Στα μέσα περίπου του προσεχούς Μαρτίου (και ανεξαρτήτως κορωνοϊού) αναμένεται να ξεκινήσουν, εξ ολοκλήρου σχεδόν στην ευρύτερη περιοχή του Μεραμπέλλου, τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς που βασίζεται στο βιβλίο «Cartes Postales from Greece» («Οι Καρτ ποστάλ») της βραβευμένης Βρετανίδας και πολιτογραφημένης Ελληνίδας συγγραφέως Βικτώριας Χίσλοπ.
Για τη νέα σειρά, ο δημοσιογράφος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Νίκος Σγουρός μίλησε με την Αγιονικολιώτισσα σκηνοθέτιδα και Διευθύντρια παραγωγής του μεγάλου και φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος της ΕΡΤ, Ζωή Σγουρού. Της πρώτης ουσιαστικά τηλεοπτικής παραγωγής που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στην περιοχή μας μετά «Το Νησί», το best seller της Β. Χίσλοπ, πίσω στο 2010.
Η Ζωή, ήδη μέσω τηλεδιασκέψεων δουλεύει και συντονίζει ενέργειες και καταγράφει δεδομένα μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της παραγωγής, δηλώνοντας εν πρώτοις χαρούμενη από τη μέχρι τώρα συνεργασία και σίγουρα ανυπόμονη για τη συνέχεια και την έναρξη των γυρισμάτων, που θα διαρκέσουν, όπως λέει, συνολικά περί τους 3 με 4 μήνες. Ήδη έχει ξεκινήσει η προ-παραγωγή με την γραφή, ουσιαστικά, των προσαρμοσμένων σεναρίων. Η καραντίνα και οι απαγορεύσεις δεν έχουν επηρεάσει την ομάδα, όπως αναφέρει, αφού ούτως ή άλλως ο καθένας εργάζεται από τον χώρο του, ενώ και τα γυρίσματα θα γίνουν τηρώντας όλους τους κανόνες και όλα τα σχετικά, αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας (καθαριότητα, συνεχή τεστ, κ.ά.).
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η σειρά θα ξεκινήσει να προβάλλεται από τους δέκτες της δημόσιας τηλεόρασης την ερχόμενη τηλεοπτική σαιζόν 2021-2022.
«Ο κόσμος θα ανοίξει και πάλι την αγκαλιά και την πόρτα του»
Η Ζωή αισιοδοξεί πως η αποστολή θα έλθει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία. «Ούτως ή άλλως ο κόσμος της ευρύτερης περιοχής απέδειξε την απίστευτη φιλοξενία του με τις ανοιχτές πόρτες και τις ανοιχτές αγκαλιές και την προσοχή του όταν γυρίσαμε «Το Νησί», οπότε για άλλη μια φορά θα κάνει ακριβώς το ίδιο. Και σίγουρα και όσοι συμμετάσχουν, ηθοποιοί, παραγωγοί, κλπ, δεν θα ξεχάσουν, πιστεύω, ποτέ την εμπειρία».
«Η Βικτώρια μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα σπουδαίο έργο στην περιοχή μας»
«Το πιο σημαντικό που κρατάμε από όλο αυτό, είναι ότι για ακόμη μια φορά η Βικτώρια μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα σπουδαίο έργο στην περιοχή μας», τονίζει η Διευθύντρια παραγωγής της σειράς. «Θα πέσει πάλι πολλή προσοχή επάνω μας, πάλι θα κινηθεί πάρα πολύ γενικώς η περιοχή μας, θα είναι εδώ όλη η παραγωγή άλλωστε, ενώ και το ενδιαφέρον που θα προκαλέσουμε και πάλι στον κόσμο θα είναι μεγάλο».
Τώρα, μάλιστα, εν αντιθέσει με «Το Νησί» που ήταν εποχής, το σκηνικό της σειράς θα διαδραματίζεται σε σύγχρονο φόντο, «άρα θα υπάρχει η ευκαιρία να δει κανείς όλες τις ομορφιές του και πώς είναι πράγματι τώρα το μέρος».
Βασικός λόγος, σημειώνει, που επελέγη η περιοχή του Μεραμπέλλου για τα γυρίσματα είναι, πέραν της τεράστιας αγάπης της Β. Χίσλοπ, η μεγάλη ποικιλία της. «Οι καταπληκτικές παραλίες, τα υπέροχα χωριά. Η Βικτώρια μας επέλεξε, έχουμε όμως και ως τόπος το αβαντάζ για να υλοποιηθεί όλο αυτό εδώ».
Τα επεισόδια
Σε κάθε ένα από τα 12 αυτοτελή επεισόδια, διάρκειας 45 λεπτών, της σειράς, θα παρουσιάζεται και μια διαφορετική ιστορία, όλες στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή διαφορετικών κάθε φορά ηθοποιών – όλες, ωστόσο, οι ιστορίες, όπως λέει η Ζωή, θα ενώνονται σε μία διαμέσου του πρωταγωνιστή που θα είναι Κρητικής καταγωγής, έχοντας μεγαλώσει στην Αγγλία.
Αυτός, σύμφωνα με το σενάριο, έρχεται στη χώρα μας για προσωπικούς λόγους και κάνοντας το ταξίδι στο νησί μας θα γνωρίσει ανθρώπους, θα μάθει ή και θα «μπλέξει» στις ιστορίες τους και έτσι δημιουργούνται τα αυτοτελή επεισόδια.
Μεγάλη επένδυση της ΕΡΤ
Το κόστος δε του κάθε επεισοδίου θα ξεπερνά, σύμφωνα και με σχετικά δημοσιεύματα, τις 120.000 ευρώ (!), ποσό που, αναμφίβολα, καταδεικνύει και πόσα πολλά έχει επενδύσει και πόσο σημαντική θεωρεί η ΕΡΤ την εν λόγω παραγωγή.
Την τηλεοπτική διασκευή του σεναρίου έχουν αναλάβει, μαζί με τη συγγραφέα, ο Νίκος Απειρανθίτης και η Αλεξάνδρα Κ*.
Σκηνοθέτης της σειράς θα είναι ο Γιώργος Παπαβασιλείου, ενώ σεναριογράφοι θα είναι οι Νίκος Απειρανθίτης και η Αλεξάνδρα Κατσαρού.
Εταιρία παραγωγής θα είναι η “Need A Fixer”.
Στη διεύθυνση παραγωγής θα είναι η Ζωή Σγουρού.
Όσο για ονόματα των ηθοποιών, αυτά, σύμφωνα με την κ. Σγουρού, θα είναι ανακοινώσιμα μετά τον Ιανουάριο του 2021. Σίγουρα, πάντως, στα μέρη μας θα δούμε για ακόμη μια φορά τόσο ταλαντούχους όσο και αναγνωρισμένους ηθοποιούς.
«Καθόλου δεδομένο να έρχονται τέτοιες δουλειές στην επαρχία»
Το ότι, πάντως, μεγάλες δουλειές όπως αυτή συνεχίζουν να έρχονται στον τόπο μας και το ότι στην Κρήτη γίνονται εξαίρετες προσπάθειες, είναι κάτι σύμφωνα με τη Ζωή Σγουρού «καθόλου δεδομένο για την επαρχία. Δεν είμαστε Αθήνα και όμως το καταφέρνουμε. Και γιατί έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό και την όρεξη για να το στηρίξουμε και γιατί το νησί μας είναι καταπληκτικό».
Ο «κινηματογραφικός τουρισμός»
Κινηματογράφος και τηλεόραση είναι, κατά την ίδια, «εργαλεία» τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πάρα πολλούς τρόπους. «Μην ξεχνάμε τι προέκυψε και πόση τουριστική άνοδο είχε η περιοχή μας μετά και την προβολή που είχε «Το Νησί». Ελπίζουμε και τώρα να γίνει το ίδιο με το «Καρτ Ποστάλ». Υπάρχει κόσμος που βλέπει ταινίες ή σίριαλ και θέλει να επισκεφθεί το μέρος που είναι γυρισμένα. Ο λεγόμενος κινηματογραφικός τουρισμός. Και ειδικά εδώ είναι τόσο σπουδαίο το αίσθημα αυτό της φιλοξενίας που όποιος έρχεται, θέλει να έλθει ξανά και ξανά».
Με τον κορωνοϊο, βέβαια, να έχει πλέον εισβάλει βιαίως στη ζωή μας και να έχει εισαγάγει στη διαδικασία προσαρμογής και αλλαγής και τον τουρισμό και τα ταξίδια. Όπως και καθετί.
«Με έχει ‘θορυβήσει’ το κλείσιμο κινηματογράφων και θεάτρων»
Από την κουβέντα μας δεν θα μπορούσε να λείψει ο κορωνοϊός και η καραντίνα. Εάν αυτά άλλωστε δεν υπήρχαν, η συνέντευξη θα είχε γίνει από κοντά!
Η Ζωή μας εκμυστηρεύεται ότι στο δεύτερο lockdown η δουλειά και η καθημερινότητά της δεν επηρεάζονται μέχρι τώρα τόσο καίρια όσο στο πρώτο κλείσιμο, τον περασμένο Μάρτη-Απρίλη.
Άδειες άλλωστε για γυρίσματα δίδονται πλέον κατόπιν αίτησης και τηρουμένων αυστηρών πρωτοκόλλων. Αυτό που «θορυβεί» περισσότερο την ίδια είναι, όπως λέει, το κλείσιμο των κινηματογράφων και των θεάτρων. «Δεν έχει άλλωστε εξακριβωθεί ότι έχουν υπάρξει κρούσματα επειδή προβλήθηκε μια ταινία. Όλοι οι κινηματογράφοι είχαν ανοίξει τηρώντας αυστηρά όλα τα μέτρα, με αποστάσεις, με υποχρεωτικές κενές θέσεις, όλα έγιναν σωστά. Δεν γίνεται να μιλάμε για συνωστισμό στους κινηματογράφους όταν στα αεροπλάνα δεν υπάρχει κενή θέση με αυτόν που ταξιδεύεις δίπλα σου. Οκ, τώρα αυτή την περίοδο να είναι κλειστά σινεμά και θέατρα, μετά από ένα διάστημα όμως νομίζω ότι θα πρέπει όλα να ξανανοίξουν, με απόλυτη προτεραιότητα, πάντα, την υγεία όλων μας και όλο αυτό να περάσει όσο γίνεται πιο ανώδυνα από εδώ και πέρα».
Η πρώτη καραντίνα, σε κάθε περίπτωση, για την Ζωή Σγουρού «ήταν πιο ‘ρομαντική’. Ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο, και ενώ υπήρχε μεγαλύτερος φόβος τότε για τον ιό σε σχέση με τώρα αφού ήταν κάτι πιο άγνωστο, υπήρχε και αυτή η διάθεση ‘πρώτη φορά θα καθίσουμε σπίτι, θα μαγειρεύουμε, θα βλέπουμε ταινίες, κλπ. Τώρα πλέον που το έχουμε ζήσει και το ξέρουμε, είναι κάτι που μας έχει κουράσει και που θέλουμε να τελειώνει. Ο καθένας βέβαια με τον τρόπο του βρίσκει και το κουράγιο και τις αντοχές να περάσει την καθημερινότητά του, ενώ εμείς που ζούμε εδώ είμαστε πολύ τυχεροί γιατί δεν είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, μπορείς να βγεις για λίγο τουλάχιστον δίπλα στη θάλασσα, να πάρεις μια ‘ανάσα’».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ