Ως «ιερό βουνό» αντιμετωπίζει ο Δημήτρης Τσίγκος το λόφο που ξεκινά από τον ναό της Παναγίας στα Λενικά και καταλήγει στο δυτικό κομμάτι του κόλπου του Μεραμπέλλου, δίπλα από τα Χαβάνια. Πρόκειται για τη γνωστή στους ντόπιους περιοχή με την ονομασία «Πλευρά», με την μοναδική θέα στην πόλη του Αγίου Νικολάου και τον ανοικτό ορίζοντα στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Μια έκταση που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας Mirum, η οποία σχεδίασε και ετοιμάζεται πυρετωδώς, να υλοποιήσει το πιο φιλόδοξο τουριστικό εγχείρημα που θα εξελιχθεί αυτή τη δεκαετία στην Κρήτη.
Ο Δημήτρης Τσίγκος είναι ένας από τους ανθρώπους του σχεδιασμού. Ίσως ο κρισιμότερος για την εικόνα που θα αντικρίσουμε τα επόμενα χρόνια. Είναι ο αρχιτέκτονας του ξενοδοχείου και των υποδομών που θα αναπτυχθούν σ’ αυτή την περιοχή. Νέος, φιλόδοξος, με ιδέες και έργα που τον έχουν ήδη καταξιώσει, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους της γενιάς του. Στη θεαματική ανακαίνιση του ιστορικού «Super Paradise» της Μυκόνου είχε οδηγό τη νοσταλγία. Στην περίπτωση του «Elounda Hills» θα κουραστείς να τον ακούς να υμνεί την βιωσιμότητα (sustainability) και παράλληλα θα πειστείς πως την υπηρετεί στο ακέραιο! Όλοι ξέρουμε πως είναι πλέον κλισέ η αναφορά στην βιωσιμότητα σε Ευρώπη και Αμερική. Το σημαντικό είναι η αρχή αυτή να διαπερνά και τον σχεδιασμό που κάνουμε ειδικά σε υποδομές και δη τουριστικές. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό φάνηκε στην παρουσίαση που οργάνωσε η Διοίκηση της εταιρείας Mirum.
Ο Δημήτρης Τσίγκος μου έδωσε την εντύπωση πως έχει περάσει ώρες ατελείωτες στην πλαγιά των Λενικών κοιτάζοντας το τοπίο και προσπαθώντας να το αναδομήσει χωρίς να περισσεύει τίποτα. Χωρίς να χάνονται τα υλικά του, χωρίς να κυριαρχούν τα κτίρια και να αλλοιώνουν το τοπίο, με ατελείωτο πράσινο, με ιδέες για την χρήση του νερού προσαρμοσμένες στις καμπύλες και τις κλίσεις του βουνού. Κι αυτό που μας έδειξε με το σχεδιασμό του είναι πώς φτιάχνει ένα όμορφο μπαλκόνι με λουλούδια, δέντρα και με καινοτόμες ιδέες στην λειτουργικότητα των δωματίων και των χώρων του ξενοδοχείου.
Βλέποντας για παράδειγμα την τρισδιάστατη απεικόνιση ενός δωματίου με πισίνα στο ξενοδοχείο που σχεδίασε, διαπιστώνεις πως βρίσκεται μέσα κι ένας βράχος που χρησιμοποιήθηκε ξανά όπως στη θάλασσα! Ενώ η πλήρως ανοικτή πρόσοψη των δωματίων και οι λιτές γραμμές, πέρα από το άπλετο φως της ανατολικής Κρήτης που λούζει τον χώρο, δίνουν την αίσθηση της ενιαίας αντίληψης του χώρου, που απλώνει, μεγαλώνει και προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και διάθεση για χαλάρωση.
Στην βίλα Κούνδουρου, η Mirum οργάνωσε μια παρουσίαση την οποία έκανε ο αρχιτέκτονας σε Άγγλους – κυρίως – δημοσιογράφους (Financial Times, Evening Times κ.α. μέσα ενημέρωσης από την Μεγάλη Βρετανία που ασχολούνται με την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και το real estate), με επίκεντρο τον σχεδιασμό και το συνολικό τουριστικό έργο.
ο Δημήτρης Τσίγκος ανέλυσε τον τρόπο που σκέφτηκε, δούλεψε και τις προτεραιότητες που έβαλε μαζί με την ομάδα του για να παρουσιάσει το πρότζεκτ που εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το 2026.
Η αλήθεια είναι πως όταν βλέπεις την τρισδιάστατη απεικόνιση που κάνει για το λόφο, διαπιστώνεις την αντίληψη της βιωσιμότητας που διαπερνά το σχεδιασμό του. Από την αναλυτική παρουσίαση που έκανε καταγράφω ως αξιοσημείωτη την προσπάθεια να λειτουργήσει στους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους με υλικά ντόπια και κατασκευές, χωρίς τη λογική ακριβών επίπλων, αλλά και βάζοντας όριο στην χρήση και την παρουσία της πελεκητής πέτρας στα δωμάτια και στους χώρους του ξενοδοχείου.
Οι τσιμεντένιες επιφάνειες μοιάζουν μεγάλες, αλλά καλύπτονται από καμπύλες, φυτεύσεις και ατελείωτο πράσινο, το φως διαθλάται μέσα από το νερό και κυριαρχεί παντού, περνά μέσα από τις λίμνες και φωτίζει τους χώρους που έχει δημιουργήσει κάτω από αυτές. Παράλληλα, η προσέγγιση του να κατασκευάζει χώρους διαμονής με μεγάλα ανοίγματα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αποτελεί σίγουρα μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία σ’ ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, γιατί δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα ανοίγματα (διπλάσια τουλάχιστον) από εκείνα που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα να βλέπουμε σε ξενοδοχεία ή βίλες.
Εκτίμησα ως απολύτως θετικό για την επένδυση και την τοπική κοινωνία το γεγονός πως δεν διακατέχεται από έπαρση αν και είναι νέος, αναγνωρίσιμος και επιτυχημένος αρχιτέκτονας. Κι αυτό αποτυπώθηκε και στην συζήτηση που έγινε με όλους τους δημοσιογράφους. Για παράδειγμα στην επισήμανση που έκανα για τα τοπικά στοιχεία διαπίστωσα πως δεν δίστασε να το συζητήσει με ειλικρίνεια, να προβληματιστεί και να αρχίσει να σκέφτεται δημιουργικά στην ενίσχυση αυτής της ταυτότητας με διάφορους τρόπους. Άλλωστε, όλοι αναγνωρίζουμε πως η πολυτέλεια έχει κανόνες και απαιτήσεις με παγκόσμια χαρακτηριστικά, αλλά ο σύγχρονος τουρισμός ξεχωρίζει από την βιωματική εμπειρία που σε κάνει να ζεις σ’ ένα ξεχωριστό χώρο με ξεχωριστό τρόπο. Άλλωστε για να κτίσεις διακριτό όνομα (brand name) χρειάζεσαι και τοπόσημα.
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας
Γιος διακεκριμένου πολιτικού μηχανικού, ο Δημήτρης Τσίγκος σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αrchitectural Αssociation School of Architecture του Λονδίνου και δίδαξε στα θερινά μαθήματα (summer courses) της ίδιας σχολής το καλοκαίρι του 2003. Εργάστηκε στο γραφείο του πατέρα του και το 2004 μαζί με τον αδελφό του Γιάννη Τσίγκο ίδρυσαν την ΤDC, εταιρεία μελετών και κατασκευών, της οποίας οι δραστηριότητες ξεκινούν από το πειραματικό design και φτάνουν μέχρι το αστικό development, αλλά και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας κατοικιών.
Σήμερα, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Omniview υπογράφει κτίρια που γίνονται σημείο αναφοράς, ανάμεσά τους boutique hotels και κατοικίες στα ελληνικά νησιά αλλά και στην Αθήνα, όπως το high end σπίτι της Μαρίνας Βερνίκου και του Μίλτου Καμπουρίδη στο κέντρο της Αθήνας. Εξαιρετικά πρωτοποριακές και εμπνευσμένες, οι δουλειές του έχουν συμπεριληφθεί στο Directory of Architects και έχουν προβληθεί πολλές φορές μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Wallpaper».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ