Η φράση «κάθε πέρυσι και καλύτερα» περιγράφει την κατάσταση που επικράτησε φέτος στην αγορά της Σητείας -αλλά και γενικότερα της Κρήτης- τις ημέρες του Πάσχα. Τούτο διότι υπήρξε μία αυξημένη κινητικότητα στην τοπική αγορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ωστόσο η κίνηση κατέγραψε μείωση φέτος σε σχέση με την περσινή, όπως ανέφερε ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης.
Η μείωση της κίνησης υπολογίζεται περίπου στο 10% σε σχέση με πέρυσι. Οι πολίτες εστίασαν στο πασχαλινό τραπέζι, του οποίου το κόστος ήταν αυξημένο κατά 6.5% σύμφωνα και με τα σχετικά στοιχεία της ΕΣΕΕ. Σε συνδυασμό και με την γενικότερη οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών, οι υπόλοιπες αγορές ήταν περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως τα παιδιά. «Γενικότερα σε επίπεδο Κρήτης σύμφωνα και με την επικοινωνία που είχαμε με Εμπορικούς Συλλόγους, η εικόνα της φετινής κίνησης είναι η προαναφερόμενη. Ο κόσμος εστίασε σε τρόφιμα κι ακολούθως σε άλλα είδη καλύπτοντας αναγκαίες υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.
Eκφράζεται η ελπίδα ότι από το Μάιο και σταδιακά στο πλαίσιο της θερινής, τουριστικής σεζόν να καλυτερεύσει η κίνηση συνολικά στην τοπική αγορά. Βέβαια οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές ούτε φέτος για λόγους που αφορούν το γεγονός ότι το κέντρο και οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Σητείας εξακολουθούν να αποτελούν ένα εργοτάξιο σε ένα μεγάλο μέρος, δεδομένου ότι συνεχίζονται οι εργασίες της ανάπλασης. «Δεν είναι επίσης ευνοϊκές, γιατί», όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, «η περιοχή της Σητείας αντιμετωπίζει και φέτος σημαντικά προβλήματα σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα. Η φετινή, παρά το ότι ήταν αρκετά μειωμένη, παραγωγή ελαιολάδου σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν έχει πωληθεί με αποτέλεσμα τόσο ο αγροτικός κόσμος και γενικότερα οι παραγωγοί της περιοχής να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή της Σητείας αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια και επηρεάζει τα μέγιστα την τοπική οικονομία.
Περιμένουμε από το Μάιο μήπως με την έναρξη της λειτουργίας και των ξενοδοχείων και γενικότερα της τουριστικής σεζόν, βοηθηθούν και τα καταστήματα της περιοχής, είτε είναι εμπορικά, είτε εστίασης κλπ. Κάθε ευρώ με το οποίο στηρίζεται η αγορά βοηθά την τοπική οικονομία που σημαίνει ότι βοηθιούνται όλοι οι κλάδοι. Γι’ αυτό κι επιμένουμε ότι πρέπει και οι ντόπιοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την τοπική αγορά».
Κυκλοφοριακό
«Υπάρχουν», συνέχισε, «ανοικτά θέματα εν όψει της νέας τουριστικής σεζόν. Ελπίζουμε οι εργασίες στο πλαίσιο της ανάπλασης να προχωρήσουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα και να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης που αυτή τη στιγμή θυμίζει απέραντο εργοτάξιο.
Το κυκλοφοριακό είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα όπως και το θέμα των παρκινγκ. Εμείς ως Εμπορικός Σύλλογος, όπως και ο Σύλλογος της Εστίασης και των Ξενοδόχων συναινέσαμε ώστε να υπάρξει μέριμνα και στο κεντρικό παρκινγκ να μπορούν να διατεθούν κάποιες θέσεις, συγκεκριμένα είκοσι θέσεις στάθμευσης. Να υπάρξει όμως μέριμνα και για τους μόνιμους κατοίκους. Και ο Δήμος θα πρέπει σιγά -σιγά να σκεφτεί το θέμα των μικρών αστικών λεωφορείων για την περιοχή της Πλαστήρα, των Κοκκίνων κλπ, ώστε να βρεθεί μία λύση και να μην χρησιμοποιούν όλοι τα αυτοκίνητα τους και μετά να ψάχνουν πού να παρκάρουν, αλλά να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα.
Επίσης πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την σήμανση στα υφιστάμενα παρκινγκ, να γίνει διαγράμμιση, να πέσει χαλίκι έτσι ώστε να μην καταλαμβάνει για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο τρεις θέσεις. Όλα αυτά, αν βελτιωθούν, σίγουρα θα είναι καλύτερη η κατάσταση. Κι όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο καλύτερα.
Περιμένουμε από τις αρχές του Μάη την διεξαγωγή παγκόσμιου πρωταθλήματος SUP στην Σητεία με την φιλοξενία περισσότερων από 500 ανθρώπους, ακολούθως την επίσκεψη -όπως έχει γίνει γνωστό- περίπου 1.000 φοιτητών από το εξωτερικό στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus, την επίσκεψη Τσέχων που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι τι εικόνα θα δουν στην πόλη;».
Άλλα θέματα
«Πέραν των θεμάτων της καθημερινότητας, που σαφώς είναι σημαντικά -εργασίες ανάπλασης, χώροι στάθμευσης, κυκλοφοριακό κλπ- ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και σε άλλα ζητήματα μείζονος σημασίας για το παρόν και το μέλλον της περιοχής, όπως το θέμα του Νοσοκομείο. Για τους πολίτες του τόπου κατ’ αρχήν. Αλλά και για τους επισκέπτες. Ένα μόνιμο φλέγον θέμα τα τελευταία χρόνια που επηρεάζει την απομακρυσμένη περιοχή μας.
Ο πρωτογενής τομέας είναι επίσης μείζονος σημασίας θέμα για την Σητεία. Κι όταν το λάδι ακόμα δεν έχει πωληθεί πώς ο κόσμος θα μπει στα μαγαζιά; Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Όπως και αυτό των νερών. Όπως και αυτό των οδικών δικτύων… Όταν η γέφυρα του Χαμεζίου έκανε 28 χρόνια για να φτιαχτεί σε πόσα χρόνια θα υλοποιηθεί ο ΒΟΑΚ μέχρι και την Σητεία; Τα εγγειοβελτιωτικά έργα; Είναι πράγματα που έχουν μείνει πολύ πίσω. Όταν δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχει νοσοκομείο που να λειτουργεί εύρυθμα, στελεχωμένο με έμψυχο δυναμικό, πώς θα έχει μέλλον ένας τόπος; Είναι φλέγοντα ζητήματα, τα οποία ο Εμπορικός Σύλλογος όχι μόνο αναδεικνύει με κάθε τρόπο, αλλά διεκδικεί, αγωνίζεται με τους φορείς του τόπου, καταθέτει προτάσεις, έχοντας άποψη την οποία λέει ξεκάθαρα», υπογράμμισε.
Δύσκολη περίοδος
«Εν κατακλείδι οι πρώτοι μήνες του 2025 είναι ιδιαίτερα δύσκολοι πανελλαδικά, αλλά και τοπικά. Ο κλάδος του εμπορίου ασφαλώς και βάλλεται, όπως φαίνεται και από τα καταστήματα που κλείνουν, κάτι που ισχύει και στην Σητεία, στο Ηράκλειο κι αλλού. Σε αυτό συντελεί και η μη αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Το πρώτο που απασχολεί μία οικογένεια είναι να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού της, τους λογαριασμούς, να εξασφαλίσει την σίτισή της… Η αγοραστική δυνατότητα είναι μικρή. Ο χώρος και ο κόσμος του εμπορίου βρίσκονται σε δεινή θέση. Τώρα έχουμε και αύξηση στα εισιτήρια των πλοίων που σημαίνει αύξηση στο μεταφορικό κόστος των επιχειρήσεων. Αν προστεθούν κι όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει το εμπόριο γίνεται αντιληπτή η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος γενικότερα, σε όλη την Κρήτη, σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ