Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στον Άγιο Νικόλαο και στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου η περιφερειακή σύσκεψη Κρήτης της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στον επισιτισμό και στον τουρισμό, με τη συμμετοχή των προέδρων και των εκπροσώπων των συλλόγων ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης καθώς και των προέδρων των εργατικών κέντρων όλης της Κρήτης.
Στον Άγιο Νικόλαο τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μανόλης Πεπόνης και ο Πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νίκος Κρομμύδας ενώ παραβρέθηκε και ο Επιθεωρητής Εργασίας Λασιθίου Γιάννης Λασηθιωτάκης.
Στη διάρκεια της συνέλευσης υπήρξε συζήτηση γύρω από τα μεγάλα θέματα των εργαζομένων στον τουρισμό.
«Δώσαμε το μήνυμα, ότι παρότι οι εργοδότες διαλύουν τους δικούς τους συλλόγους, εμείς τους έχουμε ενεργούς, δυνατούς και είμαστε πάντα στις επάλξεις», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Γιώργος Χοτζόγλου πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας επισιτισμού – τουρισμού, μετά το τέλος της σύσκεψης, αφήνοντας σαφή αιχμή για το γεγονός πως μια τουριστική περιοχή όπως ο Άγιος Νικόλαος δεν διαθέτει εκπροσώπηση των ξενοδόχων.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους έχουν προκύψει κενές θέσεις στον κλάδο του τουρισμού, συζητήθηκε το πρόβλημα της τουριστικής σεζόν και όλα τα αρνητικά δεδομένα που επιφέρει στον τουρισμό η έλλειψη των εργαζομένων και τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.
Εργοδοτική παραβατικότητα
Εστιάζοντας στα βασικά συμπεράσματα της συνάντησης ο κ. Χότζογλου τόνισε πως «έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα φέτος με την εργοδοτική παραβατικότητα. Και το γεγονός ότι δεν βρίσκεται προσωπικό για να δουλέψει έχει τρεις κύριες αιτίες: Η πρώτη αφορά την φυγή των εργαζομένων από τον κλάδο διότι δεν άντεξαν δυόμισι χρόνια με την πανδημία να ζουν με επιδόματα και να μην μπορούν να δουλέψουν, την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων και την εργοδοτική παραβατικότητα, και τέλος την εγκατάλειψη που έχουμε από την πολιτεία τους νεκρούς μήνες, με το επίδομα ανεργίας».
Ταμείο ανεργίας
Ειδικά σε ό,τι αφορά το θέμα της νεκρής περιόδου η πρόταση της ομοσπονδίας είναι ξεκάθαρη και ζητά το ταμείο ανεργίας να είναι αναλογικό στο εξής, δηλαδή όσες μέρες δουλεύει ο εργαζόμενος το καλοκαίρι και όσα ένσημα συγκεντρώνει να μπορεί να επιδοτείται για τις αντίστοιχες μέρες στη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν κάποιος εργάζεται για 90 μέρες να επιδοτείται για τις αντίστοιχες την χειμερινή περίοδο και αν εργάζεται για 180 μέρες, δηλαδή ένα εξάμηνο, να παίρνει ένα εξάμηνο ταμείο ανεργίας. Με τον τρόπο αυτό η ομοσπονδία εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό θεωρεί ότι θα χτυπηθεί και η ανασφάλιστη εργασία αλλά και το κράτος θα έχει έσοδα από τον ΕΦΚΑ.
Θέλουν κίνητρα για να επιστρέψουν
«Είναι ξεκάθαρο πως οι εργαζόμενοι για να επιστρέψουν στον κλάδο του τουρισμού θέλουν κίνητρα και για μας είναι πολύ συγκεκριμένα με την αναλογική επαναφορά του ταμείου, την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία μαζί με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Πρέπει να δώσουμε κίνητρα στους εργαζόμενους για να επιστρέψουν στον κλάδο, όπως είναι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών. Δεν μπορεί να δουλεύει ένας εργαζόμενος 30 μέρες το μήνα και από 10 ώρες την ημέρα, αυτό δεν είναι εφικτό να λειτουργήσει. Ήδη οι κενές θέσεις στον τουρισμό αυξήθηκαν διότι παρατηρούμε ένα κύμα αποχωρήσεων από τον κλάδο αυτών που έχουν πιάσει δουλειά το Μάιο, διότι δεν άντεξαν ούτε ένα μήνα να δουλέψουν με τέτοιες συνθήκες», σημειώνει ο κ. Χότζογλου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ