Περίπου 20-30 είναι οι διαθέσιμες θέσεις (από τις 150 του 2022 για το Λασίθι) που υπάρχουν ακόμη και μπορούν να αξιοποιήσουν εργοδότες καλλιεργητές της Π.Ε. Λασιθίου, για να εξασφαλίσουν μετακλητό αλλοδαπό εργάτη ο οποίος, σύμφωνα με το νόμο θα μπορεί να παραμείνει και να εργαστεί νόμιμα για ένα 9μηνο, στη συνέχεια να επιστρέψει στη χώρα του και να επιστρέψει μετά από ένα 3μηνο για να εργαστεί και πάλι για ένα 9μηνο στη χώρα μας, με δυνατότητα η μετάκλησή του να επαναλαμβάνεται επί μια 5ετία, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, που ισχύει από τις 24 Μαρτίου 2022.
Μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η προϊσταμένη του Τμήματος Αδειών Διαμονής Ν. Λασιθίου Μαρία Βδοκάκη, επιβεβαίωσε το φαινόμενο που καταγγέλλουν και εργοδότες, ότι δηλαδή, ενώ μπαίνουν στη διαδικασία και σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, την Αστυνομία και το Τμήμα Αδειών, να πάρουν ένα αλλοδαπό εργάτη μεριμνώντας για την έκδοση απόφασης έγκρισης εργασίας, αναβολής απομάκρυνσης και έκδοσης άδειας εργασίας για τον παράτυπο εργαζόμενο, μόλις εκείνος εξασφαλίσει όλα αυτά που θα του επιτρέψουν και άνεση νομότυπης μετακίνησης, το «σκάει», με σκοπό να μεταβεί στην Ιταλία. Εκεί, κατά πληροφορίες, όπου το καθεστώς εργασίας και παραμονής είναι πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς, αναλαμβάνουν να τους μεταφέρουν γνωστά – άγνωστα κυκλώματα, αφού απώτερος στόχος τους είναι η μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της Ε. Ένωσης και η απόκτηση υπηκοότητας.
Το φαινόμενο της μαζικής αποχώρησης αλλοδαπών εργατών τρίτων χωρών (Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα), των παράτυπα διαμενόντων και εργαζόμενων στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, ενέτεινε η νομοθετική ρύθμιση που ορίζει ως τελική προθεσμία δυνατότητας νομιμοποιημένης παραμονής και εργασίας για την κατηγορία αυτή, μέχρι 30 Ιουνίου, για την οποία ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας, έχει ζητήσει παράταση, διαπιστώνοντας το αδιέξοδο που έχουν φτάσει οι καλλιεργητές θερμοκηπίων, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν εργατικά χέρια και για να βρουν, «πλειοδοτούν» ανεβάζοντας ψηλά τα μεροκάματα στην περιοχή…
Όμως, αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται στους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα, οι οποίοι παραμένουν και εργάζονται παράτυπα, και στους οποίους το θεσμικό πλαίσιο τους παρείχε τη δυνατότητα να εργαστούν νόμιμα με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου. Παρατηρείται και μεταξύ των νόμιμα μετακλητών εργατών γης, που εισέρχονται καθ’ όλα νόμιμα, αλλά ένα ποσοστό περίπου 10% εξ αυτών, αφού εξασφαλίζουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα ακολουθούν την πορεία των παράτυπα εισερχομένων στη χώρα και το «σκάνε» για Ιταλία ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα αφήνοντας έκθετους τους εργοδότες τους οι οποίοι έκαναν όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτεί η μετάκληση αλλοδαπού εργαζομένου τρίτης χώρας, πληρώνοντας και 100 ευρώ παράβολο για κάθε ετήσια άδεια εργασίας του, που μπορεί να είναι και 5ετούς διάρκειας, άρα το παράβολο 500 ευρώ!
Η κ. Βδοκάκη διευκρίνισε ότι οι αλλοδαποί μετακλητοί εργάτες, που εισέρχονται νόμιμα, καλύπτονται από καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και οι εργοδότες τους υποχρεούνται να τους ασφαλίζουν στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ και όχι στον ΟΓΑ, κάτι που οι καλλιεργητές θεωρούν κοστοβόρο.
Γενικά, το πλαφόν για το Ν. Λασιθίου, των 150 εγκεκριμένων θέσεων ετησίως, για αλλοδαπούς εργάτες γης, από τρίτες χώρες, με εξαρτημένη εργασία, θεωρείται από τους καλλιεργητές χαμηλό και το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της περιοχής. Γι’ αυτό μέσω των σωματείων τους ζητούν τον υπερδιπλασιασμό του. Δεν είναι σίγουρο ότι η αρμόδια επιτροπή που προβλέπεται να συνεδριάσει τον Φεβρουάριο του 2023, για να εγκρίνει τον αριθμό των εργατών για την επόμενη διετία, θα ανταποκριθεί στο αίτημα. Αν και θα πρέπει πλέον να εξετάσει το ζήτημα, με βάση τα δεδομένα, αφού είναι γεγονός η μαζική αποχώρηση των παράτυπων εργατών, που κατά κύριο λόγο κάλυπταν, παράτυπα, τις ανάγκες σε εργατικά χέρια στην περιοχή, αλλάζοντας το εργασιακό τοπίο.
Το «μεταναστευτικό είναι μια πονεμένη ιστορία για το ελληνικό κράτος, που προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα της παράνομης, πολλές φορές μαζικής, εισόδου μεταναστών. Με διάφορες ρυθμίσεις προσπαθεί να διαχειριστεί το ζήτημα με χορήγηση προσωρινού χαρακτήρα νομιμοποίηση, για λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, δημόσιας ασφάλειας, εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, αποτρέποντας την κατοχύρωση από πλευράς τους δικαιωμάτων μόνιμης διαμονής και πολιτογράφησης στη χώρα μας, με τα γνωστά δημογραφικά προβλήματα».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ