Κοντεύουν να είναι καθημερινές οι αναζητήσεις χαμένων ή τραυματισμένων τουριστών. Το τελευταίο σοβαρό περιστατικό συνέβη, στα Λευκά Όρη Χανίων, όπου στήθηκε τεράστια -και πολυέξοδη- επιχείρηση διάσωσης σε υψόμετρο 2.000 μέτρων με τραυματισμένη τουρίστρια.
* Θα πρέπει οι ξενοδοχειακές μονάδες να τυπώσουν οδηγίες και να δίνουν συμβουλές στους φυσιολάτρες τουρίστες μας. Θα πρέπει να τους πούμε ότι τα βουνά της Κρήτης είναι φιλικά, αλλά έχουν τις δυσκολίες τους καθώς κάποια μονοπάτια ή περάσματα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή για αποφυγή τραυματισμών, ενώ είναι εύκολο να χάσουν και τον προσανατολισμό τους. Πολύτιμοι βοηθοί στις πεζοπορίες -αλλά και στην αναζήτηση ατόμων που χάνονται- είναι τα σύγχρονα έξυπνα κινητά τηλέφωνα καθώς όλα έχουν ενσωματωμένο GPS.
* Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ιδίως του περιπατητικού. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες της Κρήτης προσπαθούν να ανακαλύψουν τις άλλες ομορφιές του νησιού, εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς ξεκινούν χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και ενημέρωση, χωρίς να γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της κρητικής φύσης με αποτέλεσμα να χάνονται, να τραυματίζονται και να αναζητούν βοήθεια. Το αποτέλεσμα κάποιες φορές είναι τραγικό.
«Ξεκινούν χωρίς να γνωρίζουν»
Για τα περιστατικά χαμένων ή τραυματισμένων τουριστών ο Δημήτρης Κουλουγουσίδης από την Ομάδα Διάσωσης Κρήτης μας σχολίασε:
«Τα περισσότερα περιστατικά τα έχουμε στην περιοχή της Σητείας καθώς εκεί υπάρχουν πιο γνωστά και επισκέψιμα φαράγγια, όπως του Ρίχτη στα Έξω Μουλιανά, των Περβολακίων στη Μονή Καψά και του φαραγγιού των Νεκρών στην Ζάκρο. Στο Μεραμπέλλο το πιο γνωστό με πολλούς επισκέπτες είναι της Κριτσάς. Τα υπόλοιπα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά.
Θα πρέπει όλοι που αποφασίζουν να περπατήσουν να έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο. Επίσης θα πρέπει να ενημερώνουν το ξενοδοχείο τους πού θα περπατήσουν και τί ώρα υπολογίζουν ότι θα γυρίσουν.
Πολύ σημαντικό είναι να γνωρίζουν περισσότερα στοιχεία για την περιοχή, στην οποία θα περπατήσουν, και βεβαίως να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα εφόδια.
Εννοείται ότι θα πρέπει να έχουν και καλή φυσική κατάσταση, χωρίς παθολογικά προβλήματα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια αυξημένη ζέστη ή μία δύσκολη ανάβαση.
Αν δεν έχουν σωστή πληροφόρηση για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και τί μπορεί να συναντήσουν, ένα ατύχημα είναι πάντα πιθανό».
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ