Την έντονη ανησυχία τους για το γνωστό πρόβλημα της δραματικής έλλειψης εργατών γης, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος με τις φυτεύσεις των πρωίμων κηπευτικών στα θερμοκήπια να έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 60% – 70%, μετέφερε το προεδρείο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του.
Δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο και η διαδικασία της πρόσκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες, είναι μια διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική και βραδεία, που δεν μπορεί να καλύψει τις ιδιαιτερότητες που έχει η αγροτική παραγωγή στην περιοχή μας, δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Γαϊτάνης, τονίζοντας ότι ξεκινά μια καλλιεργητική περίοδος στα θερμοκήπια της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας από την οποία οι αγρότες προσδοκούν πολλά, αλλά είναι διάχυτοι ο φόβος και η αβεβαιότητα για το πώς θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει αυτή η δραστηριότητα.
Νοέμβριο – Δεκέμβριο κορυφώνεται η παραγωγική περίοδος και χρειάζεται μεγάλος αριθμός εργατικών χεριών για την συγκομιδή και φροντίδα στα θερμοκήπια, που χωρίς τα πρόσθετα εργατικά χέρια μια οικογενειακή καλλιέργεια δεν μπορεί να βγάλει εις πέρας.
Στην ελαιοσυγκομιδή
Επιπλέον, σε ενάμιση περίπου μήνα θα ξεκινήσει η ελαιοκομική περίοδος, που θα χρειαστούν πολλά εργατικά χέρια για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
Χωρίς εργάτες γης η ελαιοπαραγωγή θα μείνει στα δέντρα ή θα μαζευτούν μόνο οι καλλιέργειες με «βεντέμα», εξήγησε ο κ. Γαϊτάνης.
Πού κολλάει
«Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα. Οι εργάτες αργούν να έλθουν, γιατί η διαδικασία είναι πολύπλοκη και καθυστερεί πολύ να ολοκληρωθεί. Μας ανησυχεί έντονα η καθυστέρηση αυτή και εξετάζουμε ζητώντας εξηγήσεις για το πού κολλάει το πράγμα, πού υπάρχει η δυσχέρεια για να το συντομεύσουμε. Είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται εφαρμογή του νέου πλαισίου με τις προσκλήσεις εργατών και κατανοείτε ότι τα προβλήματα είναι πολλά. Ενδεικτικό της πίεσης, σε αντιδιαστολή με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι καθημερινά κατατίθενται από καλλιεργητές 50 αιτήσεις – προσκλήσεις εργατών ημερησίως όταν παλαιότερα οι προσκλήσεις αφορούσαν 50 το χρόνο! Πέρυσι είχαν ζητηθεί 2000 θέσεις εργατών γης για το Λασίθι και εγκρίθηκαν 700 που καλύφθηκαν με αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων και τον προηγούμενο Μάιο ζητήθηκαν άλλες 2000 θέσεις και εγκρίθηκαν επιπλέον 700 για να καλυφθεί η ζήτηση μέχρι τέλος του 2022 και όπως είπε ο κ. Γαϊτάνης υπάρχουν διαθέσιμες ακόμη περίπου 200 θέσεις.
Δυστυχώς, ελάχιστοι από τους αιτηθέντες έχουν έλθει στη χώρα μας… Οι μόνοι που έχουν αφιχθεί, μετά από πρόσκληση, είναι 50-60 Αιγύπτιοι και 100 Πακιστανοί εργάτες… Οι ανάγκες είναι τουλάχιστον 2.000 εργάτες, είπε ο κ. Γαϊτάνης.
Τον επόμενο Φεβρουάριο θα ζητηθεί νέος αριθμός που θα αφορά τη διετία 2023 – 24.
Οι αγρότες επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που όρισε η πολιτεία, αλλά διεκδικούν επιτάχυνση της διαδικασίας με ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των Υπηρεσιών που εξετάζουν και διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις.
Επιπλέον διεκδικούν η ασφάλιση των εργατών γης να γίνεται στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, διότι το κόστος ασφάλισης είναι δαπανηρό.
Η παραμονή των εργατών ένα 9μηνο και η επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους θεωρείται ανεφάρμοστο και θα πρέπει να αποτελεί προαιρετική συνθήκη.
Έχουν διπλασιαστεί και τα μεροκάματα
Δυστυχώς, στη δραματική έλλειψη εργατικού προσωπικού ήλθε να προστεθεί, πιθανότατα ως επακόλουθο της έλλειψης αυτής και η μεγάλη αύξηση των εργατικών μεροκάματων, που από πέρυσι μέχρι σήμερα, έχουν διπλασιαστεί (το ελάχιστο 30 ευρώ και φθάνουν στα 50 ευρώ), εξακοντίζοντας στα ύψη το κόστος παραγωγής. Ο νόμος ορίζει ημερομίσθιο με εργόσημο 31 ευρώ (καθαρά στο χέρι του εργάτη 28 ευρώ), αλλά οι εργάτες δεν το δέχονται και απαιτούν το ελάχιστο καθαρά 30 ευρώ, τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι έχουν απευθυνθεί στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, ζητώντας σχετική συνάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα απαιτεί συλλογική πολιτική απόφαση συναρμοδίων υπουργείων.
Επιπλέον, ο κ. Γαϊτάνης θεωρεί ότι για το κόστος παραγωγής που έχει πλέον γίνει τεράστιο, απαιτούνται γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την αντιμετώπισή του οποίου πρέπει να ληφθούν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος δεν έχει βρει ανταπόκριση, είπε.
Από τον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου οι εκπρόσωποι των εργατών ζήτησαν την στήριξη και τις παρεμβάσεις της Αντιπεριφέρειας και της Περιφέρειας, όπου μπορούν να βοηθήσουν, για να αντιμετωπιστούν τα παραπάνω ζητήματα. Το θέμα της πρόσκλησης εργατών γης είναι αποκλειστική αρμοδιότητα Υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οπότε η παρεμβατική δυνατότητα της Περιφέρειας είναι περιορισμένη, παραδέχτηκαν οι αγρότες.
«Είμαστε σε πλήρη επικοινωνία, συνεργασία και συνεννόηση για τα προβλήματα των αγροτών: την έλλειψη εργατών χεριών και τις δυσχέρειες και αδυναμίες που έχουν επισημανθεί στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο πρόσκλησης εργατών γης. Τα εργατικά χέρια είναι το ζητούμενο ενόψει μάλιστα μιας προσδοκώμενης καλής, παραγωγικά, καλλιεργητικής χρονιάς. Απαιτείται απλούστευση και επίσπευση της διαδικασίας διεκπεραίωσης των προσκλήσεων αγροτών από τρίτες χώρες και σίγουρα ενίσχυση με προσωπικό των Υπηρεσιών που ασχολούνται με το αντικείμενο», μας είπε ο κ. Ανδρουλάκης, εξηγώντας ότι η Αντιπεριφέρεια δεν εμπλέκεται σε υπηρεσιακό επίπεδο.
ΝΟΑΚ και Ενεργειακές Κοινότητες
Η αντιπροσωπεία του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου είχε επίσης την ευκαιρία να συζητήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη θέματα όπως την ανάγκη δημιουργίας νέων Ενεργειακών Κοινοτήτων, την προβληματική, όπως τη χαρακτήρισαν, χάραξη του Νότιου Οδικού Αξονα, που θα συνδέει την Ιεράπετρα με το νέο αεροδρόμιο και το λιμάνι Ηρακλείου, μέσω Βιάννου κλπ.
Όπως τόνισαν, εάν ο ΝΟΑΚ προχωρήσει προς υλοποίηση με την χάραξη που έχει προταθεί με τις δεσμεύσεις γης που προβλέπει, επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Επί μια πενταετία έχει δεσμευτεί γη που παρεμποδίζεται η αξιοποίησή της, ενώ δεν προχωρεί ο οδικός άξονας.
Επίσης συζητήθηκε το πρόβλημα του χαρακτηρισμού περιοχών ΠΕΠ 12 (Περιοχές Ειδικής Προστασίας) στην περιοχή της Ιεράπετρας, που συνδέεται με το ΣΧΟΟΑΠ και περιορίζει την οποιαδήποτε ανάπτυξη αυτών των περιοχών.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ