Έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια ανακίνησης του ενδιαφέροντος, για την αποκατάσταση του μισοερειπωμένου ιστορικού φάρου στον Αφορεσμένο.
Ο ιστορικός φάρος στον Αφορεσμένο κτίστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων, με χρηματοδότηση του Σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 49 μέτρα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912. Η πέτρινη μασίφ σκάλα, που ανέβαζε το φαροφύλακα στο πιο ψηλό σημείο του, είναι έργο τέχνης. Δίπλα στο φάρο υπάρχει μια λαξευτή σπηλιά, η οποία χρησιμοποιήθηκε την Κατοχή από τους Γερμανούς ως σκοπιά.
Τον Ιούνιο του 2016 είχαμε σχολιάσει ότι η εταιρία «Πλαστικά Κρήτης» και συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας Γιάννης Λεμπιδάκης έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση αναστήλωσης του μνημείου αυτού και ότι μετά την αποκατάσταση των φθορών θα πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις ντόπιων και ξένων.
Τον Ιούλιο του 2016 ο πρώην πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Αγίου Νικόλαου Μανώλης Δανδουλάκης μας είχε ενημερώσει ότι «…υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη, εγκεκριμένη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί για την αποκατάσταση του φάρου».
Τον Ιανουάριο του 2022 διαβάσαμε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι ο φάκελος συντήρησης του φάρου είναι πλήρης, με όλες τις απαιτούμενες μελέτες και ότι έχει κατατεθεί στην Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τελικής έγκρισης για να προχωρήσει το έργο συντήρησης. Ο τότε Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, είχε αναφερθεί σε «πολύχρονη κωλυσιεργία των υπηρεσιών».
Όσον αφορά το μεταλλικό -μπρούτζινο- κάλυμμα του φάρου, που πριν από χρόνια έπεσε στη γη, μετά από έντονη κακοκαιρία με θυελλώδεις ανέμους, κατά πληροφορίες μας το παρέλαβε το φαρόπλοιο που περνά και συντηρεί τους φάρους της Ελλάδας και ίσως τώρα βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο Χανίων.
Ο φάρος του Αφορεσμένου αποτελεί ιστορικό μνημείο και προστατεύεται από τον Νόμο 3028/02 περί «Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» καθώς και από τον Νόμο 2039/92 περί «Κύρωσης της Σύμβασης για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ευρώπης».
Η παράδοση θέλει να βρίσκεται θαμμένος στον Αφορεσμένο ο Καϊάφας, ο οποίος μετά την σταύρωση του Χριστού πηγαίνοντας στην Ρώμη για να συναντήσει τον Καίσαρα πέθανε πάνω στο πλοίο που τον μετέφερε και οι άνδρες του τον έβγαλαν στην ακτή και τον έθαψαν. Εξ’ ου και Αφορεσμένος ο τόπος!
Τέλος, το μονοπάτι που ξεκινά από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και οδηγούσε κάποτε το φαροφύλακα στο φάρο, έχει συντηρηθεί και σηματοδοτηθεί από τη ΔΑΕΑΝ. Το μονοπάτι αυτό περνά δίπλα από θαλάσσια απολιθώματα εκατομμύριων ετών (σε υψόμετρο 200 μέτρων), όταν ακόμα μεγάλο μέρος της Κρήτης βρισκόταν κάτω από το νερό. Η επίσκεψη στο σημείο θα αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία για τους επισκέπτες.
ΛΕΩΝ.Κ.