Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αναγνώριση του ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ τον Ιούνιο δικαιώθηκε η πρόταση που υπέβαλλε η Περιφέρεια Κρήτης και τέσσερις Αγροτικοί Φορείς με την οριστική έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του φακέλου για την αναγνώριση του Ελαιολάδου της Κρήτης ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.
«Για μια πρώτη νίκη που έρχεται για όλη την Κρήτη», μίλησε τότε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Η Περιφέρεια Κρήτης είχε καταθέσει τον Ιούνιο του 2018 φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το κρητικό ελαιόλαδο και να τυποποιείται αποκλειστικά και μόνο στο νησί. Η πρόταση αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις εκτός Κρήτης, ωστόσο «με τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν καταφέραμε να εγκριθεί ο φάκελος με τις προδιαγραφές που είχαμε θέσει και να γίνεται η τυποποίηση μόνο στο νησί», υπενθυμίζει ο Μανόλης Χνάρης που ως Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα χειρίστηκε το θέμα του φακέλου.
Τον Αύγουστο του 2020 εγκρίθηκε η πρόταση που συνέταξε η Περιφέρεια Κρήτης και υπέβαλλαν τέσσερις παραγωγικοί φορείς. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μυλοποτάμου, η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Ηρακλείου και η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «Κρητικός Αγρός». Ωστόσο, υποβλήθηκαν ενστάσεις εκτός Κρήτης, οι οποίες και εξετάστηκαν από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου και όπως ανακοινώθηκε στη χθεσινή συνάντηση, παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων των αγροτών και των τυποποιητών, προχώρησε το ΥΠΑΑΤ στην οριστική έγκριση του φακέλου που ανοίγει το δρόμο για το Π.Γ.Ε.
Ο φάκελος στάλθηκε άμεσα στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και χθες ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε πως με ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από την Επιτροπή να τεθεί ως προτεραιότητα η αναγνώριση του ελαιολάδου Κρήτης ως προϊόντος Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) κατόπιν της αίτησης που είχε υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 1151/2012. Στην ερώτησή του σημείωνε, επίσης, και τις ευεργετικές ιδιότητες σύμφωνα με πλήθος μελετών του κρητικού ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της προληπτικής δράσης κατά του καρκίνου, της μειωμένης εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων σοβαρών ασθενειών.
Στην απάντησή του ο Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοιτσεχόφσκι τονίζει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις γεωγραφικές ενδείξεις δεδομένου ότι διασφαλίζουν την ποιότητα, παρέχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους παραγωγούς και συμβάλλουν σημαντικά στη ζωντανή πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση. Και επισημαίνει ότι λόγω της σοβαρότητας, η εξέταση του αιτήματος της αναγνώρισης δεν θα πρέπει να διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες.
Να σημειωθεί πως φορέας διαχείρισης του σήματος ΠΓΕ είναι ο Agrocert, όπως προβλέπει ο κανονισμός για τα σήματα ΠΟΠ και ΠΓΕ και δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Συνεταιρισμοί και οι ιδιώτες τυποποιητές, εντός κι εκτός Κρήτης, οι οποίοι θα πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόταση που έκανε η Περιφέρεια Κρήτης. Δηλαδή, το ελαιόλαδο, θα παράγεται, θα ελαιοποιείται και θα τυποποιείται στην Κρήτη. Έτσι, θα διεκδικήσει στο μέλλον από την ευρωπαϊκή αγορά μέρος από τον τζίρο των 70 δις ευρώ που αντιστοιχεί στα προϊόντα ΠΓΕ που διατίθενται στην Ε.Ε. και την προστιθέμενη αξία που αναλογεί στον κρητικό παραγωγό.