώντας την αγανάκτησή τους.
Οι οικογένειες έχουν ανάγκη αυτά τα αγαθά
Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ τη μεγάλη προσφορά του συγκεκριμένου προγράμματος προς τις ωφελούμενες, σε οικονομική ανάγκη, οικογένειες, που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τα προσφερόμενα από το πρόγραμμα τρόφιμα για την εορτή του Πάσχα, λόγω της δικαστικής διένεξης των δύο εταιρειών, που μπλόκαρε το πρόγραμμα. Δυστυχώς, όπως τόνισε, σε καιρούς που η οικονομική δυσχέρεια είναι σε ένταση λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας σε όλα πλέον τα αγαθά, το πρόγραμμα θεωρείται αναγκαίο για να στηρίξει συμπολίτες σε ανέχεια.
Όπως είπε ο κ. Γουλιδάκης, από την πληροφόρηση που έχει, η δικαστική διευθέτηση του θέματος, που εξελίσσεται εδώ και ένα περίπου χρόνο, έχει τελεσιδικήσει στο Εφετείο Χανίων και η δικαστική απόφαση αναμένεται να καθαρογραφεί μέχρι τέλος Μαϊου. Στη συνέχεια θα καταστεί εφικτή η ανάθεση της προμήθειας των αγαθών στον ανάδοχο που κρίθηκε ως ο επικρατών από το δικαστήριο. Ακόμη και έτσι ο διαμοιρασμός των τροφίμων δεν πρόκειται να γίνει πριν τα μέσα ή τέλη Ιουνίου, διευκρίνισε ο αντιπεριφερειάρχης.
Ο Γενικός Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου, η Περιφέρεια Κρήτης ετοιμάζει και σύντομα θα δημοσιεύσει την προκήρυξη για το νέο διαγωνισμό προμήθειας που θα αφορά το τρέχον έτος. Τα προϊόντα που θα παραλάβουν οι δικαιούχοι φέτος θα προέρχονται από τη διπλή προμήθεια του περυσινού και του νέου διαγωνισμού. Ετσι, πιθανόν να λάβουν μεγαλύτερες ποσότητες ή και να αυξηθούν οι ωφελούμενοι, αφού, έτσι ή αλλιώς, χρόνο με το χρόνο, όλο και περισσότερες είναι οι οικογένειες και οι μεμονωμένοι συμπολίτες μας που πληρούν τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να ωφεληθούν από το πρόγραμμα.
Ο προϋπολογισμός για το ΤΕΒΑ το 2021 ήταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού για 2022 είναι περίπου διπλάσιος (για τρόφιμα 3,9 εκατομμύρια και για συνοδευτικά μέτρα 700.000 ευρώ).
Εκτός από τρόφιμα το πρόγραμμα παρέχει διαφόρων ειδών στήριξη στους δικαιούχους, μέσα από τη συνεργασία της Κοινωνικής Σύμπραξης με πανεπιστημιακούς φορείς του νησιού (ψυχοκοινωνική στήριξη, συμβουλευτική με συνεδρίες για θέματα υγείας, νομική συμβουλευτική και νομική στήριξη μέσω της Ενωσης Καταναλωτών, «μέντορινγκ» από επιχειρήσεις για απασχόληση κλπ.).
Ο κ. Επιτροπάκης εξήγησε ότι τα αγαθά που προμηθεύεται η Κοινωνική Σύμπραξη διανέμονται στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνουν μέσω των Κοινωνικών Υπηρεσιών τους τους δικαιούχους για το χρόνο και τα σημεία διανομής.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας το κατά πολύ αυξημένο φετινό κονδύλι οφείλεται στη μεγάλη απορροφητικότητα των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Περιφέρεια Κρήτης, δεδομένου ότι στην Κρήτη λειτουργεί η καλύτερη Κοινωνική Σύμπραξη σε επίπεδο όλης της χώρας… Δυστυχώς, πέρυσι προέκυψε η δικαστική αυτή διαμάχη μεταξύ των πρωτου και δεύτερου εκ των τεσσάρων συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, που προκάλεσε την παρούσα δυσλειτουργία, διαφορετικά μέχρι και το 2021 το πρόγραμμα λειτουργούσε με μεγάλη αποτελεσματικότητα και απορροφητικότητα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ