Η ΔΕΥΑΑΝ λειτουργεί οριακά σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών της από προσωπικό και εάν δεν βρεθεί θεσμική λύση που θα επιτρέψει σύντομα να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης – αποχέτευσης δε θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στον κοινωνικό της ρόλο διαχείρισης δύο κρίσιμων τομέων ποιότητας ζωής για τους κατοίκους, που είναι η ύδρευση και η αποχέτευση και διαχείριση των αστικών λυμάτων.
Αυτό τονίστηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑΝ στην οποία προήδρευσε ο κ. Βαγγέλης Μαυρικάκης. Το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στις ΔΕΥΑ είναι γενικότερο και έχει σχέση με τους περιορισμούς που ισχύουν επί χρόνια στις προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου. Ειδικά για τη ΔΕΥΑΑΝ συντρέχουν και τοπικές ιδιαιτερότητες, που αφορούν την προσφορά εργασίας από πλήθος τουριστικών/ ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα ορισμένες ειδικότητες, όπως οι υδραυλικοί, να είναι… εν ανεπαρκεία!
Οι συχνές διακοπές ύδρευσης που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον Αγιο Νικόλαο, οφείλονται σε διάφορους λόγους, αλλά η καθυστέρηση αποκατάστασης των ζημιών που τις προκαλούν, οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού, υδραυλικών και εργατικού προσωπικού που συγκροτούν τα αναγκαία συνεργεία. Το υπηρετούν προσωπικό υπερβάλλει προσπαθειών και εξαντλεί τις αντοχές του προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ομαλής λειτουργίας της δημοτικής επιχείρησης, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΑΝ κ. Γιάννης Πεδιαδίτης.
Πού οφείλονται τόσες ζημιές;
Στην παρατήρηση μελών του Δ.Σ., πού οφείλονται οι ασυνήθιστα πολλές βλάβες και πολύωρες διακοπές νερού σε περιοχές του Δήμου, ο κ. Πεδιαδίτης εξήγησε ότι από τη μια προκλήθηκαν από συνεργεία που εκτελούσαν εργολαβίες υπογείωσης δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ ενώ άλλες οφείλονται σε ζημιές, λόγω αστοχίας υλικού, σε αγωγούς ύδρευσης από πολυαιθυλένιο, που δυστυχώς αφορά ευρύ εγκατεστημένο δίκτυο κυρίως στο νέο Σχέδιο Πόλεως Αγίου Νικολάου, που έχει συμπληρώσει 10ετία… Υπήρξαν και προγραμματισμένες διακοπές νερού σε ορισμένες περιοχές γιατί η δημοτική επιχείρηση τοποθετούσε «έξυπνα φρεάτια» για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών παροχόμετρων.
Παρ’ όλο που η ΔΕΥΑΑΝ προμηθευόταν ανέκαθεν πιστοποιημένα υλικά, εντούτοις αποδείχθηκε στην πράξη, ότι οι σωλήνες πολυαιθυλενίου δεν ανταποκρίνονταν στα χαρακτηριστικά της πιστοποίησης που τους συνόδευε, όταν αγοράστηκαν και γι’ αυτό δεν αντέχουν σε μεγάλες πιέσεις προκαλώντας συχνές ζημιές. Για τους λόγους αυτούς πλέον η ΔΕΥΑΑΝ θα χρησιμοποιεί αγωγούς 16 ατμοσφαιρών έστω και αν οι μελέτες υποδεικνύουν αγωγούς για πίεση έως 10 ατμόσφαιρες, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αντοχή στις πιέσεις του διοχετευόμενου νερού και στο χρόνο χρήσης τους.
Στην παρατήρηση, πώς μπορεί να αποφευχθούν ή μειωθούν οι ζημιές που προκαλούν διάφορες εταιρείες που αναθέτουν σε εργολάβους την εγκατάσταση δικτύων σε κοινόχρηστους χώρους, προκαλώντας όμως πολλές και συχνές ζημιές στα δημοτικά δίκτυα, αφήνοντας χωρίς νερό για πολλές ώρες επιχειρήσεις και κατοικίες, ο κ. Πεδιαδίτης είπε ότι δεν υπάρχει τρόπος που θα αποτραπεί κάτι τέτοιο, με τον τρόπο που κατανέμονται τα υφιστάμενα υπόγεια δίκτυα στα οποία έρχονται να προστεθούν και νέα…
Μέλος του Δ.Σ. πρότεινε να βρεθεί τρόπος, ώστε οι εργολάβοι και υπεργολάβοι που εκτελούν έργα υπογειοποίησης δικτύων να είναι πολύ πιο προσεκτικοί και να αποζημιώνουν τη ΔΕΥΑΑΝ για τις ζημιές που προκαλούν στα δίκτυά της αλλά και στους ιδιώτες που υφίστανται ταλαιπωρία ή και οικονομική ζημία για τον ίδιο λόγο.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ