Επικαιροποιημένη, ως προς την εξαίρεση, από την ιδιοκτησία της, της έκτασης των 22 στρεμμάτων που είναι χαρακτηρισμένα ως χερσαία ζώνη λιμένος, στο Καθολικό, επέστρεψε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ξενοδοχείου «Minos Palace», για γνωμοδότηση στο Δ.Σ. της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου. Το Δ.Σ της Τ.Κ. που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σήφη Μακριδάκη, γνωμοδότησε θετικά, σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου στην σχετική εισήγησή της.
Το ξενοδοχείο 5 αστέρων, 298 κλινών, είναι κτισμένο σε έκταση 35.3 στρέμματα και είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας «TEIM BLUE GR», μέτοχος της οποίας είναι και ο Δήμος Αγίου Νικολάου…
Γίνεται ειδική αναφορά στην καθορισμένη έκταση της χερσαίας ζώνης λιμένος, την οποία η μελέτη χαρακτηρίζει ως αμφισβητούμενη έκταση 21.402,79 τ.μ., για την οποία εκκρεμεί απόφαση στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σημειώνεται ότι από την έκταση αυτή το μεγαλύτερο ποσοστό έχει χαρακτηριστεί ως δασική και μόλις τα 2.972,49 μ. αγροτική έκταση (ΑΑ). Πιο συγκεκριμένα, έχουν χαρακτηριστεί ΔΑ 267 τ.μ., ΔΔ 7.509 τ.μ., ΠΑ τα 8.042 και ΧΑ τα 2.461 τ.μ.
Μετά από παρέμβαση του Δήμου Αγίου Νικολάου και προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης αποσύρθηκε η αρχική μελέτη που είχε συμπεριλάβει στην ιδιοκτησία της εταιρείας και την επίδικη έκταση των 21.402,79 στρεμμάτων. Τώρα επανακατατέθηκε και επαναλαμβάνεται η όλη διαδικασία των γνωμοδοτήσεων, κατά σειρά, με επόμενη αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν σταλεί στην Περιφέρεια Κρήτης.
Υποχρεώσεις για τον ναό του Αγίου Νικολάου
Σημειολογικά έχει ενδιαφέρον να αναφερθεί ότι στην επικαιροποιημένη μελέτη προστίθεται και η ύπαρξη του βυζαντινού ναού του Αγίου Νικολάου, για τον οποίο καμία αναφορά δεν γινόταν στην προηγούμενη μελέτη, ενώ ως γνωστόν είναι σχεδόν ενθυλακωμένος μέσα στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου! Για ό,τι αφορά το πολύ σημαντικό αυτό εκκλησιαστικό μνημείο, από το οποίο έχει ονοματοδοτηθεί η πρωτεύουσα του Ν. Λασιθίου, προτείνονται:
*Nα πραγματοποιείται συστηματική ενίσχυση και συντήρηση της υψηλής φύτευσης στον περιβάλλοντα χώρο, που γειτνιάζει με τον ναό, προς αποφυγή της οπτικής όχλησης του μνημείου.
*Να γίνεται συστηματικός καθαρισμός από τυχόν απορρίμματα στον περιβάλλοντα χώρο που γειτνιάζει με τον ναό.
*Να υπάρχει πινακίδα για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ύπαρξη του ναού και την ανάγκη ευαισθητοποίησής τους για τη διατήρηση της ακεραιότητας τόσο του ναού όσο και του περιβάλλοντα χώρου.
* Τυχόν μελλοντικές εργασίες (π.χ. διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου κ.α.) θα πραγματοποιούνται με γνώμονα τη διασφάλιση της ακεραιότητας του ι. ναού Αγίου Νικολάου και μετά από σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
Πρόβλημα με την κυκλοφοριακή σύνδεση
Πρόβλημα διαπιστώνει στην εισήγησή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Αγίου Νικολάου, με την λύση που αποτυπώνει η εταιρεία στη μελέτη – αίτηση για έγκριση της κυκλοφοριακής σύνδεσης του ξενοδοχείου με το δημοτικό οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα αναφέρει ως θέση εισόδου – εξόδου της ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία συνδέει το ξενοδοχείο με τη δημοτική παραλιακή οδό, μέσω διαμορφωμένου από την εταιρεία πλακόστρωτου δρόμου, η οποία, όμως, βρίσκεται εντός της χερσαίας ζώνης λιμένος.
Η έκταση στην οποία βρίσκεται ο συγκεκριμένος δρόμος είναι χαρακτηρισμένη ως χερσαία ζώνη λιμένος, της οποίας η χρήση έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και όχι ιδιωτικό. Κατά συνέπεια δε θα μπορούσε να αποτελέσει την οδό πρόσβασης ή αποχώρησης από το ξενοδοχείο, άρα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει είσοδο – έξοδο για την ξενοδοχειακή μονάδα. Μάλιστα κατόπιν αυτοψίας της Υπηρεσίας του Δήμου διαπιστώθηκε ότι γίνεται χρήση του εν λόγω πλακόστρωτου δρόμου κατ’ αποκλειστικότητα από το ξενοδοχείο, που έχει εγκαταστήσει και πόρτα απαγόρευσης εισόδου, επισημαίνει στην εισήγησή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου.
Τα πάρκινγκ
Είναι διαπιστωμένο το οξύ πρόβλημα που δημιουργείται στον παραλιακό δρόμο κατά μήκος του Μπουρουνιού, όπου σταθμεύουν πλήθος οχημάτων επαγγελματικής χρήσης αλλά και πολλά ΙΧ εργαζομένων στα ξενοδοχεία της ζώνης αυτής.
Στη ΜΠΕ του «Minos Palace» γίνεται αναφορά για χώρους στάθμευσης 40 θέσεων, συνολικής επιφάνειας 1300 τ.μ. περίπου, που θεωρείται από την Υπηρεσία του Δήμου ως μη επαρκής αφού ο χώρος αυτός αναφέρεται σε ξενοδοχείο 298 κλινών και στο προσωπικό που εργάζεται σε αυτό. Γι’ αυτό και η εταιρεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τη διάθεση ικανού αριθμού θέσεων στάθμευσης για λεωφορεία και οχήματα προκειμένου να αποφεύγεται η στάθμευση σε παράπλευρους δρόμους και σε παρακείμενες εκτάσεις, επισημαίνει στην εισήγησή της η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου.
Τι προτείνει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος
Να τηρηθούν όλα τα μέτρα που περιγράφει η ΜΠΕ και αφορούν κυρίως τις περιβαλλοντικές παραμέτρους που επηρεάζονται από τη λειτουργία του ξενοδοχείου, σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που προκύπτουν και συμφωνεί με τη συνέχιση της λειτουργίας του, με τις προϋποθέσεις:
*Nα εξασφαλιστούν όλες οι άδειες και εγκρίσεις που προβλέπει ο νόμος.
*Να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας αιγιαλού – παραλίας και η ελεύθερη πρόσβαση.
* Η έκταση των 22 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένη ως χερσαία ζώνη λιμένος, είναι ένας κοινόχρηστος χώρος που ανήκει στο δημόσιο με σκοπό να αποδοθεί στους δημότες και τους επισκέπτες για αναψυχή/ψυχαγωγία, ως εκ τούτου πρέπει να εξασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού σε αυτήν.
*Λόγω της έντονης λειψυδρίας και ιδιαιτέρως στην περιοχή μας και προκειμένου να εξασφαλιστούν – εξοικονομηθούν υδατικοί πόροι, να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η τροφοδοσία των κολυμβητικών δεξαμενών με θαλασσινό νερό, καθώς αποτελεί σημαντικό παράγοντα υδατικών πόρων, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Επίσης, να μειωθούν στο ελάχιστο οι φυτεμένες με γκαζόν εκτάσεις.
*Να εξασφαλιστεί ασφαλής είσοδος – έξοδος οχημάτων και λεωφορείων στην ξενοδοχειακή μονάδα, με εγκεκριμένη μελέτη κυκλοφοριακής σύνδεσης.
*Να εξασφαλιστεί επαρκής χώρος στάθμευσης οχημάτων και θέσεις για λεωφορεία ώστε να αποφεύγεται η στάθμευση σε παράπλευρους οδούς και παρακείμενες εκτάσεις.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ