Προσυνεδριακή θεματική εκδήλωση πραγματοποίησε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου και η Τοπική Οργάνωση Σητείας του ΠΑΣΟΚ το βράδυ του Σαββάτου 3 Μαΐου στο Πολύκεντρο Σητείας με θέμα «Διαχείριση υδάτινων πόρων -Πρωτογενής τομέας».
Ομιλητές ήταν ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος Καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γραμματέας του Τομέα Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Νίκος Μπουνάκης Γεωπόνος, Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Τους παριστάμενους στην εκδήλωση -μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη- καλωσόρισε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής κ. Μιχάλης Μαυρικάκης. Σκοπός της εκδήλωσης, όπως είπε, ήταν η συζήτηση με τους φορείς της περιοχής για τα προβλήματα που υπάρχουν κι έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής κι αφορούν τον πρωτογενή τομέα και το θέμα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Η Ανατολική Κρήτη οδηγείται προς ερημοποίηση, όπως ανέφερε, τα προβλήματα των παραγωγών κηπευτικών και ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα έντονα και πρέπει να ληφθούν μέτρα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις.
Αποσπασματικά έργα
Στο χαιρετισμό της η κ. Σπυριδάκη τόνισε ότι η συνάντηση έλαβε χώρα στον πιο ξηροθερμικό νομό της Ευρώπης, το Νομό Λασιθίου. Καλωσόρισε τους ομιλητές στην Σητεία εστιάζοντας στην κατάσταση του οδικού δικτύου, που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες βιώνοντας την υποτίμηση και μέσω αυτού σε πολλά επίπεδα.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συνδιασκέψεων, που λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα με στόχο την συζήτηση με τους πολίτες και τη συνδιαμόρφωση του περιφερειακού κι αναπτυξιακού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Η συγκεκριμένη είναι η δεύτερη δράση στο πλαίσιο των προσυνεδριακών δράσεων εν όψει του συνεδρίου της 11ης Μαΐου.
Η σημερινή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το θέμα των υδάτων με αποσπασματικά έργα, έργα που γίνονται αντικείμενο πελατειακής συνδιαλλαγής πριν ή μετά τις εκλογές. Αυτή τη στιγμή στο νομό μας υπάρχουν έργα -όπως είναι το φράγμα των Μπραμιανών, των Λιθινών, οι λιμνοδεξαμενές Χοχλακιών κι Αϊ- Γιάννη, που γίνονται αντικείμενα πελατειακού σκοπού χωρίς να δίνουν στον τόπο μας αυτό που χρειάζεται, μία πολιτική για τα ύδατα. Δεν υπάρχει μια στρατηγική, η οποία να ορίζει τη φέρουσα ικανότητα της κάθε περιοχής, τι νερά έχουμε, πως μπορούμε να τα αυξήσουμε…
Συγκεκριμένα σε μια μέρα που το Οροπέδιο Λασιθίου έχει πλημμυρίσει και στον υπόλοιπο νομό μιλάμε για ξηρασία, αυτά δε μπορεί παρά να μας δημιουργούν ερωτήματα για το τι πάει λάθος και πώς μπορούμε εμείς ως χώρος να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα κάνει τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτων μας. Το θέμα είναι ένα από τα πιο σημαντικά για το νομό μας γιατί, όπου δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει ζωή» τόνισε η κ. Σπυριδάκη.
Υδάτινοι πόροι
Ο κ. Δημόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, αλλά και στις δηλώσεις του, αναφέρθηκε στη διαχείριση των υδατικών πόρων και πως αυτή συσχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή, «ένα πολύ σημαντικό θέμα όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για το σύνολο της χώρας και της Μεσογείου. Με πολύ όμως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην Ανατολική Κρήτη.»
Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε σε έργα που πρέπει να γίνουν ώστε με ενιαίο τρόπο να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία καθώς και στη θερινή ξηρασία και στους καύσωνες που αυξάνονται διαρκώς με μεγάλη ένταση. Ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση με ενιαίο, ολοκληρωμένο τρόπο των θεμάτων, που δε μπορούν να προχωρήσουν με τις παρωχημένες, παραδοσιακές τεχνικές -φαραωνικά φράγματα, αλλά με έξυπνους τρόπους «όπου θα αξιοποιήσουμε τους φυσικούς πόρους που υπάρχουν που δεν είναι διαθέσιμοι σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο υπάρχουν εργαλεία τα οποία να δούμε, όχι με οριζόντιο τρόπο, όχι αφαλατώσεις παντού αλλά όπου απαραίτητα χρειάζονται. Με μικρά έργα ορεινής υδρονομικής τα οποία εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες και συγκρατούν τα νερά. Επομένως με ένα πλήρες πρόγραμμα μπορούμε κι έχουμε ως θέσεις στο ΠΑΣΟΚ σε σύνθεση με αυτά που θα μας πουν οι πολίτες, οι ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, οι φορείς που παίζουν ρόλο για τα εγγειοβελτιωτικά έργα και την άρδευση που χρειάζεται στις καλλιέργειες που υπάρχουν στην ανατολική Κρήτη και στο Νομό Λασιθίου».
Για τον αγροτικό τομέα
Και ο κ. Μπουνάκης ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας σε μία περιοχή -όπως η συγκεκριμένη- που έχει φημισμένα προϊόντα, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και την επιβίωση του τόπου.
«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές της Ν.Δ. βλέπουμε μία συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, παρατηρούμε μία συρρίκνωση κατά 20% των γόνιμων εδαφών, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί. Παρατηρούμε μία διαδικασία μείωσης των επιδοτήσεων που σημαίνει μείωση στήριξης του εισοδήματος του αγρότη και γενικότερα σε μια περίοδο που υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα και λόγω της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μια κατάλληλη πολιτική.
Είναι τέτοια η κατάσταση που η Ελλάδα από χώρα εξαγωγός αγροτικών προϊόντων έχει γίνει χώρα εισαγωγής με χαρακτηριστικό το ότι πέρυσι δόθηκαν 10 δις, περισσότερα δηλαδή από όσα δίνονται για την εισαγωγή πετρελαίου, προκειμένου να εισηχθούν τρόφιμα, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει εγκατάλειψη της αγροτικής γης. Αυτό δε μπορεί να συνεχιστεί, υπάρχει ερήμωση της υπαίθρου.
Το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα και προτάσεις για την στήριξη του αγροτικού τομέα και την ανάπτυξή του, συζητείται με τους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να ακουστούν.
Για τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος τόνισε «έχουμε κάνει ήδη πρόταση και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι πρέπει να δημιουργηθεί όπως είναι ο 1ος και 2ος πυλώνας της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, ένας τρίτος πυλώνας από τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η λεγόμενη μετάβαση σε ένα νέο περιβάλλον, όπως αυτό που διαμορφώνει η κλιματική κρίση. Το άλλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να δοθούν επενδυτικά εργαλεία στους αγρότες, αλλά κι ένα σταθερό εισόδημα, το οποίο είχαμε εξασφαλίσει τα προηγούμενα χρόνια με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.
Σήμερα ο ελαιοπαραγωγός έχει υποστεί μείωση των επιδοτήσεων της τάξης του 60%, υπάρχει μια αδιαφάνεια στον τρόπο που δίνονται οι επιδοτήσεις χωρίς να ξέρει τι του ξημερώνει αύριο. Αυτό δημιουργεί προβλήματα στο να υπάρχει μια σταθερή αγροτική παραγωγή και να καλλιεργεί ο κόσμος. Θα προτείνουμε να υπάρχει ένα σταθερό εισόδημα, κίνητρα αναπτυξιακά για τουλάχιστον 5 χρόνια για τους νέους παραγωγούς. Επεξεργαζόμαστε στοιχεία για να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία ομάδων παραγωγών. Πρέπει να δοθούν ειδικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα ώστε να υπάρχουν ομαδοποιήσεις για να μπορούμε να πετύχουμε και μεγαλύτερους στόχους στις αγορές».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ