Υβριδικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΥΣΠΗΕ) ισχύος 24ΜW σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην περιοχή του Καβουσίου και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων εγκρίθηκε από την επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Το κόστος κατασκευής του Υβριδικού Σταθμού εκτιμάται σε 60.000.000 €, αλλά οι τοπικοί φορείς και ο δήμος Ιεράπετρας διαφωνεί με την επένδυση. Όσο για τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος θέτει σειρά απαιτήσεων για την έγκριση της, που δύσκολα θα ικανοποιηθούν από τους επενδυτές.
Η εν λόγω Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) αφορά Υβριδικό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΥΣΠΗΕ) στη θέση «Χαλέπα», εκτός ορίων των οικισμών Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας με φορέα έργου την εταιρεία “Aκτίνα Κρήτης ΑΕ”.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταϊκού Πάρκου σχεδιάζεται να είναι 24 MW. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών, με εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύ 12 MW.
Το εμβαδό της περιοχής ενδιαφέροντος του έργου ανέρχεται στα 823,174 στρέμματα ενώ το εμβαδό της προτεινόμενης περίφραξης ανέρχεται στα 260,810 στρέμματα. Η ακριβής χωροθέτηση και έκταση της περίφραξης θα προσδιοριστεί μετά την έκδοση της ΑΕΠΟ και κατά το στάδιο της Πράξης Πληροφοριακού Χαρακτήρα σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4280/14.
Η περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται 2 χιλ. Νοτιοδυτικά του οικισμού Καβουσίου, 2 χιλ. Βορειοανατολικά του οικισμού Παχειάς Άμμου, 500 μέτρα Δυτικά του ΒΟΑΚ και 3,7 χιλ. Νότια της σχεδιαζόμενης τουριστικής επένδυσης του CAPE THOLOS.
Η περιοχή που σχεδιάζεται το έργο, δεν ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, είναι χαρακτηρισμένη σύμφωνα με τον αναρτημένο Δασικό Χάρτη ως Χορτολιβαδικές Εκτάσεις υπαγόμενες στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και είναι μια περιοχή με ελάχιστες υποδομές και ελάχιστα αλλοιωμένες.
Ο Φωτοβολταϊκός Σταθμός θα αποτελείται από 48.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια μονοκρυσταλλικού πυριτίου τύπου ισχύος 500 W το καθένα και από την εγκατάσταση 24 μετατροπέων (CentralInverters). Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σχεδιάζεται να είναι 24 MW. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας θα αποτελείται από συστοιχίες συσσωρευτών, με εγγυημένη αποδιδόμενη ισχύ 12 MW.
Συνολικά τα έργα που προβλέπονται είναι: Κατασκευή κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για την τοποθέτηση τόσο των φωτοβολταϊκών πλαισίων, όσο και των μετατροπέων ενέργειας. Κατασκευή κτιρίου Κέντρου Ελέγχου. Πλατείες εγκατάστασης των κοντέινερ, τόσο των συσσωρευτών, όσο και των μετατροπέων. Εγκατάσταση των Συστημάτων Αποθήκευσης – Συσσωρευτών (Μονάδες ηλεκτρικών συσσωρευτών Μολύβδου – Μετατροπείς – Μετασχηματιστές – Ελεγκτές). Κατασκευή δικτύου Μέσης Τάσης για τη διασύνδεση των φωτοβολταϊκών πλαισίων μεταξύ τους και με το Κέντρο Ελέγχου. Βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου όπου απαιτηθεί. Κατασκευή Υπόγειου Δικτύου Μέσης Τάσης για την διασύνδεση του Κέντρου Ελέγχου με τον Υποσταθμό Παχειάς Άμμου.
Θα αξιοποιεί τον υποσταθμό
Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τον Σταθμό θα συγκεντρώνεται μέσω υπογείων καλωδίων Μέσης Τάσης στο πίνακα του Σταθμού, όπου εν συνέχεια θα οδηγείται, είτε απευθείας στο δίκτυο μέσω του Κέντρου Ελέγχου του Σταθμού, είτε στο σύστημα αποθήκευσης του Σταθμού. Ο Υβριδικός Σταθμός προβλέπεται να συνδεθεί μέσω Υπόγειας Γραμμής Μεταφοράς Μέσης Τάσης με τον Υποσταθμό Παχειάς Άμμου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση νότια της περιοχής ενδιαφέροντος.
Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια τοποθετούνται σε κατάλληλες υποστηρικτές δομές. Οι κατασκευές αυτές είναι σταθερές ύψους περίπου 2,5 μέτρα συνυπολογίζοντας και την απόσταση από το έδαφος. Λόγω της ύπαρξης ομαλών κλίσεων και του νότιου προσανατολισμού της περιοχής ενδιαφέροντος δεν θα απαιτηθεί επέμβαση για τη διαφοροποίηση του αναγλύφου για την στήριξη των φωτοβολταϊκών πάνελ.
Σημειώνεται πως για τις εκσκαφές του έργου, δεν θα χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά παρά μόνο μηχανικά μέσα.
Οι τοπικοί φορείς
έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά
Όσο αφορά πάντως το συγκεκριμένο έργο έχουν γνωμοδοτήσει αρνητικά κι έχουν πάρει θέση τοπικοί φορείς.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2022 υπήρξε απόφαση και Πρακτικό του Συμβουλίου της Κοινότητας Καβουσίου σύμφωνα με το οποίο απορρίπτει ομόφωνα την προτεινόμενη και κάθε άλλη παρέμβαση που μεταβάλει το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής.
Στις 23-06-2022 υπάρχει Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ σύμφωνα με το οποίο απορρίπτει ομόφωνα το συγκεκριμένο έργο και αντί αυτού προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στις στέγες θερμοκηπίων με συνολική υπολογιζόμενη παραγωγή 160 – 320 MW για το σύνολο του Δήμου Ιεράπετρας.
Επίσης υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας σύμφωνα με την οποία απορρίπτει ομόφωνα το συγκεκριμένο έργο και αντί αυτού προτείνει να κληθούν ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι της Περιφέρειας σε θέματα περιβάλλοντος ώστε να τεθεί υπό συζήτηση ο χάρτης της ΡΑΕ (με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις ΑΠΕ) που αφορούν τον Δήμο Ιεράπετρας, για να ξεκαθαρίσει την θέση του σχετικά.
Επίσης υπάρχει έγγραφο πολιτών του Δήμου Ιεράπετρας σύμφωνα με το οποίο εκφράζουν την διαφωνία τους για το συγκεκριμένο έργο καθώς και για το σύνολο των έργων μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ που προγραμματίζονται στον Δήμο Ιεράπετρας.