Η Sophia μας μίλησε για τον πολιτισμό και την γαστρονομία της Κρήτης (βίντεο)
Domes Aulus και Numo Ierapetra στην Curio Collection by Hilton
Ανακοίνωση του ΑΟΑΝ
Κουκιά και αγκινάρες της εποχής
Αντιδήμαρχος καθαριότητας Θα είμαστε έτοιμοι για την νέα τουριστική σεζόν
Μια χρήσιμη προσθήκη απέναντι από την Κουνδούρειο Βιβλιοθήκη
Επιχειρησιακή άσκηση “ΜΙΝΩΑΣ 2024” στο Δήμο Αγίου Νικολάου
Ισόπαλη η ΑΕ Νεάπολης με τον ΑΟ Τυμπακίου στους αγώνες μπαράζ
Η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου επισκέφθηκε τον Άγιο Νικόλαο (βίντεο)
Τοποθετήθηκε πλέγμα για τις πάπιες του Αλμυρού
Αφρικανική σκόνη: Σχεδόν 20 φορές πάνω από το κανονικό μετρήθηκε στην Κρήτη

Πόσο μεγάλη απειλή είναι για την Ελλάδα οι S-400 της Τουρκίας;

Η δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου S-400 άνοιξε τη συζήτηση για το κατά πόσο συνιστά απειλή για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κι αν με αυτό το σύστημα η Τουρκία «κλειδώνει» το Αιγαίο καθώς και την πλειοψηφία από τις Πτέρυγες Μάχης που απογειώνονται τα γαλάζια φτερά.

Καταρχάς, αναφορές από ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποτυχημένες δοκιμαστικές βολές από την Τουρκία, καθότι όπως υποστηρίζουν δεν κατάφεραν να χτυπήσουν τον πύραυλο – στόχο για τον οποίο προορίζονταν. Ίσως αυτός να είναι και ο πραγματικός λόγος που δεν έδωσαν στην δημοσιότητα – μέχρι στιγμής – βίντεο από το τουρκικό υπουργείο άμυνας, ούτε έχει υπάρξει κάποια άλλη διαρροή που να αποδεικνύει το αντίθετο από τους ρωσικούς ισχυρισμούς. Ως εκ τούτου, η επιστροφή χθες το βράδυ από την Σινώπη στην Άγκυρα της συστοιχίας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος, μάλλον έχει να κάνει στο πλαίσιο της ανασύνταξης κι όχι για τον «κατευνασμό των ΗΠΑ», οι οποίες θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα επιβάλλουν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία.

Στο επιχειρησιακό επίπεδο, ειδικός εξηγεί στο enikos.gr ότι «το σύστημα S-400 δεν είναι ανίκητο, ούτε αποτελεί το «ιερό δισκοπότηρο» της αεράμυνας».

Όπως μας εξήγησε, έχουν αντιμετωπιστεί οι αδυναμίες στην δράση του. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για σύστημα μεγάλου βεληνεκούς, που θεωρητικά μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση έως 400 χιλιόμετρα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί σε τέτοιες αποστάσεις όταν μιλάμε για μαχητικά 4++ ή και 5ης γενιάς με υπερυψηλές ταχύτητες και δυνατότητες ελιγμών. «Ωστόσο, σε αποστάσεις κάτω των 100 χιλιομέτρων, είναι το δυνατό του σημείο. Κι αυτό υπό προϋποθέσεις, αφού η αχίλλειος πτέρνα του είναι οι στόχοι σε εξαιρετικά χαμηλά ύψη (δηλαδή σε αεροσκάφη που πετούν ελάχιστα πάνω από την επιφάνεια) και σε στόχους οι οποίοι έχουν περάσει κάτω από τα 80 χιλιόμετρα εμβέλειας του συστήματος».

Σε ότι αφορά το «κλείδωμα» του Αιγαίου, αυτό μάλλον «αποτελεί αφήγημα της τουρκικής προπαγάνδας» εξηγεί στο enikos.gr. Για να μπορέσει να έχει την ακτίνα δράσης που διαφημίζουν οι Τούρκοι θα πρέπει να μεταφέρουν τις συστοιχίες στα μικρασιατικά παράλια, κάτι που θα τις καθιστούσε αυτόματα ευάλωτο στόχο απέναντι σε πολλά συστήματα του ελληνικού πυροβολικού, με βάση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό φαίνεται ότι το γνωρίζει καλά η Τουρκία και γι’ αυτό έχει φροντίσει να τα τοποθετήσει αρκετά μακριά, δηλαδή στην Άγκυρα, έχοντας ως αποκλειστικό σκοπό την προστασία του παλατιού.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist