Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία δίνει η επιδίωξη σύστασης του φακέλου υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τιμητικού τίτλου της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2024, για να ξεκινήσει στο Δήμο Αγίου Νικολάου μια ευρεία συζήτηση, για το πώς βλέπει η νεολαία μας τον τόπο που ζει ή σπουδάζει. Τι θέλει από εκείνους που διοικούν και αποφασίζουν για το παρόν και το μέλλον του τόπου αυτού. Τι λείπει που θα κρατούσε ενεργούς και θα έκανε πιο δημιουργικούς και συμμετοχικούς τους νέους που γεννήθηκαν και δημιουργούν ή επέλεξαν την περιοχή μας για να σπουδάσουν ή να εργαστούν και τι φταίει και οι νέοι αποστασιοποιούνται ή δε συμμετέχουν όσο θα ΄θελαν στα κοινά.
Η καλή μεν, όχι όμως και η αναμενόμενη ή ιδανική ανταπόκριση εκπροσώπων της νεολαίας από την περιφέρεια του Δήμου Αγίου Νικολάου, στη συνάντηση, στο ΡΕΞ, μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία, για ένα τέτοιο διάλογο, που ακόμη και αν δεν φέρει το επιδιωκόμενο, άμεσο αποτέλεσμα της σύστασης φακέλου υποψηφιότητας ικανού να διεκδικήσει με αξιώσεις το θεσμό της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024», θα αποτελέσει ένα καταλύτη για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός, για το τι οφείλουμε ως τόπος και κοινωνία να προσφέρουμε στους νέους μας, για να αναπτύξουν προσωπικότητα, δεξιότητες, δράση, δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, συμβάλλοντας με τη φρεσκάδα, το δυναμισμό, τη φαντασία, τις νέες ιδέες στην παραγωγή πολιτισμού, οικονομικού πλούτου και στη διόρθωση και προαγωγή αυτής της κοινωνίας.
Μια βδομάδα θα έχουν στη διάθεσή τους οι φορείς νεότητος προκειμένου να περάσουν στα διοικητικά συμβούλιά τους την απόφαση περί συμμετοχής στο εγχείρημα διεκδίκησης της «Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2024, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Έγινε η πρώτη συνάντηση στην οποία η Αντιδήμαρχος Ευαγγελία Φανουράκη ενημέρωσε για το γενικό πλαίσιο εξειδικεύοντας τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, με καταληκτήρια ημερομηνία την 7η Ιουλίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας, που έχει ως στόχο να καταθέσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου.
Προτεραιότητα στη βαθμολόγηση θα δοθεί σε μεσαίους και μικρούς Δήμους της ελληνικής περιφέρειας. Ο ενδιαφερόμενος Δήμος, προκειμένου να λάβει τον τιμητικό τίτλο της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024, πρέπει να δημιουργήσει από κοινού με τις νέες και τους νέους της πόλης μια πρόταση και ένα πρόγραμμα που θα ταυτίζονται με τους στόχους του θεσμού και, παράλληλα, θα αποφέρουν οφέλη στην ίδια την πόλη και στην κοινωνία των πολιτών της.
Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του Δήμου θα πρέπει να αναφέρεται στις δράσεις για τη νεολαία, που έχουν υλοποιηθεί στο Δήμο την τελευταία 4ετία (2018 – 2022) όπως, παροχή υπηρεσιών προς νέους/νέες, δράσεις και πρωτοβουλίες των νέων ή και των τοπικών φορέων προς όφελος των νέων, συμμετοχή των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο, κ.λπ.). Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για να επιδιώξει, πραγματικά, ο Δήμος να ασχοληθεί πιο συστηματικά με τη διαδικασία αυτή, είναι η ενδυνάμωση των νέων, η ενίσχυση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αλλά και η προώθηση της αξιοπρέπειας, της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του σεβασμού και της διαφάνειας, πνεύματος συνεργασίας στα εκλεγμένα όργανα της Τ.Α. και αντιμετώπισης με ουσιαστικές λύσεις των προβλημάτων των νέων και της καθημερινότητας που αφορούν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον – αξίες τις οποίες οι νέοι έχουν ψηλά και αξιώνουν από τους φορείς τοπικής και κεντρικής εξουσίας, να τηρούν.
Είναι, όμως και η διάψευση της αξίωσης αυτής που απωθεί εν πολλοίς τους νέους σήμερα, από την ανάμειξή τους στην Πολιτική και στις διαδικασίες διαχείρισης των κοινών υποθέσεων σε τοπικό επίπεδο, όπως έκανε εμφανές με την παρέμβασή του, ένας από τους παριστάμενους νέους, στο ΡΕΞ.
Η κ. Φανουράκη η οποία έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο να συντονίσει την προσπάθεια σύστασης φακέλου, εξήγησε ότι η συνολική πρόταση θα εμπεριέχει επιμέρους δράσεις που θα αφορούν τη νέα επιχειρηματικότητα, τις νέες τεχνολογίες σε συνδυασμό με την τοπική παράδοση και την ευρωπαϊκή ταυτότητα και ιστορία. Στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δράσεις πρέπει να προσβλέπουν στη δημιουργία ευκαιριών για τις νέες και τους νέους σε τοπικό επίπεδο, να συζητήσουν ευρωπαϊκά θέματα και να εμπνεύσουν άλλες πόλεις στη χώρα για να αναπτύξουν ένα καλύτερο περιβάλλον για τους νέους. Η πρόταση του Δήμου μας θα μπορούσε να αφορά π.χ. ένα φεστιβάλ νεανικής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας το οποίο θα συνδυάζει τις Νέες Τεχνολογίες με τον Τουρισμό, την Παράδοση, τη συσχέτισή της με παραδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και τη διασύνδεση όλων αυτών με την τοπική μας Ιστορία.
Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι φοιτητές του Τμήματος του ΕΛΜΕΠΑ, η Ένωση Γονέων, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, οι Νέοι Νεάπολης, το Τμήμα Νέων του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Κριτσάς, η ΕΘΟΑΝ, η Δημοτική Χορωδία Αγίου Νικολάου, η Σχολή Χορού Γιαννίκου – Ταμιωλάκη. Επίσης είχαν προσκληθεί οι νεολαίες των πολιτικών κομμάτων από τις οποίες παρέστη μόνο εκπρόσωπος του «Μέρα25». Επίσης παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ Χάρης Αλεξάκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης και οι δημοτικοί σύμβουλοι, Αντ. Μαυρής και Νικ. Καμινογιαννάκης.
Η διαδικασία αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός, παρ’ ό,τι θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο ώστε με μεγαλύτερη άνεση να κινητοποιηθούν περισσότεροι φορείς, να επεξεργαστούν και να καταθέσουν προτάσεις εμπλουτίζοντας με περισσότερο και καλύτερο περιεχόμενο ένα φάκελο, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Κοκκίνης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα αυτό θα αποτελέσει μια καλή παρακαταθήκη και οδηγό για τις επόμενες χρονιές, για μια σειρά δράσεις με επίκεντρο τη νεανική δράση σε σχέση με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και την παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ