O πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Λασιθίου Νίκος Κρομμύδας μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ είπε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης σε διάφορους τομείς έχουν εκτοξεύσει τη ζήτηση σε προσωπικό το οποίο είναι πλέον δυσεύρετο, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργαζόμενους.
Ο αριθμός των 50 και πλέον χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία όλης της χώρας που υπολογίζει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος αναδεικνύει, τονίζει, το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει.
Υπογραμμίζει δε ότι σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των εργαζομένων «πρέπει να γίνεται με σεβασμό και με όρους απόλυτης ισότητας με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας και η επιχείρηση να βρίσκεται στο πλευρό του εργαζομένου καλύπτοντας τις ανάγκες του».
Οι επιχειρήσεις «οφείλουν να προσφέρουν δίκαιες αμοιβές, το εργασιακό περιβάλλον θα πρέπει να ενθαρρύνει τους εργαζομένους να αναπτύσσονται και η αμοιβή να είναι δίκαιη στο πλαίσιο της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό η ανταπόδοση που λαμβάνει η επιχείρηση είναι πολλαπλάσια και απεικονίζεται στην αύξηση της παραγωγικότητας».
«Ευελπιστούμε», προσθέτει, «ότι οι κ. Διευθυντές θα μεριμνούν όχι μόνο για την εύρρυθμη λειτουργία των Ξενοδοχείων αλλά και για την επίλυση τυχόν προβλημάτων των εργαζομένων και θα συμπεριφέρονται με συνέπεια, ανθρωπιά και ευγένεια».
Επιβεβλημένες οι εκλογές στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων
Στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού συνέβαλε σύμφωνα με τον κ. Κρομμύδα και η ανυπαρξία – εδώ και δύο και πλέον χρόνια – ενεργού Δ.Σ. στο Σύνδεσμο Ξενοδόχων στην περιοχή του Μεραμπέλλου – και ειδικά στο κομμάτι, όπως λέει, της υπογραφής συμβάσεων με νέες εξειδικευμένες ειδικότητες (συνολικά 17: hostess, προσωπικό SPA, γυμναστές κ.ά.). Ο ίδιος υπογραμμίζει για ακόμη μία φορά την ανάγκη να προκηρυχθούν εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ.για να αντιμετωπιστούν τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου.
Πρόβλημα που επίσης, κατά τον ίδιο και τον Σύνδεσμο, έχει συμβάλλει στην έλλειψη προσωπικού είναι η υποστελέχωση των ΑΣΤΕ και η διακοπή λειτουργίας των Σχολών του ΟΤΕΚ (Δημοσίων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης).
Σε ότι αφορά ιδιαιτερα την ΑΣΤΕΚ στον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Κρομμύδας σημειώνει ότι ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Ν.Λασιθίου διαχρονικά υπήρξε αρωγός στα χρόνια προβλήματα των φοιτητών της Σχολής, τα οποία είναι δυσεπίλυτα λόγω της αδιαφορίας, όπως αναφέρει, των αρμοδίων υπουργείων.
«Και έτσι δυστυχώς πολλοί εγκαταλείπουν ή δεν προτιμούν τη Σχολή λόγω αβεβαιότητας. Οι φοιτητές – μελλοντικοί συνάδελφοι μας θα στελεχώσουν τις επιχειρήσεις του κλάδου μας με εξειδίκευση και γνώση του τουριστικού προϊόντος. Έτσι θα είμαστε ανταγωνιστικοί και θα αναδείξουμε τον τουρισμό του τόπου μας».
Αναγνωρίζει δε τα πολλά προβλήματα που προσπαθεί να επιλύσει η Διευθύντρια της ΑΣΤΕΚ Βανέσα Σημαντηράκη, τον αγώνα που δίνει στηρίζοντας έμπρακτα τους φοιτητές και καλεί τα αρμόδια υπουργεία να επισπεύσουν την επίλυση των προβλημάτων «για το καλό όλων μας αφού ο τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας».
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ