Την υπό συζήτηση ενιαία δημοπράτηση των κηπευτικών της Ιεράπετρας έχει προτείνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή σχετική δαπάνη για την μελέτη και θα προχωρήσει σύντομα για να καταγραφούν οι συνθήκες, να προκύψουν προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση.
Ο Άγγελος Λιοντάκης, Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της μελέτης. Ο κ. Λιοντάκης με καταγωγή από την Ιεράπετρα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το θέμα όχι μόνο με επιστημονική επάρκεια, αλλά και ως άνθρωπος που γνωρίζει καλά πρόσωπα και πράγματα στην περιοχή. Μαζί του ο Φοίβος Αναστασιάδης, επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ «θα εμπλακούν και άλλα άτομα με διαφορετικές εξειδικεύσεις πάνω σε θέματα αγροτικής οικονομίας ώστε να προσεγγίσουμε το ζήτημα ολοκληρωμένα», όπως αναφέρει ο κ. Λιοντάκης, μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
«Η μελέτη αφορά την διερεύνηση των ωφελειών της ενιαίας δημοπράτησης κηπευτικών της περιοχής Ιεράπετρας. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους έχει διαμορφωθεί με ένα σύστημα 6-7 συνεχόμενων δημοπρατήσεων, το οποίο ενδεχομένως να έχει και κάποια οφέλη. Αλλά δημιουργεί και κάποια προβλήματα και αυτά τα προβλήματα θέλουμε να δούμε κατά πόσον θα μπορούσαν να αμβλυνθούν αυτά μ’ ένα σύστημα ενιαίας δημοπράτησης από τα ίδια τα δημοπρατήρια. Να έρθει δηλαδή μέσω της δημιουργίας ενός φορέα που θα αναλάβει να ενώσει τις δημοπρατήσεις. Να δημιουργήσει δηλαδή ένα ενιαίο σύστημα δημοπράτησης. Δεν θα ενώσει τις επιχειρήσεις δημοπράτησης, αλλά την φάση της δημοπράτησης. Οι επιχειρήσεις δηλαδή θα συνεχίσουν ως έχουν αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, που καλείται μαζί με την ομάδα μελετητών να δώσει το στίγμα μιας λύσης, που θα βοηθήσει τους παραγωγούς και το σύνολο των εμπλεκομένων στη διαδικασία δημοπράτησης.
Στόχος του πάντως είναι να θεωρήσουν όλοι πως είναι μια διαδικασία για όλους, δηλαδή και οι παραγωγοί και οι έμποροι και οι δημοπράτες, οπότε αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχει, διότι διαφορετικά θα δημιουργούνται συνέχεια φυγόκεντρες δυνάμεις, οι οποίες δεν θα στηρίζουν το όλο εγχείρημα.
Το γεγονός πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς λένε πως αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα, οδηγεί στην αναζήτηση μιας λύσης με την οποία κάποια από αυτά τα προβλήματα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν. Οπότε έχουν όλοι κίνητρο να αποδώσει αυτή η προσπάθεια.
«Ασφαλώς η πράξη θα το δείξει, ακόμα είμαστε σε φάση σχεδιασμού. Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει και εφ’ όσον έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα, ενδεχομένως να πάμε και σε μια πιλοτική εφαρμογή κάποια στιγμή», αναφέρει ο κ. Λιοντάκης.
Σε ό,τι αφορά άλλη προγενέστερη εμπειρία, δεν υπάρχει αντίστοιχο παράδειγμα. Προσομοιάζει το σύστημα με τις διάφορες συγχωνεύσεις στην Ολλανδία. Από τη δεκαετία του 60 έως και του 90, όταν τα εκατοντάδες δημοπρατήρια έγιναν ελάχιστα. Εκεί είχαν κάποιο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των δημοπρατηρίων, αλλά κοινή δημοπράτηση δεν υπήρχε, διότι εκεί και τα δημοπρατήρια ήταν κυρίως από ομάδες παραγωγών και από μεγάλους συνεταιρισμούς ενώ στην Ιεράπετρα στηρίζονται κατά κύριο λόγο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Να μην υπάρχουν αδικίες
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης εξηγεί πως το ζητούμενο του εγχειρήματος είναι να μην υπάρχουν αδικίες, ως προς τις τιμές, στα προϊόντα των παραγωγών, την ίδια ημέρα και στα ίδια προϊόντα. Να βελτιωθούν οι συνθήκες και να δοθούν λύσεις, όπως θέλουν όλοι. Πρακτικά, σε ό,τι αφορά τον παραγωγό δεν θα αλλάξει κάτι το ιδιαίτερο ως προς εκείνα που γνώριζε ως τώρα για τη δημοπράτηση των αγροτικών προϊόντων. Επίσης ο έμπορος, θα εξακολουθεί να πηγαίνει στο σημείο ή στα σημεία, όπου συγκεντρώνονται τα προϊόντα. Το ενδιαφέρον πάντως είναι πως θα υπάρξει μια καταγραφή και μια πρόταση που θα παρουσιάζει ενδιαφέρον ως νέα προοπτική για όλους.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ