Η «καρδιά» της κρητικής μουσικής από τις 13 ως τις 17 Ιουνίου θα χτυπά στη λίμνη του Αγίου Νικολάου! Μετά από 5 χρόνια απουσίας το Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής φέτος επιστρέφει, με στόχο να μεγαλώσει τη «σπίθα» της παράδοσης στη συνείδηση των παιδιών που θα συμμετάσχουν και να προσφέρει ήχους γνώριμους και αγαπημένους σε όσους το παρακολουθήσουν.
Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή εβδομάδα με διοργανωτή τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεραμβέλλου- Οροπεδίου Λασιθίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και με τη συνδρομή του ΠΑΟΔΑΝ.
Ο Στέφανος Τσιάμος, πρωτεργάτης του Φεστιβάλ και λάτρης της κρητικής παραδοσιακής μουσικής, που έκανε και τη σχετική πρόταση ως Γραμματέας στον Σύλλογο, σημειώνει ότι η «ψυχή» της εκδήλωσης θα είναι τα παιδιά: αυτοί θα είναι ουσιαστικά οι παρουσιαστές της εκδήλωσης, ενώ και ο στόχος των διοργανωτών είναι αυτοί να είναι οι αποδέκτες της μυσταγωγίας.
«Αυτό είναι το κίνητρό μας, να έχουν εικόνες, να ακούσουν μουσική. Συναντήθηκα προ δύο ετών με έναν καλλιτέχνη και μού είπε ότι δύο χρόνια τα παιδιά μας δεν άκουσαν μουσική. Και ως δάσκαλοι που αγαπάμε την κρητική μουσική είχαμε χρέος να ξαναστήσουμε όλη αυτή την προσπάθεια», δηλώνει σχετικά.
Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν το 2ο και το 4ο δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου και το 2ο δημοτικό Νεάπολης. Του χρόνου, που τα χρονοδιαγράμματα και η καλύτερη φάση της πανδημίας θα το επιτρέπουν, στόχος των διοργανωτών είναι το Φεστιβάλ να «ανοίξει» περισσότερο, επεκτεινόμενο και προς άλλα σχολεία. Θα έλθουν μάλιστα από τον προσεχή Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον κ. Τσιάμο, σε επαφή με τους γυμναστές ώστε να γίνουν χορευτικές ομάδες στα σχολεία.
Το πρόγραμμα
Την Δευτέρα 13 Ιουνίου το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει με αφιέρωμα-τιμητική βραδιά στον Δημήτρη Κουνάλη, με τους Κωνσταντίνο Βλάσση, Δημήτρη Κουνάλη και Μιχάλη Κουνάλη να βρίσκονται στην εξέδρα της λίμνης.
Στις 14 θα υπάρχει γλέντι με τους: Δημήτρη Μπετείνη, Αντώνη Μαρτσάκη, Κωνσταντίνο Σαριδάκη και Νίκο και Γιώργο Στρατάκη.
Στις 15 επίσης γλέντι με τους: Μιλτιάδη Βαρουχάκη, Πέτρο Μαρούλη, Βούλα Στρατάκη, Μανώλη Κατσαμά.
Για την Πέμπτη 16 έχει προγραμματιστεί αφιερωματική βραδιά στον Αριστείδη Χαιρέτη (Γυαλάφτη), έναν από τους κορυφαίους μαντιναδολόγους. Στη σκηνή θα παίξουν: Βασίλης Χαιρέτης, Χάρης Φασουλάς.
Την Παρασκευή 17 το Φεστιβάλ θα κλείσει με αφιέρωμα στους Αντώνη Ξυλούρη (Ψαραντώνη) και Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη), που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία με κεφάλαια ολόκληρα στην κρητική μουσική. Θα παίξουν: Μάνος Λουκάκης, Νίκη, Γιώργης, Λάμπη Ξυλούρη, Δημήτρης Σγουρός.
Η έναρξη των εκδηλώσεων κάθε ημέρας είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη.
«Η μαντινάδα εκφράζει την οικουμενικότητα της Κρήτης»
Επίσης, μαθητές θα διαβάσουν ιστορίες που αφορούν μαντινάδες «για να δείξουμε έτσι τη δύναμη και της μαντινάδας, πέρα από την κρητική μουσική».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιάμο, «θα δώσουμε έμφαση στη μαντινάδα, αφού εκφράζει την οικουμενικότητα της Κρήτης. ‘Από την Σητεία ως τα Χανιά, η Κρήτη όλη αξίζει, ποιο κλώνο του βασιλικού κόβεις και δε μυρίζει’. Εκφράζουν τον έρωτα. ‘Δεν είσαι αγάπη στην καρδιά προσωρινά βαλμένη μονό σαι σ ‘όλο το κορμί, μηλιά μου, ριζωμένη’. Εκφράζουν τη ζωή. ‘ Όλοι’ μαστε περαστικοί ‘πο τούτους σας τσι τόπους, τι πιο ωραίο να’ σαι απλός και να’ αγαπάς τσ’ αθρώπους’, που λέει ο Γυαλάφτης. Θέλουμε τα παιδιά να ακούσουν καλές και ποιοτικές μαντινάδες, έτσι ώστε να αποτελέσει αυτό και ένα «σκαλί» για αυτά προς την ποίηση».
Επίσης, μία χορωδία – που στήθηκε την τελευταία στιγμή- θα τραγουδήσει ένα Θρακιώτικο παραδοσιακό τραγούδι («Τ’ αηδόνι») με την Στέλλα Στρατάκη το βράδυ της Πέμπτης.
Ο κ. Τσιάμος θέλησε να απευθύνει το «ευχαριστώ» του στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κριτσάς, Κρούστα και τις υφάντρες της Ελούντας, που επίσης θα συμμετάσχουν με λαογραφική έκθεση στη Λέσχη Ναυτοπροσκόπων.
Επίσης, τα χορευτικά συγκροτήματα της Ανδριάνης Γαλανού από τη Νεάπολη, του Θανάση Ταμιωλάκη από τον Άγιο Νικόλαο και τους Προσκόπους για την παραχώρηση της αίθουσας για τους Πολιτιστικους Συλλόγους.
Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όλους τους μεγάλους καλλιτέχνες που θα έλθουν στον Άγιο Νικόλαο και θα συμμετάσχουν στη γιορτή αυτή της κρητικής μουσικής.
ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ