Είναι ξεκάθαρο πως βαδίζουμε σε μια δύσκολη τουριστική χρονιά και τα δεδομένα κυρίως και από τις δυο μεγάλες τουριστικές αγορές που τροφοδοτούν την Ελλάδα και την Κρήτη, μαρτυρούν πως έχουμε μπει ήδη σε μια χρόνια που για την οποία κανείς δεν μίλησε μέχρι σήμερα με πραγματικά δεδομένα.
Η μέση τιμή μιας εβδομάδας με πλήρη διατροφή στην Κρήτη είναι αυξημένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, στη Μαγιόρκα κατά 21% και στην Τενερίφη κατά 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Travel Supermarket.
Η μέση τιμή των οργανωμένων διακοπών αυτό το καλοκαίρι σε πέντε κορυφαίους προορισμούς των Βρετανών, την Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Τουρκία και Πορτογαλία, είναι αυξημένη πάνω από 30% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τη μελέτη της Travel Supermarket. Το κόστος διακοπών σε αυτές τις χώρες έχει αυξηθεί κατά 11,9% αυτόν τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του πακέτου διακοπών έχει καταγραφεί στην Ισπανία (15%) και η χαμηλότερη στην Πορτογαλία (5%).
Τα στοιχεία της έρευνας συγκεντρώθηκαν από την Travel Supermarket για το BBC. Ενδεικτικά, μια εβδομάδα στο Μαρόκο είναι 27% πιο ακριβή από πέρυσι. Τα τελευταία δεδομένα από τον ιστότοπο σύγκρισης τιμών στους 15 προορισμούς με τις περισσότερες αναζητήσεις των Βρετανών δείχνουν μια συνεχή διακύμανση των τιμών στους προορισμούς, ανάλογα με την εποχή της κράτησης. Ειδικότερα:
Οι τιμές στις κρατήσεις για τον Αύγουστο σε Μαγιόρκα, Ρόδο, Κέρκυρα, Κόστα Μπλάνκα και Κόστα Μπράβα είναι τώρα πιο ακριβές από ό,τι ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο και τον Ιούνιο. Η Ρόδος είναι 13% πιο ακριβή τώρα από ό,τι τον Απρίλιο – η υψηλότερη αύξηση μεταξύ των κορυφαίων 15 προορισμών. Οι τιμές σε Αττάλεια, Κρήτη, Τενερίφη και Μαλδίβες είναι τώρα φθηνότερες από ό,τι ήταν όλη τη διάρκεια των κρατήσεων από τον Απρίλιο και μετά. Η Κρήτη είναι φτηνότερη κατά 10% από ό,τι στις κρατήσεις τον Μάιο, η Τενερίφη 8,5% και η Αττάλεια 1% φτηνότερη.
Κι όταν όλα αυτά τα στοιχεία αποτελούν το κριτήριο του μέσου Βρετανού τουρίστα που έρχεται στην Κρήτη, είναι απλό και κατανοητό γιατί διαμορφώνει αυτή την τελική εικόνα ως επισκέπτης και καταναλωτής, όπου είναι πραγματικά φειδωλός στο να ξοδέψει κινούμενος στην κρητική αγορά. Είτε πρόκειται για εστίαση που είναι η δεύτερη μεγάλη δαπάνη των τουριστών μας, είτε πρόκειται για όποιο άλλο έξοδο διασκέδασης ή αγορών, είναι προφανές πως τα στοιχεία είναι αρνητικά και γεννούν έντονο προβληματισμό.
Μείωση του χρόνου διακοπών
Η Sandra Ollerton, η οποία διευθύνει το Preston Travel Center στο Lancashire, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνα, είπε στο BBC ότι η ζήτηση παραμένει υψηλή. Αλλά μερικοί άνθρωποι μειώνουν τη διάρκεια των διακοπών τους από δύο εβδομάδες σε μία για να εξοικονομήσουν χρήματα ή να βρουν άλλους τρόπους για να «ταξιδέψουν πιο έξυπνα». Όπως τόνισε, αρκετοί από τους παππούδες και τις γιαγιάδες δεν επηρεάστηκαν οικονομικά από τον Covid ή την κρίση κόστους ζωής, γι’ αυτό βοηθούν τα παιδιά τους και τους εγγόνια στα έξοδα και τις διακοπές. Ο διευθύνων σύμβουλος της Travel Supermarket, Richard Singer απέκλεισε τις προσφορές της τελευταίας στιγμής φέτος λόγω της ζήτησης που ξεπερνά την προσφορά, παρά τις υψηλότερες τιμές. Είπε: «Είναι απίθανο οι τιμές να πέσουν σημαντικά για αυτό το καλοκαίρι. Οι τιμές για το επόμενο έτος κινούνται στο ίδιο επίπεδο με φέτος».
Συνεπώς, αν το κόστος ζωής για τους επισκέπτες παραμένει υψηλό και η επιλογή τουριστικού προορισμού θα γίνει με την ίδια ψυχολογία και τα ίδια κριτήρια με την φετινή χρονιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν βαδίζουμε σε πορεία ανάκαμψης, αλλά περισσότερο αιτιολογούνται οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για γενικότερο οικονομικό κύκλο ύφεσης, που θα επηρεάσει και τον τουρισμό. Προφανώς, η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί στο τέλος της σεζόν. Μέχρι τώρα όμως για την αγορά της Κρήτης είναι αρνητική.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ