Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Αρχαίου DNA του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη μελετούν τη μεσολιθική εποχή, δηλαδή πριν από 11.000 χρόνια (Καθημερινή). Μελετούν τον τρόπο ζωής, τις μετακινήσεις των πληθυσμών, αλλά και τη σχέση τους με τους σύγχρονους κατοίκους της Ελλάδας.
* Στο ίδιο εργαστήριο αρχαίου DNA αναπτύσσεται έρευνα και για ζώα, που ζούσαν στην περιοχή πριν από χιλιάδες χρόνια. Μεγάλοι ή νάνοι ελέφαντες, νάνοι ιπποπόταμοι, γιγάντια ελάφια είναι μερικά από τα είδη που μελετώνται ή θα μελετηθούν. Ήδη από στελέχη του εργαστηρίου έχει γίνει επιστημονική δημοσίευση για το νάνο ιπποπόταμο της Κύπρου, που ζούσε στην Πλειστόκαινο περίοδο.
* Διερωτώμαι γιατί οι έρευνες για τους νάνους ελέφαντες και ιπποπόταμους, αλλά και για τα ελάφια, δεν ξεκίνησαν από τα κοντινά ευρήματα στο οροπέδιο του Καθαρού στη θέση «Διγενής» ή «Ανάσκαμμα», ηλικίας από 540.000 χρόνια μέχρι 14.000 χρόνια πριν.
* Πριν από 540.000 χρόνια το κλίμα της Γης έγινε ψυχρότερο και οι πάγοι του Βορείου Πόλου άρχισαν να επεκτείνονται. Σταδιακά η στάθμη της θάλασσας υποχώρησε και η απόσταση της Κρήτης από την Πελοπόννησο μίκρυνε. Την περίοδο αυτή μικρές αγέλες ιπποποτάμων που ζούσαν στην Πελοπόννησο, παρασύρθηκαν προς τη θάλασσα. Οι ιπποπόταμοι, καίτοι είναι βαρύτεροι από το νερό και δεν κολυμπούν, λόγω του αλμυρού νερού έχουν μεγαλύτερη άνωση και επιπλέουν, οπότε παρασυρμένοι από τα ρεύματα έφθασαν ως την Κρήτη. Τα μόνα μεγάλα ζώα που υπήρχαν στο νησί ήταν οι ελέφαντες, οι οποίοι είχαν καταφτάσει στην Κρήτη με παρόμοιο τρόπο. Καθώς δεν υπήρχαν άλλα μεγάλα φυτοφάγα, οι ιπποπόταμοι και οι ελέφαντες άρχισαν να αναπτύσσονται ανενόχλητοι. Τα ζώα έτρωγαν ο,τιδήποτε μπορούσε να φαγωθεί, βλάπτοντας ανεπανόρθωτα τη χλωρίδα του νησιού. Για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη έλλειψη τροφής οι ιπποπόταμοι και οι ελέφαντες οδηγήθηκαν εξελικτικά προς είδη με μικρότερο μέγεθος.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ