Σε μια μαραθώνια τηλεδιάσκεψη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης προσπάθησε να πείσει τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας πως η τροπολογία που είχε φέρει στη Βουλή με την οποία αλλάζει τη σύνδεση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι προς την σωστή κατεύθυνση και την αναλογικότερη εκπροσώπηση του ιατρικού κόσμου. Ωστόσο, μια τέτοια προοπτική, καθιστά ουσιαστικά αθηνοκεντρική την σύνθεση και λειτουργία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ακυρώνοντας, όμως, την σημασία του λόγου και του ρόλου των 57 περιφερειακών ιατρικών συλλόγων της χώρας. Στη νέα πρακτική επέμειναν οι δύο μεγάλοι σύλλογοι της Αθήνας, Πειραιώς.
Το θέμα για αλλαγή της σύνθεσης της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, με κατεύθυνση αναλογικότερη εκπροσώπηση, συζητήθηκε στη σύσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, στις 12 Ιουλίου 2022. Η συντριπτική πλειοψηφία εκτίμησε από τότε ότι είναι ακατάλληλος ο χρόνος συζήτησης αλλαγών στην ιατρική νομοθεσία, με δεδομένη την προ μηνών προκήρυξη εκλογών στους Ιατρικούς Συλλόγους, οι οποίες θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα. Μάλιστα το ανέφεραν και με σχετική επιστολή στον Υπουργό Υγείας. Ωστόσο, το Υπουργείο συνέχισε στη λογική εφαρμογής της πρότασης προχωρώντας σε κατάθεση στη βουλή τροπολογίας, της οποίας προηγήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λασιθίου Κώστα Νικολαράκη, ο οποίος είχε και μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση, απευθύνοντας ερωτήματα στον κ. Πλεύρη, θέτοντας τα ουσιαστικά ερωτήματα που εξέφραζαν την συντριπτική πλειονότητα των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Ο Κώστας Νικολαράκης έθεσε τρία ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας: «Δικαιούται ο Υπουργός Υγείας με οποιαδήποτε επιχειρήματα να αγνοήσει το κείμενο που υπογράφουν 55 εκ των 57 εκλεγμένων προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, στο οποίο διαπιστώνεται η αντίθεσή τους στο περιεχόμενο στην υπό ψήφιση τροπολογία με το οποίο επιχειρείται η τροποποίηση της σύνθεσης της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ; Ακόμα, δικαιούται ο Υπουργός Υγείας να τροποποιήσει την εκλογική διαδικασία μία εβδομάδα πριν την προκήρυξη των εκλογών των ιατρικών συλλόγων της χώρας; Και τρίτο ερώτημα: Έχει επί της ουσίας προβληματίσει η δημιουργία ενός οργάνου 500 και πλέον ατόμων (Γενική Συνέλευση ΠΙΣ) κατά πόσον μπορεί να είναι λειτουργικό και ουσιαστικό;», είπε ο κ. Νικολαράκης.
Μάλιστα απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Υγείας, επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν με την ουσιαστική υποβάθμιση του Πανελληνίου οργάνου. «Αν προχωρήσετε κύριε Υπουργέ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ καταργείται στην πράξη ο ΠΙΣ και στην θέση του ως σύμβουλος της πολιτείας για θέματα υγείας θα είναι ο Σύλλογος Ιατρών Λεκανοπεδίου Αττικής», τόνισε.
Κοινή εκτίμηση πάντως είναι ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και πολυπαραμετρικό, αντίστοιχο αυτών που συναντούμε σε διακρατικά όργανα (π.χ. Ευρωκοινοβούλιο, ή Κοινοβούλια Ομοσπονδιακών Κρατών) όπου η αναλογικότητα εκπροσώπησης δεν προκύπτει από απλή αναλογική κατανομή των εδρών. Η σημερινή σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου προέκυψε μετά από πολυετή διάλογο και αποφάσεις 2 Γενικών Συνελεύσεων κι αυτό θέλουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.
Τώρα πριμοδοτούνται οι μεγάλοι ιατρικοί σύλλογοι και εφόσον προχωρήσει η αναλογικότερη εκπροσώπηση τότε θα διαμορφωθεί ένα νέο εκλογικό σώμα που θα είναι ενδεχομένως και εκατοντάδες άτομα! Προφανώς και μια πολυπληθής γενική συνέλευση δεν θα μπορεί να δώσει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά και δεν θα μπορεί να λειτουργήσει πρακτικά. Όλα τα παραπάνω εξηγήθηκαν αναλυτικά και αναμένεται πλέον η στάση του Υπουργείου Υγείας.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ