Δειλά-δειλά και με τους πρώτους τουρίστες – Έλληνες και ξένους – να έρχονται σταδιακά, έχει ξεκινήσει η νέα τουριστική σαιζόν στο Καλό Χωριό, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιάννης Βάρδας.
Προς ώρας έχουν, όπως αναφέρει, ανεβάσει ρολά τα πρώτα μεμονωμένα τουριστικά διαμερίσματα, με τα περισσότερα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής να αναμένονται να «ανεβάσουν ρολά» μετά τις 10-13 Ιουνίου, με εξαίρεση το Ίστρον που ετοιμάζεται να ανοίξει στα τέλη Μαΐου – αλλά με χαμηλές αρχικά πληρότητες.
Παρ’ όλα αυτά, ήδη είναι μεγάλη η συρροή του κόσμου – και κυρίως Ελλήνων επισκεπτών – που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τα Σαββατοκύριακα προσερχόμενοι στις όμορφες παραλίες του Καλού Χωριού.
Για την παραλία στο Βούλισμα, αυτή είναι ήδη έτοιμη με τον ενοικιαστή να έχει τοποθετήσει καρέκλες. Ο κ. Βάρδας λέει ότι όλα είναι εν αναμονή του τι θα γίνει με το προσωπικό που θα διαθέσει η ΔΑΕΑΝ «και βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση με το προσωπικό και φέτος». Πάρα ταύτα, ήδη ο κόσμος προτιμά τη συγκεκριμένη παραλία, αρχίζοντας να συρρέει στην περιοχή.
Η όποια διαφορά, προσθέτει ο κ. Βάρδας, θα διαφανεί μετά τα μέσα Ιουνίου. «Θεωρώ ότι με το άνοιγμα των ξενοδοχείων θα αλλάξουν και οι κρατήσεις, γιατί μέχρι στιγμής ο κόσμος είναι πιστεύω συγκρατημένος σε αυτό το κομμάτι». Ο ίδιος, σε κάθε περίπτωση, αισιοδοξεί ότι «θα πάμε καλύτερα από πέρυσι, με το Βούλισμα να είναι θεωρώ και φέτος το επίκεντρο, τραβώντας πάλι όλα τα βλέμματα».
Δεν παραλείπει να αναφερθεί στην ξεχωριστή ομορφιά και των τριών παραλιών, οι οποίες σημειώνεται πως βραβεύτηκαν – όπως ανακοινώθηκε χθες – με Γαλάζια Σημαία.
Σε ότι αφορά στην παραλία στο Καραβοστάσι, ο κ. Βάρδας αναφέρει ότι ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν αφαιρεθεί τα τραπεζοκαθίσματα της καντίνας (που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες), βάσει της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία σε Α΄ αρχαιολογική ζώνη απαγορεύεται σε επιχειρήσεις να τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα και μόνιμες κατασκευές. Σύμφωνα με τον κ. Βάρδα και την ενημέρωση που είχε από την ιδιοκτήτρια της καντίνας, η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων έλαβε χώρα μετά από καταγγελία που έγινε περί τα τέλη της περυσινής σαιζόν.
Ο κ. Βάρδας, πάντως, τονίζει πως «εμείς πονάμε στο θέμα αρχαιολογικές ζώνες γενικώς και όχι μόνο για την καντίνα», σημειώνοντας πως εδώ και 40 χρόνια το παραλιακό μέτωπο του Καλού Χωριού παραμένει ανεκμετάλλευτο, με την ανάπτυξη της περιοχής να τρενάρεται συνεχώς. «Περιμένουμε, όπως πολλάκις έχουμε πει, μια προγραμματική σύμβαση για να δούμε ποιες αρχαιολογικές ζώνες πρέπει να αλλάξουν σε 3 και 4 ώστε να υπάρχει αλλαγή της δόμησης και να μπορέσουν έπειτα να γίνουν κάποια πράγματα. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη, είναι πάντως ένα ψυχοφθόρο κομμάτι όλο αυτό. Θα μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να είχαμε εδώ και να δουλεύουν άλλες 10 – 15-20 επιχειρήσεις στο παραλιακό μέτωπο, που είναι το μόνο που βρίσκεται βόρεια και είναι ανεκμετάλλευτο. Εάν υπάρχουν αρχαία, ας τα αναδείξουμε κάπως, ας έλθουν 10-20 λεωφορεία και τα υπόλοιπα κομμάτια χωρίς αρχαία να αποχαρακτηριστούν. Δεν μπορεί ένα χωριό να παραμένει δεσμευμένο, μια με το ΤΑΙΠΕΔ, μια με την αρχαιολογία, μια με τον ΒΟΑΚ».
Εξάλλου, σχετικά με ένα θέμα που έχει ανακύψει με τα αλμυρίκια στο Καραβοστάσι που ξεπατώνονται, ο κ. Βάρδας λέει πως «πρέπει να γίνει μια μελέτη για την προστασία τους, σε συνεργασία με το Δασαρχείο, την Περιφέρεια, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και με τον Δήμο και να το προχωρήσουμε».