Ένα δυσφημιστικό άρθρο -και για την περιοχή του Αγίου Νικολάου- γράφτηκε στην Κυριακάτικη εφημερίδα Real News και αναπαράχθηκε από πολλές ιστοσελίδες. Τίτλος του: «Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές της Ελλάδας» και ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται και ο Άγιος Νικόλαος και μέσα σε παρένθεση οι Βρύσες.
Στο άρθρο διαβάζουμε ότι μια σιωπηρή τεράστια απειλή για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας κρύβουν οι υψηλές ποσότητες των νιτρικών που περιέχονται στο πόσιμο νερό. Η ρύπανση από το νιτρικό προέρχεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων και διεθνώς αναφέρεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα επιβάρυνσης των υδάτων, με πραγματικό κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για εγκύους, βρέφη και μικρά παιδιά.
Δυστυχώς η ολιγωρία των ελληνικών κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα το νερό που ρέει από τις βρύσες σε χιλιάδες κατοικίες να υπερβαίνει τα ασφαλή όρια κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L, ωστόσο στη νομοθεσία συνολικά 7 χωρών-μελών (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Κροατία) υπάρχει η σύσταση στους καταναλωτές να αποφεύγεται ακόμα και η κατανάλωση νερού με νιτρικά άνω των 10 mg/L.
Τα στοιχεία που προκύπτουν για το πόσιμο νερό σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), αλλά και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ, τα οποία είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, υπέρβαση του ορίου των 10 mg/L εντοπίζεται σε συνολικά 24 περιοχές της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται και ο Δήμος Αγίου Νικολάου (στις Βρύσες) με τα επίπεδα νιτρικών 15.9 mg/L.
«Εντός των επιτρεπομένων ορίων»
Επικοινωνήσαμε με τη ΔΕΥΑ Αγίου Νικολάου και ζητήσαμε διευκρινήσεις για το πρόβλημα καθώς η είδηση αυτή έχει ήδη αναπαραχθεί σε πολλές ιστοσελίδες σε όλη την Ελλάδα και σίγουρα μας δυσφημεί. Πόσο καλό είναι το νερό του Αγίου Νικολάου; Είναι κάτω από 50, ή ακόμα κάτω από 10mg/L; Το όποιο πρόβλημα, αλλά εντός των επιτρεπομένων ορίων, εντοπίζεται μόνο στις Βρύσες;
Η χημικός μηχανικός της ΔΕΥΑΑΝ κ. Ελευθερία Μαρτιμιανάκη μας ενημέρωσε: «Στο άρθρο αναφέρονται δύο τιμές, 50 και 10 mg/L. Τα 10 μπορεί να ισχύουν σε κάποιες χώρες, αλλά σε εμάς ισχύουν τα 50 mg/L. Η τιμή που αναφέρεται στις Βρύσες, τα 15.9, είναι απολύτως αποδεκτή. Η τιμή mg/L του νερού του Αγίου Νικολάου είναι πολύ χαμηλή, κάτω από 10, συνήθως 5 έως 8 mg/L.
Τέτοια δημοσιεύματα θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά, με μια δεύτερη ματιά, για να μη δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις που μπορεί να τρομάξουν τον κόσμο, χωρίς λόγο και αιτία. Μια τιμή μπορεί να ανεβεί ψηλά μια συγκεκριμένη μέρα, για διάφορους λόγους. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή όταν κάνουμε τέτοιου είδους ενημερώσεις».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ