Διπλή ή και τριπλή είναι η «ανάγνωση» της πορείας των δύο πρώτων τουριστικών μηνών για τη φετινή τουριστική σαιζόν σε Μεραμπέλλο, Λασίθι και Κρήτη συνολικά. Όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δημήτρης Κουμπαράκης, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Απρίλιος και Μάιος κινήθηκαν αρκετά ικανοποιητικά με το μεγαλύτερο κομμάτι ωστόσο της τουριστικής «πίτας» να μοιράζεται στα μεγάλα ξενοδοχειακά brands και ένα επίσης μεγάλο κομμάτι να απορροφάται από τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb).
Ξένο προσωπικό και… ρομπότ!
«Πονοκέφαλο», πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί για τον ξενοδοχειακό κλάδο και το πρόβλημα στην εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού για τα ξενοδοχεία, με τις κενές θέσεις στην Κρήτη να αριθμούν, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πάνω από 5 χιλιάδες– ενώ σε όλη τη χώρα υπολογίζονται από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε περίπου 55 χιλιάδες.
«Εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί θα χρειαστεί είτε να κάνουμε εισαγωγή από άλλες χώρες με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει να χαθεί η παραδοσιακή κρητική φιλοξενία, είτε να στραφούμε σε άλλες μορφές τουρισμού. Ή ακόμη και να εντάξουμε τα ρομπότ, που στην Ασία αυξάνονται και πληθύνονται, στην καθημερινότητά μας».
Ο κ. Κουμπαράκης παρατηρώντας ότι αντίστοιχη έλλειψη εργατικών χεριών παρατηρείται και στον αγροτικό τομέα αλλά και στο χώρο της εστίασης εκφράζει τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι «εάν οι περισσότεροι αρέσκονται και έχουν επαναπαυτεί να ζουν με επιδόματα, τότε θα πρέπει η Πολιτεία να πάρει μέτρα, όπως έκαναν αντίστοιχα και άλλες χώρες όπως η Δανία, επιβάλλοντας συγκεκριμένο υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο για να μπορεί να παίρνει κάποιος αυτά τα βοηθήματα.»
Φταίνε οι προσφερόμενοι μισθοί;
Στο ερώτημα εάν οι εργαζόμενοι απέχουν από τον τουριστικό κλάδο εξαιτίας χαμηλών αμοιβών, ο Γραμματέας της ΠΟΔΙΞ λέει πως «θα πρέπει οι απολαβές να ανεβούν για να μπορεί το προσωπικό να ζήσει αξιοπρεπώς αλλά αυτή τη στιγμή δεν μιλάμε για θέμα αμοιβών γιατί βλέπουμε ότι έλλειψη προσωπικού σε τουρισμό και επισιτισμό συναντούμε σε όλη την Ευρώπη – και δεν μπορούμε να πούμε ότι Αγγλία, Γερμανία ή οι Σκανδιναβικές χώρες π.χ. δεν έχουν υψηλούς μισθούς».
Τα συμβόλαια του ’23
Αναφερόμενος στις διαφαινόμενες αυξήσεις στα προς υπογραφή για το 2023 συμβόλαια με τους τουριστικούς πράκτορες, ο κ. Κουμπαράκης λέει χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, διότι από τη μία οι tour operators δεν θα θέλουν να δώσουν μεγάλες αυξήσεις «παρόλο που καταλαβαίνουν τη σχετική ανάγκη μας, όταν ειδικά τη φετινή χρονιά το κόστος έχει ανέβει πάνω από 35-40% εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια».
Σύμφωνα με τον Γραμματέα της ΠΟΔΙΞ, οι αυξήσεις αυτές στις τιμές των συμβολαίων θα πρέπει – βάσει και των φετινών εξόδων και μέχρι η κατάσταση με ρεύμα, καύσιμα, πρώτες ύλες να εξομαλυνθεί – να κινηθούν περί το 25-30% – αν και το ποσοστό της αύξησης θα διαφέρει δυνητικά σε κάθε ξενοδοχείο αναλόγως του κόστους του καθενός και των τιμών που προσφέρει. «Καταλαβαίνουμε ότι ο Ευρωπαίος έχει κι αυτός οικονομικά προβλήματα και είναι δύσκολο να πληρώσει αυξήσεις, από την άλλη όμως τα ξενοδοχεία μας είναι επιχειρήσεις που θέλουν να λειτουργήσουν με κέρδος. Πρέπει λοιπόν να έχουμε υψηλά έσοδα άρα πρέπει να δοθούν αυξήσεις. Κι εάν αυτές δεν δοθούν, θα αναγκαστούμε να μην κάνουμε συμβόλαια γιατί θα δουλεύουμε και θα κινδυνεύουμε να μπαίνουμε ‘μέσα’».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ