Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μεγάλης τουριστικής επένδυσης της Mirum στον Άγιο Νικόλαο.
Η Υπηρεσία κατέθεσε συγκεκριμένες και αναλυτικές προτάσεις μεταξύ των οποίων υπάρχουν παρατηρήσεις που αφορούν και τροποποιήσεις στην Φάση Κατασκευής που παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως, κατά τη φάση κατασκευής θα πρέπει να εφαρμοσθεί δέσμη μέτρων με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών σκόνης ή αιωρούμενων σωματιδίων. Πιο συγκεκριμένα: Η διαβροχή των σωρών και των επιχωμάτων προτείνεται να γίνεται μέσω εγκατεστημένου συστήματος διαβροχής για να αποφεύγεται η σπατάλη νερού και να μειώνεται η πιθανότητα δημιουργίας περίσσειας εκπλυμάτων.
Στην περίπτωση που ο εργοταξιακός χώρος χρησιμοποιηθεί και ως προσωρινός χώρος απόθεσης θα πρέπει οι σωροί υλικών να καλύπτονται εφόσον μένουν επί τόπου για διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός. Εφόσον παραμένουν για μικρότερα διαστήματα θα πρέπει να διαβρέχονται τουλάχιστον στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ζητά ακόμα πλήρη κάλυψη οχημάτων μεταφοράς υλικών και αποφυγή υπερπλήρωσής τους, χαμηλές ταχύτητες σε χωμάτινες επιφάνειες, συστηματική διαβροχή εργοταξιακών διαδρόμων κατά τις ξηρές περιόδους του έτους. Ακόμα, να διαβρέχονται τα πλησίον του εργοταξίου δένδρα και θάμνοι, ώστε να αποφευχθεί πιθανή δυσμενής εξέλιξη στην ανάπτυξη τους από την εναπόθεση σκόνης στο φύλλωμά τους.
Για την θαλάσσια περιοχή
Εφόσον παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της θολερότητας των επιφανειακών υδάτων και κριθεί αναγκαίο, προτείνεται η χρήση παραπετασμάτων ιλύος (silt screens) περιμετρικά του χώρου των εργασιών.
Σύμφωνα με την πρόβλεψη, απαγορεύεται η απόθεση ή και η διάθεση υλικών εκσκαφής και κατεδάφισης σε φυσικούς υδάτινους αποδέκτες (ρέματα, θάλασσα), σε προστατευόμενες περιοχές και ιδίως εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής που αναπτύσσεται σε κοντινή απόσταση βορειοδυτικά του επενδυτικού σχεδίου, σε ζώνες με φυσική βλάστηση, δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους κηρυγμένους ή μη και/ή στην παραλιακή ζώνη. Απαγορεύεται οποιαδήποτε ανεξέλεγκτη απόρριψη έστω και προσωρινή αποθήκευση υλικών έξω και γύρω από το χώρο του έργου.
Υπολείμματα και περιβάλλον
Τα υπολείμματα σκυροδέματος να μην απορρίπτονται στο περιβάλλον. Οι εκκενώσεις και πλύσεις των υπολειμμάτων των βαρελιών σκυροδέματος θα γίνονται σε κατάλληλο χώρο της μονάδας παραγωγής του σκυροδέματος. Μετά το πέρας της λειτουργίας της μονάδας σκυροδέματος τα υπολείμματα σκυροδέματος, καθώς και τυχόν αποβλήτων που θα προκύψουν από την εξυγίανση της έκτασης, να διαχειριστούν στις πλησιέστερες μονάδες διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ).
Εφόσον θα κατεδαφιστούν υφιστάμενες υποδομές που βρίσκονται εντός του γηπέδου του επενδυτικού σχεδίου (ξενοδοχείο ΗΡΑ) θα προκύψουν ποσότητες αποβλήτων κατεδαφίσεων, τα οποία πρέπει να μεταφερθούν για διαχείριση στις πλησιέστερες μονάδες διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον Νόμο. Επίσης υλικά που χαρακτηρίζονται ως «επικίνδυνα» ή αμιαντούχα υλικά πρέπει να απομακρυνθούν και να παραδοθούν για διαχείριση από αδειοδοτημένους φορείς.
Υλικά εκσκαφής και ρέματα
Ακόμα, οι προσωρινοί χώροι απόθεσης των υλικών εκσκαφής και των αδρανών υλικών εντός της ζώνης ΕΣΧΑΣΕ, δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με υφιστάμενα ρέματα. Τα εναπομείναντα απόβλητα κατασκευών – κατεδαφίσεων και απορριμμάτων, να μεταφερθούν για διαχείριση στις πλησιέστερες μονάδες Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων.
Κατά την υλοποίηση των εργασιών να προλαμβάνονται οι διαρροές υγρών αποβλήτων (π.χ. λιπαντικών ελαίων μηχανημάτων) και να μη γίνεται ανεξέλεγκτη διάθεσή τους, αλλά να συλλέγονται ξεχωριστά και να παραδίδονται για την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαχείριση.
Από την έναρξη του κύκλου εργασιών του έργου, έως την ολοκλήρωσή του, να υποβάλλονται στην αδειοδοτούσα αρχή και στην αρμόδια Υπηρεσία, μέχρι τέλος Απριλίου κάθε έτους, υπό μορφή τεχνικής έκθεσης, η διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων, εκτός των αστικών στερεών απορριμμάτων. Οι εν λόγω καταχωρήσεις να αποδεικνύονται με τα απαραίτητα παραστατικά.
Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή και εγκατάσταση εντός δασικών εκτάσεων έστω και προσωρινά: μπαζών, προϊόντων εκβαθύνσεων, εργαλείων, εξοπλισμού, δομικών υλικών, πρώτων υλών, απορριμμάτων, προσωρινών εγκαταστάσεων, αποδυτηρίων, γραφείων, η διαμόρφωση δρόμων, έστω και απλής διέλευσης οχημάτων κ.λπ. ή οποιασδήποτε άλλη χρήση τους για την εξυπηρέτηση του έργου χωρίς άδεια από την οικεία δασική υπηρεσία.
Περιβάλλον
Να προβλεφθεί ειδική κυκλοφορική ρύθμιση και να τοποθετηθεί κατάλληλη σήμανση στην περιοχή, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Να περιοριστεί στο απολύτως αναγκαίο η χρήση εκρηκτικών ώστε να ελαχιστοποιείται η όχληση της άγριας πανίδας και ορνιθοπανίδας. Επειδή δε στην περιοχή επικρατεί το αστικό στοιχείο, η προκαλούμενη στάθμη θορύβου, από τις δραστηριότητες του εργοταξίου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο των 50dΒ(Α). Σε περίπτωση που αυτό δεν προκύπτει, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη του εν λόγω ορίου (κατάλληλη χωροθέτηση των μηχανημάτων του εργοταξίου με σκοπό τη μείωση του εκπεμπόμενου θορύβου προς ευαίσθητες χρήσεις, κατάλληλος προγραμματισμός χρήσης μηχανημάτων, απαγόρευση εργασιών εντός ωρών κοινής ησυχίας, κατά την περίοδο αναπαραγωγής της πανίδας και ορνιθοπανίδας κ.λπ.) Για περαιτέρω ηχοπροστασία από θορυβώδη μηχανήματα ή εργασίες, δέον όπως χρησιμοποιούνται κατά περίπτωση κατάλληλες ηχοπροστατευτικές διατάξεις (noise barriers or enclosures).
Τα μηχανήματα να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζονται στην ελληνική και κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τις εκπομπές θορύβου και αέριων ρύπων.
Ρύπανση από καύσιμα και απόβλητα
Απαγορεύεται η ρύπανση των επιφανειακών και υπογείων νερών από κάθε είδους έλαια, καύσιμα κ.λπ. Ομοίως απαγορεύεται η απόρριψη χρησιμοποιημένων ελαίων επί του εδάφους ή στη θάλασσα. Η διαχείριση των μεταχειρισμένων ορυκτελαίων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Σε περίπτωση τυχόν διαρροής καυσίμων, ελαίων ή πίσσας να γίνεται χρήση προσροφητικών υλικών. Για τα τοξικά και τα επικίνδυνα απόβλητα η διαχείριση και διάθεσή τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Απαγορεύεται η δημιουργία δανειοθαλάμων και οι αμμοληψίες ή λήψεις αδρανών ή άλλων υλικών από οποιονδήποτε χώρο χωρίς νόμιμη αδειοδότηση όπως και η αμμοληψία από υδατορέματα και χείμαρρους.
Κτίρια
Να συνταχθεί ειδική αρχιτεκτονική μελέτη για την ανέγερση κτιρίου -τοποσήμου του τομέα ΙΙΙ-Γ , του οποίου το ύψος προσδιορίζεται ως 15μ. χωρίς να διευκρινίζεται σαφώς στη μελέτη καθώς και για κάθε άλλο κτίριο-τοπόσημο που θα υπερβαίνει σε ύψος τα 10,75μ.
Να περιορισθούν οι τσιμεντοεπικαλύψεις του εδάφους στις αδόμητες επιφάνειες στις απολύτως απαραίτητες ώστε να μην αλλοιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης των όμβριων και να αποφευχθεί η πρόκληση δυσμενών για το περιβάλλον φαινόμενων, όπως λιμνάζοντα νερά, εμφάνιση θερμικών νησίδων κ.λπ.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ