Τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, σκοπεύει να συζητήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την υπόθεση που αφορά την αίτηση της εταιρείας «Ξενοδοχεία Κρήτης Α.Ε.», για αποχαρακτηρισμό ή απαλλοτρίωση της ιδιόκτητης έκτασης των 120 στρεμμάτων. Η εξέταση της αίτησης της εταιρείας ήδη έχει καθυστερήσει πολύ να εισαχθεί στο Κ.Α.Σ. (μετονομασθέν πλέον σε «Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων» ΟΔΑΠ), δεδομένου ότι την αυτοψία είχε πραγματοποιήσει κλιμάκιό του από τον περασμένο Οκτώβριο.
Το κεντρικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να βοηθηθεί να λάβει απόφαση, είχε ζητήσει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου να προχωρήσει σε αποτύπωση των θέσεων αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος πάνω στη νησίδα. Η τοπογραφική εργασία εκπονήθηκε μέσα σε ένα πολύ δύσκολο από την άποψη των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν Δεκέμβριο και Ιανουάριο, που χρειάστηκε να «περπατηθεί» ολόκληρη η Κολοκύθα για να αναγνωριστούν επί τόπου και να σηματοδοτηθούν οι συγκεκριμένες θέσεις επί χάρτου.
Δύο μήνες περίπου κράτησε η τοπογράφηση και στη συνέχεια η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χρύσα Σοφιανού συνέγραψε την συνοδευτική έκθεση εισηγούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, την απαλλοτρίωση της εξεταζόμενης έκτασης. Ο τοπογραφικός χάρτης με τις θέσεις αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εστάλησαν περί τα τέλη Φεβρουαρίου και θα ανέμενε κανείς ότι, ο ΟΔΑΠ, ύστερα από δύο μήνες που τα έχει παραλάβει, θα εξέταζε και θα αποφαινόταν για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση, που αφορά την πιο πολύτιμη και ευαίσθητη τουριστική ζώνη όχι μόνο της ευρύτερης περιοχής του Αγίου Νικολάου, αλλά της Κρήτης και μιας από τις πιο προβεβλημένες της χώρας μας.
Φαίνεται, ότι το θέμα ανακινήθηκε αυτές τις μέρες, με σχετική ερώτηση που έγινε προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες για το πώς εξελίσσεται όλη αυτή η υπόθεση, υπενθυμίζοντας στον ΟΔΑΠ την εκκρεμότητα που υπάρχει.
Εξ άλλου και η επισπεύδουσα εταιρεία η οποία εξ αρχής ανακίνησε την υπόθεση, δεν είναι διατεθειμένη να περιμένει επί μακρόν, γιατί δεν αποκλείεται να υπάρχουν και ρήτρες τις οποίες θα μπορεί να ενεργοποιήσει, εφόσον διαπιστώσει αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Ήδη η υπόθεση αυτή μετρά κοντά μισό αιώνα που… «σέρνεται». Αλλά σήμερα, που οι συνθήκες στην εν λόγω περιοχή και ειδικά στην πέριξ, υπεραναπτυγμένη τουριστικά ζώνη, έχουν αλλάξει δραματικά, η απόφαση που θα ληφθεί, θα επηρεάσει σίγουρα τη δυναμική της περιοχής που εν πολλοίς στηρίζεται στην ομορφιά ενός μοναδικού τοπίου, το οποίο προσδίδει την προστιθέμενη αξία στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν, με το οποίο κτίστηκε το «brand name» της Ελούντας.
Ο ΟΔΑΠ θα κληθεί σε μερικές ημέρες να αποφασίσει για την τύχη της συγκεκριμένης έκτασης, που θα είναι: Είτε η απαλλοτρίωσή της ή η μερική τροποποίηση του χαρακτηρισμού της αρχαιολογικής ζώνης ή ενδεχομένως και η συνολική αναθεώρηση του χαρακτηρισμού της ζώνης για ολόκληρη την Κολοκύθα! Οι εντοπισμένες θέσεις αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, συσχετίζονται μεταξύ τους συνδέοντας τη σχέση και σημασία του νησιού με την ευρύτερη περιοχή, όπου ως γνωστόν υπάρχει η Σπιναλόγκα, η βυθισμένη πολιτεία του αρχαίου Ολούντος, οι παλαιοχριστιανικές βασιλικές, οι βενετσιάνικες Αλυκές κ.α. κτίσματα η χρήση των οποίων είναι άγνωστη γιατί δεν έχουν καθαριστεί ή ανασκαφεί κλπ.
Δεν είναι δε τυχαίο, ότι πριν μερικές ημέρες η ΑΝΑΤΟΛΗ παρουσίασε και την απόφαση της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας «Interreg» για χρηματοδότηση μελέτης του Δήμου Αγίου Νικολάου, για να μετατραπεί η Κολοκύθα σε ένα ανοιχτό «Οικο-Μουσείο»! Σε επανειλημμένα ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για το κρίσιμο αυτό θέμα, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η τοπική κοινωνία δηλώνει σθεναρά ότι επιθυμεί τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος με πλήρη απαγόρευση της δόμησης στην Κολοκύθα. Σήμερα το νησί τελεί υπό αυστηρό καθεστώς απαγόρευσης δόμησης, είναι χαρακτηρισμένο ως Α’ αρχαιολογική Ζώνη και ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους περιοχή, ενώ στο μεγάλο ποσοστό είναι χαρακτηρισμένη και ως δασική.
Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει γίνει επανειλημμένως αναφορά στο θέμα, με ερωτήσεις που έχει κάνει ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζομε το Δήμο» Ν. Κοκκίνης, ο οποίος ζητά την επικαιροποίηση της απόφασης που είχε λάβει το Δ.Σ. για το θέμα για να αποσταλεί στον ΟΔΑΠ, ώστε να μην αφεθεί έστω και η παραμικρή αμφιβολία για την απαίτηση από πλευράς του Δήμου Αγίου Νικολάου, ότι θα είναι ανυποχώρητος στο αίτημα για διατήρηση «αλώβητης» της Κολοκύθας με την διατήρηση των αυστηρών απαγορεύσεων που ισχύουν για το νησί, ως σήμερα.
Υπενθυμίζομε ότι η προϊσταμένη της ΕΦ.Α.ΛΑΣ. Χρύσα Σοφιανού είχε δηλώσει στην ΑΝΑΤΟΛΗ: «Για μένα οι υπάρχουσες θέσεις εντός της έκτασης, η οποία κρίνεται, έχουν σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Το κυριότερο δε είναι ότι αποτελούν μέρος της όλης ιστορίας και αρχαιολογίας της Κολοκύθας. Δεν μπορούν, δηλαδή, να εξεταστούν αποσπασματικά και ξεκομμένα από τα υπόλοιπα. Είναι στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα της ενότητας «Κολοκύθα». Δεν μπορούμε να αποσπάσουμε το κομμάτι των 120 στρεμμάτων καν να πούμε ότι αυτό δεν έχει ενδιαφέρον, τη στιγμή, που όλο το νησί, παρουσιάζει ενδιαφέρον σε όλες τις εποχές, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Γι’ αυτό και θα εισηγηθώ την απαλλοτρίωσή της».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ