Γεννήθηκε το μακρινό 1924 και στα επόμενα 93 χρόνια που μεσολάβησαν κατάφερε να πετύχει όχι απλώς πολλά. Πέτυχε και κατόρθωσε πάρα πολλά και άφησε ανεξίτηλο το «στίγμα» του στο μουσικό και καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας. Ο σπουδαίος Μίμης Πλέσσας, με τις πάμπολλες διακρίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, με τη μουσική σύνθεση 104 ταινιών και 70 παραστάσεων, με μια καλλιτεχνική και συνθετική δραστηριότητα που καλύπτει τα τελευταία 50 χρόνια όλους τους τομείς της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης έρχεται στον Άγιο Νικόλαο.
Το Σάββατο το βράδυ στο κινηματοθέατρο «Ρεξ» θα παίξει πιάνο και θα διευθύνει την ορχήστρα, της οποίας την επιμέλεια θα έχει ο κ. Κώστας Παπαδάκης, στην εκδήλωση που διοργανώνει το 2ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Θα τραγουδήσουν οι Μιχάλης Κλώντζας, Γεωργία Φραγκιαδάκη και Κατερίνα Κυπριωτάκη- με την συνοδεία των Μιχάλη Γιατράκη στο μπουζούκι και Μιχάλη Σπυριδάκη στο βιολί.
Λίγο πριν εμφανιστεί στην σκηνή του «Ρεξ», ο Μίμης Πλέσσας μιλάει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και με έναν τρόπο ιδιαίτερα απλό, καλοσυνάτο και διακριτικά πληθωρικό και χωρίς να μεμψιμοιρεί ή να γκρινιάζει σε κανένα σημείο της κουβέντας μας- κάνει απολύτως ευδιάκριτη την μεγάλη αγάπη που τρέφει για την Κρήτη, αναφέρεται σε «σταθμούς» της ζωής και της μουσικής του πορείας και διατυμπανίζει την εκτίμηση και την πίστη του για την καλλιτεχνική δημιουργία και το μέλλον της χώρας μας.
Για την Κρήτη
ΑΝΑΤΟΛΗ: Κ. Πλέσσα, έχετε καιρό να επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλαο και το νησί μας; Πώς νιώθετε κάθε φορά που έρχεστε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η Κρήτη είναι πάντοτε για ‘μένα μια εντελώς ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν είναι μία Κρήτη, είναι η Κρήτη του Ηρακλείου, η Κρήτη του Αγίου Νικολάου, η Κρήτη του Ρεθύμνου, η Κρήτη των Χανίων, της Ιεράπετρας, της Σητείας. Είναι ένα συγκλονιστικό Νησί και κάθε φορά που έρχομαι σκέφτομαι πόσο αλλιώτικα θα πρέπει να είναι αυτά που θα παίξω και θα πω γιατί βαθιά μέσα μου νιώθω την μεγάλη ευθύνη που έχω απέναντι στους ανθρώπους της.
(Σ.σ. ο κ. Μίμης Πλέσσας είναι και επίτιμος δημότης των Χανίων).
ΑΝΑΤΟΛΗ: Ποιό είναι το χαρακτηριστικό που εσείς ξεχωρίζετε στην Κρήτη σαν τόπο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι ο τρόπος με τον οποίο αξιολογεί την κάθε προσφορά. Εγώ είτε θέλω, είτε όχι, όπου πάω πηγαίνω για να με τιμήσουν κουβαλώντας μαζί μου, με συναίσθηση και ευθύνη, όλα τα τραγούδια που έχω γράψει για το θέατρο, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και με αυτό το «προικιό» εμφανίζομαι και προσφέρω πάντα ό,τι καλύτερο μπορώ. Ο τρόπος που με αποδέχονται οι άνθρωποι στην Κρήτη με τιμά και με δεσμεύει και το λέω συναισθανόμενος απόλυτα και του τί λέω και του τί πρέπει να αποδείξω ανά πάσα στιγμή.
Αστείρευτη έμπνευση
ΑΝΑΤΟΛΗ: Με αφορμή τα 50 χρόνια που συμπληρώσατε πέρυσι από την εμφάνισή σας στη δισκογραφία (και το «Ραντεβού στον αέρα» του Γ. Δαλιανίδη) παρουσιάσατε τον τελευταίο σας δίσκο, τον «Διάφανο Σταυρό», με ερμηνευτή τον κ. Θάνο Ολύμπιο. Τί είναι αυτό που σας εμπνέει για να δημιουργείτε συνθέσεις, μουσικές και να βγάζετε δίσκους εν έτει 2016-2017;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εκείνο που με εμπνέει είναι να νιώθω την τεράστια ευθύνη που έχω αυτό που θα γράψω να είναι τουλάχιστον εξίσου καλό με αυτό για το οποίο με παινεύουν.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Πιστεύετε πως στην εποχή που ζούμε έχει χαθεί η γοητεία της «γνήσιας» έμπνευσης που παλαιότερα υπήρχε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι βέβαια, αφού και στην εποχή μας υπάρχουν παιδιά, τα οποία, όπως εμείς, στην δική μας εποχή προς στιγμήν μόνο παρασύρονται από το «εγώ». Μόλις παύουν να βλέπουν το «εγώ» και πουν το «εμείς», θα είναι ένα σύνολο ανθρώπων που σίγουρα θα δημιουργήσουν υψηλά πρότυπα και είναι μεγάλη στιγμή να «υπηρετήσουμε» όλοι επιτέλους το μόνο πράγμα για το οποίο είμαστε πολύ περήφανοι, το ότι είμαστε Έλληνες. Ο Έλληνας Μίμης Πλέσσας σέβεται πάρα πολύ τον Αγιονικολιώτη, τον Ηρακλειώτη, τον Ρεθυμνιώτη, τον Χανιώτη κ.ο.κ. και είναι τόσο όμορφο όλο αυτό που το μόνο που μένει είναι από σήμερα που θα πατήσω το πόδι μου στο νησί σας να το αποδείξω..
ΑΝΑΤΟΛΗ: Για εσάς τί αποτελούσε πάντα, από την αρχή της πορείας σας, πηγή έμπνευσης για να δημιουργήσετε και να συνθέσετε;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ένα υψηλό ιδανικό και ένας ωραίος στίχος!
Επιστήμη και τέχνη
ΑΝΑΤΟΛΗ: Από την Χημεία η μουσική πώς κατάφερε να σας «πάρει»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: (Γελάει)… Δεν με πήρε καθόλου! Όσο και είναι δύσκολο να το καταλάβει κάποιος, για ‘μένα η επιστήμη και η τέχνη είναι δύο δρόμοι παράλληλοι που συναντιόνται στο άπειρο!
ΑΝΑΤΟΛΗ: Μιας και το αναφέρετε αυτό, η εμπειρία σας στη Χημεία (σ.σ. έχει σπουδάσει στην Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διατελέσει στο παρελθόν διδάκτωρ Χημείας του Πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ) σας βοήθησε στην σύνθεση της μουσικής σας; Είναι μήπως και η μουσική μια διαδικασία σύνθεσης που απαιτεί προσοχή, όπως ο κλάδος της Χημείας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Χωρίς αμφιβολία. Ό,τι κάνεις ενσυνείδητα και για το οποίο είσαι άξιος να κουβαλάς την ευθύνη και να αποδεικνύεις με καμάρι ότι «ναι, εγώ αυτό έκανα, γιατί έτσι με εξέφραζε» σε βοηθάει.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Όσο κι αν είναι δύσκολο, ποιά είναι αυτά που έχετε κάνει και έχετε πετύχει και τα οποία μένουν «χαραγμένα» πάντοτε στην καρδιά σας και όταν πάτε το βράδυ να πέσετε στο μαξιλάρι για να κοιμηθείτε σας έρχονται αυτόματα στο μυαλό;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι η στιγμή που ο μεγάλος Έλληνας επιστήμονας Δημήτρης Νανόπουλος ως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών με έκανε και Ακαδημαϊκό. Ήμασταν μάλιστα και πρόσφατα μαζί και με πολλή συγκίνηση μιλάγαμε για τους επτά πλανήτες, που ανακαλύφθηκαν και είναι ίδιοι με την Γη, έχοντας όλα τα αγαθά ή τις «κατάρες» για να υπάρξει εξέλιξη.
Επιλογικά
ΑΝΑΤΟΛΗ: Αυτό που εσείς ξεχωρίζετε στην Ελλάδα ποιό είναι;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που ξεχωρίζω είναι πως μιλάμε μια γλώσσα, που είναι όλες οι γλώσσες. Είμαστε από μια χώρα που μπορεί να συνταιριάξει με όλες τις χώρες. Εμένα αυτή την στιγμή με τραγουδάνε οι Αβορίγινες (Ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας). Αυτή η υπέροχη χώρα (Αυστραλία) είναι η πρώτη στον κόσμο που κατήργησε όλες τις γλώσσες και έκανε επίσημή της δεύτερη γλώσσα την αρχαία ελληνική.
ΑΝΑΤΟΛΗ: Θα θέλατε να στείλετε και ένα μήνυμα στον κόσμο του Αγίου Νικολάου, αλλά και όλης της Κρήτης που θα έρθει να σας ακούσει και να σας δει το Σάββατο στο «Ρεξ»;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα ήθελα να τους πώ να έρθουν να μας ακούσουν και εμείς δεν θα τους απογοητεύσουμε.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ