Μπορεί να είναι η ιδέα μου… Εντούτοις, κι άλλοι που το συζητούσαμε, διακρίνουν σημάδια που μπορεί να προκαλούν ανησυχία. Το έχομε επισημάνει και παλαιότερα από τη στήλη. Ο λόγος για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα βράχια τα οποία επικρέμονται στη δυτική πλευρά της λίμνης και της προσδίδουν τη μοναδική αυτή «άγρια» φυσική ομορφιά που απολαμβάνουμε οι Αγιονικολιώτες και την οποία αντικρίζουν και θέλουν να αποθανατίσουν οι χιλιάδες επισκέπτες μας. Οι επιβλητικοί βράχοι της λίμνης, αποτελούν τα δικά μας «Μάρμαρα» και ως τέτοια οφείλουμε να τα αντιμετωπίζουμε, να τα φροντίζουμε και να τα προστατεύουμε. Η λίμνη του Αγίου Νικολάου είναι το κύριο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης και πολύτιμο κεφάλαιο που πρέπει να διατηρήσουμε ακέραιο.
Δεν είναι μόνο ο χρόνος που επιφέρει μια φυσιολογική διάβρωση, αν και το κλίμα και οι συνθήκες που επικρατούσαν και στα μέρη μας, είναι φανερό ότι έχουν μεταβληθεί, μεταβάλλοντας και τις επιπτώσεις στο έδαφος κλπ. Οι παρεμβάσεις στο έδαφος (πρόσφατη ανάπλαση, φύτευση και αυτόματο πότισμα…), λειτουργία καταστήματος, κατασκευές και διαμορφώσεις (καρφώματα – ξεκαρφώματα βατήρα καταδύσεων κλπ.), αύξηση επισκεπτών για φωτογράφηση κλπ. έχουν πολλαπλασιάσει τη φόρτιση στο χώρο πάνω από τα βράχια…
Επανερχόμαστε, λοιπόν, στην πρότασή μας, για την εκπόνηση ειδικής μελέτης που θα στοχεύει στη στερέωση (όπου χρειάζεται, αν χρειάζεται) και στην υπόδειξη ακριβώς του τρόπου και των σημείων στήριξης του βατήρα για το «cliff diving» ή άλλων εκδηλώσεων που τυχόν γίνονται πάνω από τους βράχους.
Η λίμνη είναι ο δικός μας «Παρθενώνας» και αυτοί οι βράχοι, τα δικά μας «μάρμαρα»…
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ