«Χρειάζεται εκδήλωση πολιτικής βούλησης από το κεντρικό κράτος, για να λυθούν τα προβλήματα και να παταχθούν αποτελεσματικά, διαρκή και επαναλαμβανόμενα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών, που εκδηλώνονται κυρίως από μια μερίδα κτηνοτρόφων, στο Νομό Λασιθίου. Αυτό δήλωσε ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου Μανόλης Κουδουμάς, , στην ΑΝΑΤΟΛΗ, εξηγώντας ότι πριν από μια πενταετία περίπου, τα πταισματικού χαρακτήρα αδικήματα είχαν καταργηθεί. Οι περισσότερες αγρονομικές παραβάσεις είναι κατά βάση πταισματικού χαρακτήρα και τιμωρούνταν, αλλά πλέον δεν φτάνουν καν στα δικαστήρια. Αποτέλεσμα αυτού είναι ένας κτηνοτρόφος να παραβιάζει την γεωργική ζώνη και να μπαίνει να βόσκει το ποίμνιό του χωρίς τιμωρία!
Ο κ. Κουδουμάς συμμετείχε στην κλειστή σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τρίτη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λασιθίου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση των διαρκών και εκτεταμένων φαινομένων παραβατικότητας που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή Βραχασίου και όχι μόνο.
Εκατοντάδες είναι οι μηνύσεις που έκανε η Διεύθυνση Δασών Λασιθίου κατά κτηνοτρόφων που τα ανεπιτήρητά ποίμνιά τους προκαλούσαν φθορές σε γεωργικές καλλιέργειες, για ζημίες στη βλάστηση, για εκχερσώσεις αναδασωτέων εκτάσεων ή παράνομη υλοτόμηση δασικών δέντρων κλπ. Επανειλημμένως η Δασική Υπηρεσία έχει επιληφθεί τέτοιων υποθέσεων σχηματίζοντας δικογραφίες και προωθώντας τις υποθέσεις αυτές στην Εισαγγελία ή δικάζοντας στο Δασαρχείο ως δημόσιος κατήγορος, πταισματικού χαρακτήρα παραπτώματα κτηνοτρόφων.
Μάλιστα επί προηγούμενης κυβερνήσεως είχε καταργηθεί η προσφυγή σε δικαστήριο οποιασδήποτε αγροζημίας που αποτιμάτο μέχρι 600 ευρώ! Η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε, αντιμετωπίζοντας μερικώς το πρόβλημα, τιμωρώντας τον προκαλούντα αγροζημίες (τάισμα παραγωγικών δέντρων και φυτών, καταστροφή περίφραξης, τράφων κλπ.), θεωρώντας τα πλημμελήματα από το πρώτο ευρώ, που εκδικάζονται, κατόπιν έγκλησης, στο μονομελές Πλημμελειοδικείο.
Μέχρι και πριν από μια πενταετία περίπου, η Δασική Υπηρεσία υπέβαλε περίπου 700 μηνύσεις το χρόνο για διάφορα αγροτικά αδικήματα, κυρίως από κτηνοτρόφους. Ο αριθμός των μηνύσεων έφθινε χρόνο με το χρόνο, για να φτάσουν σήμερα, να μην ξεπερνούν τις 50 περίπου μηνύσεις το χρόνο!
Η εικόνα αυτή δείχνει, όπως είπε ο κ. Κουδουμάς, ότι ο αγροτικός κόσμος έχει αποδεχθεί μοιρολατρικά την αδυναμία του να αντιδράσει και να προστατεύσει την περιουσία του, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Δηλαδή τις ανώδυνες ποινές με τα επουσιώδη πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες, σε συνδυασμό με την αποθράσυνση που προκαλεί η αδυναμία των φορέων που είναι επιφορτισμένοι να αντιμετωπίσουν δραστικότερα και να πατάξουν τέτοια φαινόμενα (Δήμοι, Αστυνομία κλπ.).
Η συλλογική αντίδραση που εκδηλώθηκε πρόσφατα από μια ομάδα κατοίκων της περιοχής Βραχασίου, απαίτησε πολύ θάρρος από πολύ λίγα άτομα που τόλμησαν και έλαβαν την πρωτοβουλία και έπεισαν με πολύ κόπο και φόβο να συνυπογράψουν οι 65, οι οποίοι περιέγραψαν αδρά τη δραματική κατάσταση που συντηρείται και επεκτείνεται διαρκώς.
Μη λειτουργικό θεσμικό πλαίσιο
Ο κ. Κουδουμάς, τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι ποινές με τα χρηματικά ποσά που επιδικάζονται για αποζημίωση στον παθόντα και πρόστιμα προς το δημόσιο, είναι ύψους που δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για επανάληψη παραβατικών τακτικών από πλευράς των υπαίτιων κτηνοτρόφων. Συνήθως δε, δεν καταβάλουν καν τις αποζημιώσεις προς τους παθόντες αγρότες. Στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι αποζημιώσεις κυμαίνονται από μερικές δεκάδες έως και λίγες εκατοντάδες ευρώ, που για να αξιώσουν την είσπραξή τους τα θύματα από τους κτηνοτρόφους που δεν τις κατέβαλαν, θα πρέπει να μπουν σε μια άνευ προηγουμένου γραφειοκρατία και ταλαιπωρία και έξοδα, με αποτέλεσμα, τελικά να αδιαφορούν και έτσι οι κατά σύστημα παραβάτες να παραμένουν ουσιαστικά στο απυρόβλητο, τόνισε ο Δασάρχης.
Απαντώντας στην ερώτηση, αν στην εκτίμηση της αγροζημίας που κάνει η Υπηρεσία του, υποεκτιμάται η αξία των ζημιών που προκαλούν τα ανεπιτήρητα κτηνοτροφικά ζώα κλπ., ο κ. Κουδουμάς εξήγησε ότι κατά τη διαδικασία τηρούνται σχετικές νομικές διατάξεις και εγκύκλιοι, αλλά μπαίνει όπως είναι φυσικό και ο υποκειμενικός παράγοντας. Δυστυχώς, οι διατάξεις νόμου της δεκαετίας του 1950 που εφαρμόζεται, υποχρεώνουν στην αποτίμηση της αξίας της βλάστησης που έφαγαν τα ζώα σε παραγωγικά δέντρα και φυτά, χωρίς να υπολογίζει την «αποθετική» ζημιά, δηλαδή την απώλεια εισοδήματος από το χρόνο που θα απαιτηθεί για να αποκατασταθεί η ανάπτυξη του φαγωμένου τμήματος για να αρχίσει να παράγει και πάλι καρπό!
Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να κάνει τους κατά σύστημα παραβάτες κτηνοτρόφους να συνετιστούν θα ήταν η σύνδεση των ποινών για παραβάσεις για τις οποίες καταδικάζονται με τον αποκλεισμό τους από την είσπραξη κάθε είδους χρηματικών επιδοτήσεων από εθνικά ή προγράμματα κτηνοτροφικών ενισχύσεων, κατέληξε ο κ. Κουδουμάς.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ