Τα περισσότερα πρόστιμα από κάθε άλλο νομό της Κρήτης για την προστασία των ζώων επιβλήθηκαν στο νομό Λασιθίου. Αυτό μαρτυρούν τα στοιχεία που παρουσίασαν Αστυνομικοί του νομού, με προεξάρχοντα τον πρώην Αστυνομικό Υποδιευθυντή Λασιθίου και νυν Αστυνομικό Διευθυντή Νίκο Χρυσάκη που υπηρετεί πλέον ως Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου.
Είναι γνωστό πως η παραβατικότητα στο νομό, στον συγκεκριμένο τομέα είναι μεγάλη. Ωστόσο δεν είναι μικρότερη στην Κρήτη. Όπως μαρτυρεί ο πίνακας των συγκριτικών στοιχείων, ο μικρότερος σε πληθυσμό νομός του νησιού, παρουσιάζει τον μεγαλύτερο έλεγχο και την επιβολή ποινών, διότι υπήρξε αυξημένη ευαισθησία και έλεγχος από την πλευρά των αστυνομικών αρχών. Με 301 πρόστιμα έναντι 45 του νομού Ηρακλείου που είναι 5 φορές μεγαλύτερος του Λασιθίου σε πληθυσμό, είναι κατανοητό πως το έργο που έχει διεξαχθεί στο νομό Λασιθίου είναι τεράστιο από πλευράς ελέγχων. Αλλά και στα Χανιά τα πρόστιμα περιορίζονται στα 29 και στο Ρέθυμνο στα 68. Όλα υστερούν κατά πολύ του Λασιθίου.
Να σημειωθεί παράλληλα πως το αίσθημα της ανάγκης προστασίας των ζώων μοιάζει να έχει εμπεδωθεί και στον πληθυσμό του νομού Λασιθίου δεδομένου ότι ακόμα και σε επίπεδο καταγγελιών, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος και φανερώνει πως το φιλοζωικό κίνημα είναι ισχυρό. Για παράδειγμα στα Χανιά είναι 197 οι καταγγελίες, αλλά εκεί έχει την έδρα της η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φιλοζωικών Σωματείων, στο Λασίθι είναι 178, στο Ρέθυμνο 120 και στο Ηράκλειο 129. Δείγμα της διαφοράς που υπάρχει.
Όσο για τους αστυνομικούς ελέγχους ο νομός Λασιθίου καταγράφει πραγματικά μια μεγάλη απόσταση από τους υπόλοιπους. Με 289 ελέγχους της Αστυνομίας έναντι 175 των Χανίων, 172 του Ρεθύμνου και 66 του Ηρακλείου.
Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές πως η ενημέρωση που έγινε σε όλη την Κρήτη για το θέμα ήταν εξαιρετικά σημαντική. Πρόκειται για διαλέξεις οι οποίες διεξήχθησαν στις έδρες των Διευθύνσεων της Κρήτης, με θέμα «Το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των ζώων. Ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας».
Οι διαλέξεις – ημερίδες διοργανώθηκαν από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της επαγγελματικής κατάρτισης του αστυνομικού προσωπικού με σκοπό την ενημέρωσή του. Πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου και ολοκληρώθηκαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου.
Οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν:
– Από τον Αστυνομικό Διευθυντή Νικόλαο Χρυσάκη Α΄ Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου με θέματα εισηγήσεων «Η κακοποίηση των ζώων και ο κύκλος της βίας. Η αντιμετώπιση του φαινομένου από την Ελληνική Αστυνομία» και «Το νομικό status των ζώων στην ελληνική έννομη τάξη. Ισχύουσα νομοθεσία και αστυνομικές ενέργειες για την προστασία των ζώων».
– Από τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Σταύρο Σπανουδάκη Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Νικολάου με θέματα εισηγήσεων «Προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα του Ν. 4039/2012» «Αστυνομική διερεύνηση, βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή διοικητικών προστίμων του Ν.4039/2012».
– Από και τον Αστυνόμο Β΄ Εμμανουήλ Βουτυράκη από το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας με θέματα εισηγήσεων «Προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις και διαδικασίες προστασίας των ζώων», «Πρακτική εφαρμογή ποινικών και διοικητικών υποθέσεων».
Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσάκης, ανάλογες ενημερωτικές διαλέξεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον, με στόχο τη διαρκή ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού αλλά και την ενημέρωση των πολιτών. Άλλωστε, έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια που έχει αποδώσει καρπούς και δεν μπορεί πάρα να επεκταθεί ως ένα επιτυχημένο αστυνομικό εγχείρημα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ