Ξεκίνησε η αποστακτική περίοδος για την τρέχουσα χρονιά με λίγες, αλλά σημαντικές διαφοροποιήσεις στη σχετική διαδικασία. Στο Δήμο Σητείας, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ η αποστακτική περίοδος για τις πεδινές περιοχές ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου. Για τις ορεινές περιοχές -Ζήρο, Χανδρά, Αρμένους, Απίδια, (εκτός περιοχής Γούδουρα ), Αγία Τριάδα (εκτός περιοχής Γούδουρα), Κρυά, Δάφνη, Χρυσοπηγή, Άγιο Στέφανο, Πεύκους, Σταυροχώρι, Καρύδι, Σίτανο- από 5 Οκτωβρίου έως 4 Δεκεμβρίου.
Η Προϊσταμένη του Τελωνείου Σητείας κ. Στεφανία Οικονομάκη ενημέρωσε για τα όσα προβλέπονται καθώς και για τις διαφοροποιήσεις που ισχύουν φέτος.
«Οι αποσταγματοποιοί προσερχόμενοι στην Υπηρεσία για την έκδοση της άδειας, στην περίπτωση που είναι κάτοχοι του άμβυκα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλίο του καζανιού και την άδεια κατοχής. Οι παραγωγοί, για να βγάλουν άδεια σε άλλο καζάνι θα πρέπει να έχουν την άδεια του άμβυκα. Όταν το αμπέλι τους είναι μικρότερο του στρέμματος πρέπει να απευθύνονται στο Δήμο ή στους κατά τόπους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Αν είναι πάνω από στρέμμα θα πρέπει να απευθύνεται στην Διεύθυνση Γεωργίας και μαζί με την βεβαίωση που δίδεται θα πρέπει να έχουν και την δήλωση συγκομιδής για την έκδοση της άδειας.
Όσοι απευθύνονται για την βεβαίωση στους Προέδρους Κοινοτήτων ή το Δήμο, υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλλουν το Ε9. Αυτό αφορά μία φετινή αλλαγή. Αν αυτό δεν γίνει, σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 3.000 € στον παραγωγό περί ανακριβούς δήλωσης, αλλά και στον Πρόεδρο της Κοινότητας για ψευδή βεβαίωση.
Η υποβολή των δηλώσεων γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Η φετινή διαφοροποίηση αφορά το γεγονός της μετάβασης των παραγωγών στο Τελωνείο για την υπογραφή αίτησης- δήλωσης, στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να αποφευχθεί και η επιβολή προστίμων. Θα πρέπει δηλαδή να τηρούνται τα μέτρα για την απόσταξη, οι ώρες λειτουργίας των αμβύκων, η τήρηση των βιβλίων, η θέση του καζανιού αυτή που έχει δηλωθεί και φυσικά να μην λειτουργούν παράνομα καζάνια. Στην περίπτωση μάλιστα αυτή ακολουθείται διαδικασία του αυτοφώρου -ενημερώνεται εισαγγελέας, κατάσχεση καζανιού κι όλα τα προϊόντα της απόσταξης και επιβολή διοικητικού προστίμου.
Η διαδικασία των ελέγχων έχει ξεκινήσει από την Υπηρεσία, διεξάγονται σε όλες τις περιοχές της επαρχίας Σητείας», εξήγησε η κ. Οικονομάκη.
Αυξημένη είναι η προσέλευση ως τώρα των παραγωγών, ειδικά από τις πεδινές περιοχές, στο Τελωνείο Σητείας. Όπως διαφαίνεται θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των αδειών σε σχέση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο, που η παραγωγή δεν ήταν καλή. Πέρυσι εκδόθηκαν περίπου 900 άδειες, ενώ φέτος εκτιμάται ότι θα είναι περισσότερες.