Η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα της μικρομεσαίας ελληνικής επιχείρησης στο απαιτητικό διεθνές κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μετά από τις αλλεπάλληλες παγκόσμιες κρίσεις και η ανάσχεση της συνεχούς διεύρυνσης της «ψαλίδας» ανάμεσα στις μικρές και στις μεγάλες επιχειρήσεις, αποτελεί όπως δηλώνει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας την πρώτη προτεραιότητα και στόχευση για την επόμενη μέρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, μετά την περίοδο του μνημονίου, της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας και το λιανεμπόριο «χτυπήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό.
Ειδικά κατά την περίοδο του κορονοϊού η «ψαλίδα» μεταξύ μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων διευρύνεται. Κάτι που «εξηγεί» και το λόγο που οι μικρές επιχειρήσεις διαμαρτύρονται την ώρα π.χ. που τα νούμερα της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια θετική εικόνα για το λιανεμπόριο.
Η μεγάλη επιχειρηματικότητα ελέγχει πλέον, όπως σημειώνει σχετικά, περίπου το 60% του λιανεμπορίου, με την τάση να είναι ανοδική «και αυτό εμείς θέλουμε να φρενάρουμε» τονίζει.
«Θεωρώ ότι το dna της χώρας μας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση και δεν πρέπει να τη συγχέουμε με τη μικρή επιχείρηση της Ευρώπης αφού τα μεγέθη είναι διαφορετικά. Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις για αυτού του είδους την επιχειρηματικότητα, που στο τέλος της ημέρας βοηθά και στην κοινωνική συνοχή. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον μικρομεσαίο Έλληνα επιχειρηματία», υπογραμμίζει ο κ. Καρανίκας.
Η πρόκληση της ψηφιακής μετάβασης των επιχειρήσεων
Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι επιχειρήσεις έδειξαν, όπως λέει, ανθεκτικότητα, με την επόμενη μέρα να αποτελεί συγχρόνως και πρόκληση με τον ψηφιακό μετασχηματισμό- ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων (e-shop, ψηφιακό μάρκετινγκ κά.) και με την πράσινη μετάβαση.
Η ΕΣΕΕ, για να μην χάσουν οι επιχειρήσεις αυτό το «τρένο» και για να μπορέσουν να προσαρμοστούν και να είναι όσο γίνεται πιο ανταγωνιστικές, διεκδικεί, σύμφωνα με τον κ. Καρανίκα, όσο γίνεται πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε μέσα από τη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ. «Όλες αυτές οι διαδικασίες απαιτούν επενδύσεις. Αυτό που λείπει από τους μικρούς είναι η ρευστότητα».
Θα πρέπει επίσης, τονίζει, να υπάρξει αναβάθμιση δεξιοτήτων και των ιδιοκτητών και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις.
«Να βελτιώσουμε την ωφελιμότητα από τον τουρισμό
και να την απλώσουμε σε όλους τους κλάδους»
Κομβική θα είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ η πορεία του τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό σημαίνουσα χαρακτηρίζει τη συνεργασία που θα αναπτυχθεί με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού με το «Shopping in Greece» που ξεκίνησε το προηγούμενο διάστημα ο Ε.Ο.Τ. προκειμένου να προβληθεί η Ελλάδα και ως προορισμός που ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τα ελληνικά προϊόντα και να ζήσει την εμπειρία της επίσκεψης σε τόπους όπου το ελληνικό εμπόριο αναπτύσσεται. «Πρέπει να βελτιώσουμε την ωφελιμότητα από τον τουρισμό και να την απλώσουμε σε όλους τους κλάδους της οικονομίας της χώρας, δεν είναι μόνο η διαμονή, πρέπει ο κάθε επισκέπτης που θα έλθει π.χ. στην Κρήτη να έχει μια βιωματική εμπειρία μέσα από την αγορά της περιοχής κλπ».
Υπάρχουν, όπως λέει, αρκετές λιανεμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις που θα μπορούσαν π.χ. να παίξουν αυτό το ρόλο διευρύνοντας τον κύκλο εργασιών τους σε επίπεδο εξαγωγών, συνδεόμενες είτε με την τοπική αγροτοδιατροφή, είτε με την χρυσοχοΐα, είτε με άλλους κλάδους που εμμέσως ασχολούνται με τον τουρισμό. «Είμαστε σε καλό δρόμο, έχουν εγκριθεί κάποια κονδύλια και σε επόμενες εκθέσεις, κλπ θα δούμε το εμπόριο να έχει μια δυναμική παρουσία σε αυτές, ώστε να το μεταφράσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα σε τζίρο για τις επιχειρήσεις», σημειώνει.
Εστιάζοντας στο πώς κυλά μέχρι στιγμής το τουριστικό προϊόν στη χώρα, ο κ. Καρανίκας μεταφέρει και αυτός την ίδια εικόνα που έχουν οι περισσότεροι φορείς και επιχειρηματίες του τουρισμού, λέγοντας ότι το κύμα κρατήσεων που αναμενόταν μεγάλο «φαίνεται να έχει ανακοπεί, αν και οι πληροφορίες μέχρι τώρα είναι γενικώς αντιφατικές».
Κομβικό ρόλο παίζει στο εν λόγω γεγονός η μείωση όπως λέει της αγοραστικής δύναμης των τουριστών, με την ακρίβεια και την πληθωριστική πίεση να συνεχίζουν να πλήττουν πολλές χώρες-αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού. «Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν, εμείς πρέπει να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις υπηρεσίες μας συνεργατικά όλοι οι κλάδοι. Και θα πρέπει να κοιτάξουμε ιδιαίτερα την ποιότητά μας για να μπορεί ο τουρισμός να έχει διάρκεια», επισημαίνει.
Επιμένει ο πληθωρισμός στα τρόφιμα
Ερωτώμενος εάν ο ίδιος βλέπει τις συνεχείς ανατιμήσεις να σταματούν, ο κ. Καρανίκας απαντά πως παρά το ότι ο μέσος πληθωρισμός φαίνεται σε μηνιαία βάση να περιορίζεται, εντούτοις στα τρόφιμα παραμένει σε διψήφια νούμερα- κάτι που οδηγεί σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. «Πρέπει να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Πολιτεία για να σταματήσει αυτή η αφαίμαξη στο πορτοφόλι του καταναλωτή, απλώνοντας εν συνεχεία το πρόβλημα σε όλους τους κλάδους», συμπληρώνει.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ