Στο θέμα της εξέλιξης της υπόθεσης του καταδυτικού πάρκου Αγίου Νικολάου, τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και του δημοσιογράφου Νίκου Τραντά.
Η διαδικασία για το καταδυτικό πάρκο Αγίου Νικολάου ξεκίνησε από το 2008 και ήταν το πρώτο για το οποίο ξεκίνησαν διαδικασίες να υλοποιηθεί, σε επίπεδο Κρήτης, παραμένει σε αδράνεια, ενώ έχουν πάρει αρκετό προβάδισμα άλλα καταδυτικά πάρκα στους Νομού Χανίων και Ηρακλείου και πριν από λίγες ημέρες και το καταδυτικό πάρκο Ιεράπετρας, μετά από τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.
Ο κ. Γουλιδάκης παραδέχθηκε ότι από το 2019, που ανέλαβε ως αντιπεριφερειάρχης, διαπιστώνει ότι στο έργο δεν υπάρχει καμία πρόοδος. Επεσήμανε ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο της εποχής που ξεκίνησε την προσπάθεια αυτή ο Δήμος Αγίου Νικολάου, έπρεπε να προσδιοριστεί ο φορέας που θα αναλάμβανε την αδειοδότηση και ως φορέας είχε οριστεί με απόφαση της Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης, η Νομαρχία Λασιθίου. Η Νομαρχία ολοκλήρωσε τη διαδικασία έγκρισης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου. Η ισχύς της αδειοδότησης αυτής έληξε, χωρίς στο μεσοδιάστημα να εκτελεστεί κανένα έργο προς την κατεύθυνση δημιουργίας του καταδυτικού πάρκου, είπε ο κ. Γουλιδάκης, εξηγώντας ότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται απόλυτα ο Δήμος Αγίου Νικολάου, γιατί δεν υπήρχε ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο, στο οποίο έπρεπε να ενεργήσει για να εκτελέσει το καταδυτικό πάρκο. Σήμερα υπάρχει.
Η διαδικασία που εφαρμόζεται σήμερα προβλέπει τη γνωμοδότηση από την αιρετή Περιφέρεια και την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση – Υπουργείο Περιβάλλοντος. Αν και δεν είναι απόλυτα ολοκληρωμένο, πέρυσι ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού ένα αρκετά συμπληρωμένο νομικό πλαίσιο που αναφέρεται στη δημιουργία και λειτουργία των καταδυτικών πάρκων. Αξιοποιώντας το νέο νομικό πλαίσιο κάποιοι Δήμοι των Π.Ε. Χανίων και Ηρακλείου προώθησαν σχετικές πρωτοβουλίες για καταδυτικά πάρκα.
«Εμείς, στην Αντιπεριφέρεια, είμαστε διατεθειμένοι να ξαναμπεί και συζητηθεί το θέμα του καταδυτικού πάρκου Αγίου Νικολάου στη βάση της περιβαλλοντικής μελέτης η ισχύς της οποίας έληξε και, οπωσδήποτε και λόγω αλλαγής του νομικού πλαισίου, χρειάζεται επικαιροποίηση. Είμαστε ανοιχτοί, υπό το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των καταδυτικών πάρκων, να ξαναδούμε την προώθηση και του καταδυτικού πάρκου Αγίου Νικολάου. Αν και από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Π.Ε. Λασιθίου είχε γίνει πρόταση για άμεση περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Υπηρεσία, μόνο της πόντισης των τεχνητών υφάλων που προβλέπεται να ποντιστούν στο βυθό του πάρκου, καλώς ο Δήμος δεν αποδέχθηκε, μιας και δεν θα επαρκούσε μια τέτοια περιορισμένου αντικειμένου έγκριση, για την πλήρη και συνολική αδειοδότηση του καταδυτικού πάρκου, που χορηγεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή, τελικά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης.